Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim dershane, özel okullar, Milli Eğitim Bakanlığı, anaokulları, okullar, ilkokul, ortaokul, liseler, kütüphane, bilişim teknolojileri

        HT GAZETE / EĞİTİM

        MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB), özel öğretim kurumlarına yeni standartlar getirdi. Buna göre, okulun A, B, C gibi hangi sınıfta olduğunu yani "yıldızını" bu standartlar belirleyecek. Yeni düzenlemeyle özel ilkokul, ortaokul ve liselerde müdür odası, kapalı beden eğitimi salonu, kütüphane, oyun bahçesi, yemek salonu ve ibadethane gibi birimler zorunlu olarak bulunacak.

        Düzenlemede, dersaneden okula dönüşen kurumlar için bazı istisnalar getirildi. Mevcut okullar için zorunlu olan bazı birimler bu kurumlar için zorunlu olmaktan çıkarıldı. Yüzme havuzu ise isteğe bağlı yapılacak. İşte yeni standartlar:

        ASANSÖR ZORUNLU

        - Anaokulları ve okulların ana sınıfı dersliklerinde bir öğrenci için ayrılan kullanım alanı 1.5 metre kareden, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretimde ise 1.2 metrekareden az olamayacak.

        - Engellilerin bahçeye ulaşımı için rampa, dikey engelli lifti veya güvenlik tedbirleri alınmış benzeri erişim imkanları bulunacak.

        - Okullarda asansör bulunması gerekecek.

        - İlkokul, ortaokul ve liselerde bir derslik alanı 20 metrekareden az olamayacak.

        - Dershaneden anaokuluna dönüşenlerde uyku odası, kütüphane, çok amaçlı salon, drama odası, müzik ve görsel sanatlar dersliği bulunacak. Ama oyun bahçesi zorunlu olmayacak. Her 30 öğrenciye yaşlarına uygun bir tuvalet ve lavabo olacak.

        İKİLİ ÖĞRETİM SERBEST

        - Dershaneden özel okula dönüşecek kurumlarda da anaokulu hariç ibadethane zorunlu. Mevcut okullarda zorunlu olan öğrenci işleri bürosu, oyun bahçesi, okul öncesi eğitim dersliği ve yemek salonu dersaneden özel okula dönüşen kurumlarda isteğe bağlı kurulacak.

        - Hem dönüşecek hem de mevcut ortaokullarda bilişim teknolojileri ve yazılım dersliği, teknoloji tasarım dersliğinin kurulması zorunlu.

        - Dershanelerden "temel lise" olacaklar için mevcut özel liselerde zorunlu olan oyun bahçesi, bilişim teknolojileri dersliği ve yemek salonu bulunması isteğe bağlı. Bu liseler ikili öğretim yapabilecek.

        - Yatılı liselerde kız ve erkek öğrenciler için ayrı ayrı binalarda yatakhane düzenlenebilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ