Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'dan çözüm sürecine ilişkin Habertürk'e konuştu, Beşir Atalay, çözüm sürecinde atılacak adımları anlattı

        ŞERİFE GÜZEL/HT ANKARA

        Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, yasal zemine kavuşturulan çözüm süreciyle ilgili somut ve keskin tarihleri olan bir yol haritası üzerinde çalıştıklarını söyledi.

        HABERTÜRK’ün çözüm sürecine ilişkin sorularını yanıtlayan Atalay, şunları söyledi:

        Çözüm sürecinin yasası çıktı. Bundan sonra neler yapılacak?

        Kurumlar olarak kendimizi gözden geçiriyoruz. Hem siyaset kurumu, hem hükümet olarak bu konuyu çalışıyoruz. Hem bu konuda görev vereceğimiz kurumlar var. Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı (KDGM) burada daha fazla rol alacak. Orayı şu anda biraz daha takviye ediyoruz. Bugüne kadar görüşmeler, büyük oranda MİT aracılığıyla yürüyordu. Bundan sonra farklı kurumlarımız da görüşmelere katılacak. Bir yol haritası hazırlığı içindeyiz. Yasadan sonra yol haritasında daha somut hedefler olacak. Şu tarihe kadar şunlar yapılacak gibi belirlemeler olacak. Yol haritasında yapılacaklar hem somut olacak hem de bunların daha keskin tarihleri olacak. Siyasi ve bürokrat ekibimiz şu anda çalışıyor.

        Ne zaman çıkacak?

        Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde bile o çalışmalara ara vermedik. Devam ettiriyoruz. Yaz döneminde önümüze bir yol haritası çıkacak. Bu çalışmalar şekillendiğinde kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. Bu çalışmanın bundan sonraki yöntemiyle ilgili bir Bakanlar Kurulu kararı çıkarabiliriz. Onun üzerinde çalışıyoruz. Benim, ramazan ayı boyunca en ağırlıklı çalışma konum bu oldu.

        ‘DÖNÜŞÜN DETAYLARI’

        Yol haritasında neler olacak?

        Örgüt mensuplarının evlerine dönmesini sağlamak, o insanların geleceğiyle ilgili bazı farklı çalışmalar, silahların bırakılması, o dönüşün belki kendine göre ayrıntıları. Orada Mahmur Kampı var, belki içeride başka hususlar vardır. Bu insanların geleceğiyle ilgili bazı düzenlemeler gerekebilir. Genel olarak bunun için atılacak adımların safhaları.

        ‘RAMAZANDA GECE TOPLANDIK’

        Adımlar nasıl atılacak?

        Adımların nasıl olacağını çalışıyoruz. İlgili bakanlardan oluşan, çalışan bir siyasi heyetimiz var. Benim başkanlığımda toplanıyoruz. Ramazanda bile gece toplantılarımız oldu. KDGM’yi biraz daha dinamik hale getireceğiz.

        Yeni komisyonlar mı olacak?

        Komisyonlar olmaz, ama KDGM’nin yetişmiş belli bir kadrosu var. Kurumlardan takviye yapılabilir. Oranın yöneticileri de görüşme sürecinde daha aktif olacaklar. Müzakere heyetinden ziyade, oraya katılım artacak. Siyasi heyetle görüşüyoruz, ama diğer görüşmelerde bu müsteşarlığımız biraz daha aktif olacak diye planlıyoruz.

        Silah bırakma ne zaman olur?

        O konuda tarih vermek yanıltıcı olabilir. Hem örgüt kesimiyle, hem de siyasi kesimle bu konular görüşülüyor ve görüşülecek. Bizim yol haritamız çıktığında onlarla görüşmeler olacak. Biz, hazırlığımızı yapalım, üzerinde görüşmeler olur. Bundan sonrası için umudum fazla. Bundan sonra yapacağımız titiz çalışmalarla bu işi daha kolay yürütürüz.

        ATALAY’IN MASASI

        "Kitap benim hayatım"

        Başbakan Yardımcısı Atalay, çalışma masasına oturduğunda adeta arasında kaybolduğu kitaplar için, “Bunlar benim hayatım. Her zaman okurum. Evde de çok fazla kitap birikti ve nereye koyacağımızı bilemiyorum. Ama gece gündüz okuyorum” diyor. Necip Fazıl’dan Mustafa Balbay’a kadar uzanan çok sayıda yazara ait kitapların yanı sıra, “İstiklal Harbi’nde Türk’ün Kürt’ü” gibi kitaplar da elinin altında. Kamuoyu araştırmaları konusundaki uzmanlığıyla bilinen Atalay’ın incelediği kitaplar arasında, 30 Mart seçimlerinin derinlikli analizi de bulunuyor.

        ‘Başbakan’ımız birinci turda seçilecek’

        Başbakan Erdoğan Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk turda seçilir mi?

        Şu anda kamuoyu yoklamalarında istikrarlı bir görüntü var. Yüzde 55-56 gibi. Yaklaşık 3 hafta arayla yapılan iki ayrı araştırmada hemen hemen benzer sonuçlar çıktı. Sanki tablo belirginleşti gibi. Birinci turda öyle görünüyor ki, büyük bir sürpriz olmayacak, Başbakan’ımız seçilecek.

        ‘BİZDE ÇATIŞMA OLMAZ’

        Başbakan, Cumhurbaşkanı olursa Köşk ile hükümet arasında sorun yaşanır mı?

        Bizim burada çatışma olmaz. 7 yıllık Abdullah Gül-Tayyip Erdoğan ilişkisine bakın. Her şey, yakın bir görüşme, diyalog ve istişareyle yapıldı. Yine öyle olur. Uzun bir Başbakanlık’tan sonra Cumhurbaşkanlığı’na gidecek. Bu kadar iş, proje, yürüttüğü çalışmalardan kopacağını düşünmek yanlış olur. Başbakan’ımızın tabii ki, 12 yılda yürüttüğü projeler üzerinde sözü olacaktır. Ama ortada bir Anayasa var. Herkes o Anayasa sınırları içinde görevini yapacaktır.

        ‘Dilencilik yapanlar kamplara gönderilecek’

        Suriyeli sığınmacılarla ilgili yaşanan gerginlik üzerine bir tedbir planınız var mı?

        Valilerimize genelge yolladık. Şu anda kamplarımızda 30 bin kişilik kapasitemiz var. Türkiye’de ise bir milyon 104 bin kişi var. Vatandaşlarımızın biraz sabırlı olması gerekiyor. Vatandaşlarımızı biraz daha hassasiyete davet ediyoruz. Bazı yerlerde dilencilik oluyor. Valilere genelge gönderdik; bu durumda olanların kamplara gönderilmeleri istendi.

        ‘Özellikle Emniyet içinde çok sorun yaşadım’

        Başbakan, polis operasyonunun başka alanlara sıçrayabileceğini söyledi. Genişler mi?

        Bu konuda genişleme beklenebilir. Bunların yargıya doğru da yansıması lazım. Burada biz daima hukukun içinde olacağız. Geçmişte yapılanlarla ilgili yeni dosyalar gündeme gelecek. Gelmesi lazım.

        İçişleri Bakanlığı’nız döneminde boyutunu öngörebilmiş miydiniz?

        Hükümet içinde o konuda uyarılarım olmuştur. Orada birçok şey yaşadım. Özellikle Emniyet içinde çok sorun yaşadım. Kendi gruplarından olmayan insanlara çok kötülükler yaptılar. Hapis yatanlar oldu. Avcı bir tane değil yani orada. Çok iftirada bulundular. Bu yapıda iftira çok fazla. Bu yapıda neredeyse her şey mubah.

        ‘Demirtaş daha Türkiyeli’

        Demirtaş, giderek daha Türkiyeli, daha Türkiye politikaları yapıyor. BDP-HDP, kurulduğundan beri ilk defa bu kadar anlamlı bir işlev görüyor. Çalışmanın içinde önemli bir rol üstlendiler.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ