Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Paralel yapı soruşturması, selam ve tevhid soruşturması, Emniyet'te gece operasyonu, Emniyet'te gözaltılar, Emniyet'e operasyon, paralel yapı operasyonu, paralel operasyonu
        1

        İSTANBUL Cumhuriyet Başsavcılığın talimatı üzerine 'Selam ve Tevhit' terör örgütü adı altında yürütülen soruşturma dosyasında yapılan incelemenin yer aldığı 1292 sayfadan oluşan 3 CD'deki tespitlerden biri de BaşbakanlIk Başmüşaviri Mustafa Varank hakkındaki 'teknik takip' kararına yönelik oldu.

        2

        Varank, Furkan isimli bir kişi ile yaptığı telefon görüşmelerinde 'suç unsuru olmamasına rağmen' şüpheli oldu. Varank'ın Kudüs Ordusu Terör Örgütü ile irtibatlı olup olmadığının tespiti ve bağlantılarının ortaya konulabilmesi, örgüt içerisindeki hiyerarşik yapının deşifre edilebilmesi amacıyla da polis, mahkemeden teknik takip kararı aldı.

        3

        "Silahlı Terör örgütüne üye olmak ve örgüt adına eylem ve faaliyetlerde bulunmak" suçu isnat edilen Varank için alınan teknik takip kararıyla Sadık Albayrak, Sümeyye Erdoğan, Adalet ve Kalkınma Partisi, Başbakanlık İdari Mali İşler Dairesi, Başbakanlık eski Müsteşarı ve şimdiki İçişleri Bakanı Efkan Ala, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Aile Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Nagehan Alçı, Ahmet Mahmut Ünlü ile yaptığı görüşmeler de kayda alındı.

        4

        Suç unsuru taşımadığı halde bu kayıtlar yazılı hale getirildi. Yine tespitlere göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı; 2 Aralık 2013 tarihinde telefon takibinin sonlandırılması talep ederek, TİB KDM Programı üzerindeki tüm verilerin imhasına karar verdi.

        5

        Teknik ve fiziki takip çalışmaları sonucunda suç unsuru oluşturacak herhangi bir görüşme ve eylem rastlanılmadı.

        6

        MİT BAŞKANI FİDAN'IN KONUŞMALARI KAYDEDİLMİŞ
        Tespitlere göre şüpheliler arasında yer alan Faruk Koca hakkında X ve Y şahıslar ile yaptığı telefon görüşmelerinin ardından "Silahlı Terör örgütüne üye olmak ve örgüt adına eylem ve faaliyetlerde bulunmak" suçundan iletişimin tespit kararı alındı.

        7

        İletişim tespit kararı açık kimliksiz olarak alınan Koca'nın kullandığı telefonun dinlenmesi sonucunda ise MİT Başkanı Hakan Fidan ve Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi ile yaptığı konuşmalar kayıt altına alındı. Suç unsuru taşımadığı halde bu kayıtlar yazılı hale getirildi.

        8

        Başbakan'ı tercüman aracılığıyla dinlediler
        Şüphelilerin "Selam-Tevhid" terör örgütü adı altında yürütülen soruşturmada, Başbakan Erdoğan'ın Filistin Devlet Başkanı, Filistin Başbakanı ve Somali Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşmeleri usule aykırı yöntemlerle dinlediği belirtildi.

        9

        İddiaya göre; önce liderler arasında diyalogu sağlayacak tercümanlar tespit edildi. Ardından da bu tercümanlar dinlenerek telefon görüşmeleri kayda alındı.

        10

        MİT'İN İNTERNET HATTI İZLENİP KAYDEDİLMİŞ
        İSTİHBARATÇI 39 polisi kapsayan "Usulsüz Dinleme" soruşturmasının mülkiye müfettişlerin 6 ay süren incelemeleri doğrultusunda hazırladıkları 4 bin sayfalık raporun ardından geldiği ortaya çıktı.

        11

        41 ayrı ilde, 2 bin 500 kişinin dinlendiği öğrenilirken, bu isimler arasında TÜBİTAK'ta görevli Kriptoloji Mühendisi Umut Barış Erdoğan'ın telefonlarının da dinlemeye alındığı belirtildi.

        12

        Dinlenenler arasında hakim, savcı, siyasetçi, sanatçı, gazeteci, yazar, üst düzey bürokrat, kamu kurumları ile eşcinseller bulunuyor. Dinleme kayıtlarının da mahkeme sürecinin ardından imha edilmediği ve arşivlendiği ifade edildi.

        13

        SORGUDA 'CEVAP YOK' DEDİLER
        İstihbarat Eski Müdürü Ali Fuat Yılmazer başta olmak üzere gözaltına alınan eski istihbarat şefleri sorgularında yöneltilen "Dinleme kararlarını neden eksik belgelerle aldınız", "Dinleme sürelerini hangi gerekçeyle bu kadar uzun tuttunuz", "Dinleme kayıtlarını nereye aktardınız" sorularına "Cevap yok" karşılığını verdi.

        14

        Yapılan incelemelerde, Yılmazer ve Erol Demirhan döneminde, MİT'in ADSL hattının takip edildiği, buradan alınan verilerin depolandığı, bir kısmının da "'Acem Uşakları' ismiyle sanal medyadan yayınlandığı bildirildi.

        15

        YILMAZER'İN DİNLETTİĞİ İSİMLER
        Ali Fuat Yılmazer'in imzasıyla dinlemesi yapılan ünlüler şöyle: AK Parti Milletvekili Sadık Yakut, İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, Eraslan Özkaya, Gazeteci Fikret Bila, emniyet müdürü Coşkun Hayal, emniyet müdürü Cevdet Saral, Yekta Güngör Özden, işadamı İlhan Cavcav, Aziz Yıldırım'ın avukatı Faik Işık, MHP Milletvekili Özcan Yeniçeri.