Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem yeni başbakan kim olacak, abdullah gül, başbakan recep tayyip erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimi, 10 ağustos seçimleri, cumhurbaşkanlığı adayları

        Bülent AYDEMİR / ANKARA

        BAŞBAKAN Erdoğan, AK Parti genel başkanı ve Başbakanlık senaryolarının konuşulması için erken olduğunu belirtse de cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda bu iki önemli koltuğa oturacak adaylar için '3+3' kriteri seslendirilmeye başlandı.

        Erdoğan, "Güçlü bir Başbakan olması için parti genel başkanı da olması lazım. Ayrı olursa verimli çalışılmaz" diyerek genel başkan ve başbakan sıfatlarının aynı isimde toplanacağını, bu adayın bir milletvekili olması gerektiğini vurguladı. Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün siyasete dönme arzusu için takvim olarak 2015 sonrasını gösterip, "Bizim için önemli olan bu ara dönem. Ara dönemden sonra Cumhurbaşkanımızın siyasete dönme arzusu olursa, kimse parti içinde dönme demez" dedi. İşte Başbakanlık kriterleri:

        TEKNİK KRİTERLER

        1- Hem genel başkan hem başbakanlığı yürütebilecek bir isim olacak.

        2- Başbakanlık yapabilmesi için milletvekili olması gerektiği için parlamento dışından olmayacak.

        3- 2015 seçimlerine partiyi taşıyacağı için 3 dönem kuralına takılmayacak.

        SİYASİ KRİTERLER

        1- Cumhurbaşkanı ile uyumlu çalışacak.

        2- Parti içinde reddedilmeyecek.

        3- Halk nezdinde karşılığı olacak. Hitabet, kitleleri coşturma ve oy potansiyeli olacak. Karizması olacak.

        KİMLER KARŞILIYOR

        Kulislerde bu kriterleri kimlerin karşıladığı konusunda yorumlar da yapılırken, bu kriterlerin tümünü karşılayacak çok fazla isim olmadığı vurgulanıyor. Bu kriterlere uygun olanlar isim isim belirlenirken, partinin yetkili kurullarında istişareler yapılacağını vurgulayan bir AK Partili, "İstihare değil, istişare yaparak belirleyeceğiz" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ