Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Selahattin Demirtaş: İsrail yanlısı tutumu anlamakta zorlanıyoruz

        Cumhurbaşkanı adayı veHDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Özellikle Almanya'nın,Fransa’nın da içinde bulunduğu Avrupa'nın büyük devletlerinin İsrail yanlısı tutumunu anlamakta zorlanıyoruz. İŞİD'e karşı sessizliklerini anlamakta zorlanıyoruz. Avrupa bugün İŞİD'e karşı konuşmayacaksa, tavır almayacaksa başka ne zaman alacak?" dedi.

        Demirtaş, Köln kentinde "Neeumarkt" meydanındasivil toplum kuruluşlarının ve çeşitli derneklerinin ortaklaşa düzenlediği mitinge katıldı. Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı mitingde, bazı yerel sanatçılartürküsöyledi.Ayrıca,İmralı Cezaevi'nde ömür boyu hapse mahkum edilen Abdullah Öcalan'ınposterleri de yer aldı ve sık sık sloganlar atıldı.Demirtaş, buradaki konuşmasındacumhurbaşkanı seçiminin yanı sıraİsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılara dadeğindi.

        İki önemli konuda düşüncelerini paylaşmak istediğini ifade eden Demirtaş, IŞİD'i Irak'taki eylemlerinden dolayı eleştirerek, "IŞİD barbarlığının, ElKaide bağlantılı çetelerin haftalardır yaptığı saldırılarını, kuşatma girişimlerini bir kez daha lanetliyorum. Bir kez daha Rojava halklarının orada direnişle destanın nasıl yazılacağını gösteren bütün kardeşlerimizin yanındayız. Buradan Köln'den Rojava'ya kadar binlerce selam olsun"diye konuştu.

        İsrail'in Gazze'yebaşlattığı operasyonlara ilişkin de değerlendirmelerde bulunanDemirtaş,Filistin halkının yanında olduklarını ve İsrail'in saldırılarınıbir an önce durdurması gerektiğini kaydetti.

        MERKEL HÜKÜMETİNE ELEŞTİRİ

        Avrupa ülkelerinin İsrail'in saldırılarına ve IŞİD'in eylemlerine karşı sessiz tutumunu eleştiren Demirtaş, şözlerine şöyle devam etti:

        "Özellikle Almanya'nın,Fransa’nın da içinde bulunduğu Avrupa'nın büyük devletlerinin İsrail yanlısı tutumunu anlamakta zorlanıyoruz. IŞİD'e karşı sessizliklerini anlamakta zorlanıyoruz. Avrupa bugün İŞİD'e karşı konuşmayacaksa, tavır almayacaksa başka ne zaman alacak?Özellikle bir Alman parlamenterin de oraya gidip Rojava'da yerinden yaptığı gözlemle IŞİD'in elinde Alman menşeili silahların olduğu tespit edildi. Bu silahların oraya nasıl ulaştırıldığının da izah edilmesi lazım.

        Eğer bu ülkede ve Almanya'da demokrasi işliyor, insan hakları kuralları işliyor diyorsanız, Filistin'e, Rojava'ya, Musul’a sessiz kalamazsınız. Merkel hükümetinin özellikle İsrail’i açıkça destekleyen politikaları ve IŞİD barbarlığına karşı sessiz kalarak sundukları desteği asla kabul etmiyoruz, doğru bulmuyoruz. Bu politikaların Almanya'ya ve uluslararası ilişkilere, Türkiye'deki halklarla Alman hükümeti arasındaki ilişkilere de zarar verdiğini bir kez daha belirtmek isitiyorum."

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail politikalarını dayetersiz bulduğunu dile getiren Demirtaş, Türkiye'nin İsrail'le askeri anlaşmaları bulunduğunu ve AKP iktidarı döneminde İsrail ile ticari ilişkilerin arttığını kaydetti.

        "TAYYİP ERDOĞAN'I SEVENLER, DOĞRU KİŞİ BENİM BEN"

        Demirtaş, cumhurbaşkanı seçilmesi halinde hiç bir ayrım yapmadan halkın bütün kesimlerine eşit mesafede olacağını ve cumhurbaşkanının ezilenlerin, dışlananların yanında olması gerektiğini söyledi.

        Cumhurbaşkanının önüne gelen yasaları onaylaması konusunda seçici olması gerektiğini anlatan Demirtaş, cumhurbaşkanının işçinin, emekçinin yoksulun ve fakirin haklarını gözeterek yasaları onaylaması ve ya veto etmesi gerektiğni dile getirdi.

        AKP'ye oy verenlerin Cumhurbaşkanlığı seçiminde kendisine oy vermesi gerektiğini ifade edenDemirtaş, şunları kaydetti:

        "Özellikle AKP'ye oy vermiş olan kardeşlerime sesleniyorum. Sizler oy verdiğiniz başbakanı düşünüyorsanız, onu seviyorsanız bana oy verin. Çünkü ben cumhurbaşkanı olursam onu da denetlemek, onun da yanlışlarını örtmek, düzeltmek ve üstesinden gelmek kolay olur.

        Tayyip Erdoğan'ı sevenler, doğru kişi benim ben. Onu cumhurbaşkanı yaparsanız yanlış yapmış olursunuz. Çünkü sizin de haklarınızı, hukukunuzu savunacak bir Cumhurbaşkanı adayınıza ihtiyaç var. AKP'ye oy verenler düşmanımız değil, kardeşimizdir. Bizler hepimiz bu ülkenin yurtdaşlarıyız."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ