Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Büyük Birlik Partisi (BBP) Kocaeli İl Teşkilatı'nda Genel Başkan Mustafa Destici ile bir araya geldi.

        Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Büyük Birlik Partisi (BBP) Kocaeli İl Teşkilatı'nda Genel Başkan Mustafa Destici ile bir araya geldi. Burada düzenlenen basın toplantısında konuşan İhsanoğlu, BBP'nin seçimlerle ilgili kararının gerçekten demokratik olduğunu söyledi.

        BBP tarafından alınan kararın farklı olması durumunda bazılarının sevineceğini bazılarının da üzüleceğini belirten İhsanoğlu "Herkesin saygı duyması lazım. Bizim için bu yarış, medeni bir yarış, Çelebice bir yarış, seviyeli bir yarış ve herkes fikrini beyan etmesi lazım. Herkesin saygılı olması lazım" ifadesini kullandı.

        "Bu yarış Türkiye'nin en yüce makamına yarıştır" diyen İhsanoğlu, şunları kaydetti:

        "O yarış o makama göre yapılmalıdır. O üslupla olmalıdır yoksa oraya o üslubun dışında gidenler, o makama hakaret etmiş olurlar. Onun için bize oy verenlere, bize destek verenlere saygılı olduğumuz gibi destek vermeyenlere de saygılıyız. Bize oy vermeyi ilan eden 9 partinin bütün tabanlarına, sırf başkanlarına parti kurullarında değil esas o milyonlarca insana biz buradan teşekkür ediyoruz. Hepimizin hedefi, Türkiye'de cumhurbaşkanlığı makamına herkesi kucaklayan hiç kimseyi elinin tersiyle iteni seçmemektir bilakis herkesi kucaklayan herkesi seven, Çankaya'da sorunları çözen, sorun yaratan değil bütün partilerle işbirliği içerisinde ister mecliste temsil etsin, ister meclis dışında temsil etsin. Bugün maalesef birçok önemli partilerimiz var ki mesela BBP mecliste değil. Bu da bir yanlışlıktır."

        BBP GENEL BAŞKANI DESTİCİ: BİZİMKİ DEMOKRATİK BİR TERCİHTİR, KARARDIR

        BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de parti olarak geçen çarşamba günü kurullarında istişarelerini tamamlamalarının ardından bu seçimlerde Ekmeleddin İhsanoğlu'nu destekleme kararını basın aracılığıyla paylaştıklarını bildirdi.

        Aldıkları kararın sonuna kadar arkasında olduklarını dile getiren Destici, "Biz inanıyoruz ki inşallah her şeyden önemlisi barış içerisinde huzur içerisinde bir seçim geçsin. Bu bir demokratik süreçtir, bir yarıştır. Bizimki de demokratik bir tercihtir, karardır" diye konuştu.

        "Biz nasıl başkalarının demokratik tercihine, demokratik kararına saygı duyuyorsak herkesin de bizim ve diğerlerinin vermiş olduğu bu demokratik karara, demokratik tercihe saygı duyması gerektiğini bir kere daha ifade etmek istiyorum" diyen Destici, şöyle devam etti:

        "Ekmeleddin bey bizi ziyaret ettiğinde daha sonraki görüşmelerimizde de zaten bizim BBP olarak ilkelerimiz vardır. Yani nasıl bir cumhurbaşkanı ve cumhurbaşkanı seçildiğinde beklentilerimiz neler biz kendileriyle bunu çok açık net ve bir şekilde konuştuk. Kendilerinin de bize bu konudaki tatmin edici cevaplarını daha sonra istişare kurullarımızda paylaştık. Bunların başında da rahmetli liderimiz Muhsin Yazıcıoğlu'nun şehadet sürecinin aydınlatılması ve takibi geliyor. Daha biz kendine söylemeden değerli hocamız bu konuda hassasiyetlerinin olduğunu bizlere kendilerini ifade ettiler ve inşallah kazanırlar. Dediğim gibi sonuna kadar kendisinin yanındayız. BBP olarak kendisini zaten destekleyeceğimizi açıkladık. Bu desteğimiz de sonuna kadar sürecektir."

        Destici, İhsanoğlu'nun kendisinin herhangi bir partinin değil, bütün Türkiye'nin adayı olduğunu, Türkiye'deki bütün siyasi partilerin adayı olduğunu, bunların hepsinin tabanından oy beklediğini her fırsatta ifade ettiğin aktararak, "Zaten cumhurbaşkanlığı seçimleri böyle bir şey. Bu kararı verirken bir partinin yanında ya da bir partinin karşısında olma kararı vermedik. Burada cumhurbaşkanı adayları var. Üç tane cumhurbaşkanı adayı var. Bir tanesi netice olarak BBP'nin kapsama alanı dışında. Çünkü terörle bağlantısı olan hiç kimse bizim kapsama alanımız içinde olamaz. Dolayısıyla geriye 2 aday kalıyor. Her 2 adayın da hem sayın başbakan hem cumhurbaşkanı adayımız bizleri ziyaret ettiler. Daha önce de defalarca söyledim, ilkelerimizi, beklentilerimizi kendilerine çok açık, zarif bir şekilde anlattık. Onların cevaplarını aldık tekrar kurullarımıza götürdük ve kurullarımız kahir ekseriyette Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu'nun desteklenmesi görüşünü bildirdiler. Biz de bunu demokratik bir karar ve tercih olarak kamuoyuna sunduk." ifadelerini kullandı.

        Bir gazetecinin Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamayı sorması üzerine Destici, şunları kaydetti:

        "Valla açıklasın. Yani olay aydınlatılsın. Biz de devşirmeyelim. Böyle bir niyetimiz yok. Bu konuda başından beri çok hassas davrandık. Asla siyasi istismar hatta bizim dışımızdakiler daha fazla istismar etti ve sayın başbakan da hükümet de her dönemde mesela bu kararımız bile rahmetli liderimiz üzerinden eleştirilmeye çalışılıyor. Sayın başbakanla 2 saate yakın görüşmemizin 45 dakikası rahmetli genel başkanın şehadet süreciyle ilgili geçti. Bu sadece benimle sayın başbakan arasında olan bir görüşme değil. Sayın Numan Kurtulmuş var, onların heyetinde sayın Haluk İpek var sayın Ömer Çelik var. Biz de sayın Remzi Çayır var Üzeyir Tunç bey var. Yedi kişilik bir görüşme bu. Dolayısıyla orada ne görüşüldüğünü bu 7 kişinin tamamı biliyor. Bu nettir. Biz asla öyle bir şeyin peşinde değiliz. Biz olayın aydınlatılmasını istiyoruz. Haklı olarak da bize böyle bir fırsat gelmiş. Her iki cumhurbaşkanı adayımızdan da bu beklentimizi dile getirdik. Bununla birlikte çözüm süreci dedikleri bizim çözülme ve ayrışma olarak adlandırdığımız, bu katil teröristleri affeden, devleti yıkmaya çalışan KCK'lıları affeden Türkiye'nin bir bölgesi fiili olarak bir özerklik yaşıyor. Bu süreçleri de dikkate alacak. Biz bunu söyledik. Değerli hocamız, cumhurbaşkanı adayımız özellikle rahmetli genel başkanın şehadet süreciyle ilgili cumhurbaşkanı seçildiğinde aydınlatılıncaya kadar bizzat bu işin en tepe noktadan takipçisi olacağını söyledi."

        EKMELEDDİN İHSANOĞLU: "BU SEÇİM ÇOK FARKLI BİR SEÇİM"

        Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, "Bu seçim çok farklı bir seçim, bu milletvekilliği, belediye reisliği yada encümen üyeliği seçimi değil, bu Türk gemisinin kaptanını seçiyorsunuz. Öyle bir kaptan olmalı ki hem gemiyi hem de suları iyi tanıyacak. Türkiye'nin gemisi sığ sularda değil, yüksek sularda, dalgalı sularda gitmesi lazım" dedi.

        İhsanoğlu, CHP Kartepe İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Türkiye için bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

        Türkiye'nin ya daha güvenli, hür ve müreffeh ülke olacağını ya da ülkenin daha sıkıntılı günlere devam edeceğini ifade eden İhsanoğlu, Türkiye'nin bu seçimde hayati bir karar vereceğini kaydetti.

        İhsanoğlu, 9 partinin kendisine destek verdiğini anımsatarak, "Türkiye'de 1-2 parti kaldı onlar da desteklerini ilan edecekler. Bu seçim çok farklı bir seçim, bu milletvekilliği, belediye reisliği ya da encümen üyeliği seçimi değil, bu Türk gemisinin kaptanını seçiyorsunuz. Öyle bir kaptan olmalı ki hem gemiyi hem de suları iyi tanıyacak. Türkiye'nin gemisi sığ sularda değil, yüksek sularda dalgalı sularda gitmesi lazım. 2023'e yaklaşırken dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasında olması gibi bir hedef koymuştur. Bu hedefe millet sahip çıkmıştır" diye konuştu.

        Türkiye'nin büyüyen ekonomisinin adil bir şekilde dağılmadığını belirten İhsanoğlu, şöyle devam etti:

        "Ortada şişko kediler var, onlar ciğerin büyük parçasını kapıyorlar. Bu gelir dağılımındaki adaletsizliği gidermek hepimizin görevidir. Seçilecek Cumhurbaşkanı bu halden anlayan birisi olmalıdır. Herşeyden önce bir zümrenin, bir grubun bir rantiye taifesinin taraftarı olmaması lazım. Seçilecek Cumhurbaşkanı, herkese eşit mesafede, 76 milyonun temsilcisi, bu ailenin babası durumunda olmalıdır. Eli sopalı olmamalı, eli maşalı olmamalı ve Türkiye böyle bir baba ve böyle bir reis-i cumhur arıyor" şeklinde konuştu.

        İhsanoğlu, Türkiye'nin adalet sistemini yeniden kuracak bir Cumhurbaşkanı istediğini dile getirerek, adaletin tesis edilmesini istediklerini söyledi.

        Adaletin hızlı bir şekilde işlemesini istediklerini ifade eden İhsanoğlu, siyasetin adalet sistemine karışmamasını arzuladıklarını kaydetti.

        İhsanoğlu, ilk hedeflerinin adaletin yeniden şekillendirirken yargının bağımsız hale gelmesi olduğunu belirterek, "Yargıçların dokunulmazlığının da korunması lazım gelir. Aksi takdirde o zaman insan bu memlekette yaşama ümidini kaybeder. Türkiye'nin önünü açtığımız zaman bu seçimlerde daha demokratik bir Türkiye'ye yöneleceğiz. Türkiye'nin içerideki huzurunu ve yurt dışındaki itibarını sağlayacağız. İnsanlar arasında eşitliği sağlayacak zihniyeti Çankaya'da hakim kılacağız" ifadelerini kullandı.

        Konuşmanın ardından İhsanoğlu, restoranın dışında toplanan Türkiye Ağaç ve Kağıt Sanayii İşçileri Sendikası üyesi bir grup işçinin yanı giderek sorunlarını dinledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ