Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem nur sürer, röportaj, kübra par, habertürk, öcalan, çözüm süreci, kürt sorunu, cumhurbaşkanlığı seçimi

        Kübra PAR / kubrapar@haberturk.com

        Fotoğraflar: Ayhan Yıldız

        Ergenekon ve Balyoz sanıkları tahliye edildi. KCK sanıkları tahliye edildi. 28 Şubat mağdurları tahliye edildi. Boğaz keserek adam öldürenler bile tahliye edildi ama 68 kuşağının önemli figürlerinden Sarp Kuray hâlâ içeride... Bu ay müebbet hapis cezası onanan Kuray'ın hayat arkadaşı oyuncu Nur Sürer bu durumda ne hissediyor diye merak ettim. Annesinin hastalığı dolayısıyla gittiği memleketi Bursa'da buluştuk, Bayram kalabalığında dolup taşan ipekçi hanlarında dolaşıp konuştuk...

        O, Bereketli Topraklar Üzerinde, Suyun Öte Yanı, Umuda Yolculuk, Uçurtmayı Vurmasınlar gibi efsane filmlerde oynamış, pek çok ödül almış iyi bir oyuncu. Aynı zamanda siyasi görüşlerini dillendirmekten korkmayan, iktidarı da muhalefeti de dobra dobra eleştiren bir sanatçı. Başbakan'ın davetlerine katılan sanatçıların karşılaştığı tepkiye kızıyor, "ben katılmazdım ama katılanlara hakaret etmek yanlış" diyor. Öcalan, Hamas ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair görüşleri ise ezber bozacak cinsten! Yakında Erden Kıral'ın yeni filminde seyredeceğimiz Nur Sürer bütün açıklığıyla karşınızda...

        Her kesimden siyasi suçlunun tahliye edildiği ve yeniden yargılandığı bir dönemden geçiyoruz. Oysa hayat arkadaşınız Sarp Kuray'ın müebbet hapis cezası bu ay onandı. Ne hissediyorsunuz?

        Sanırım AİHM kararına rağmen ve ondan ötürü oldu bütün bunlar çünkü AİHM'den dönen davalar bizdeki mahkeme üyelerinde rahatsızlık yaratıyormuş. "Biz hukukçu değil miyiz?" deyip o davalarda zorluk çıkarıyorlarmış. Sarp 12 Eylül yüzünden yargılanıyor, oysa şimdi 12 Eylül'ü yapanları yargılıyoruz. Yanlış bilmiyorsam Sarp dışında o zamandan bu yana yargılanan başka kimse yok. Bizimki gerçekten kinci bir devlet, işin peşini bırakmıyor. AİHM kararında delilleri düzgün toplanmadığı, adil yargılama sürecinin işletilmediği söyleniyordu. Buna rağmen yeni yargılamayı hızlıca tamamlayıp tekrar müebbet verdiler. Aynı mahkemeden altı kez üç farklı karar çıktı. Ethem Sarısülük davasında hâkimlerin uyuduğu gündeme gelmişti. Bizdeki son yargılamada da hâkimler sürekli uyuyordu!

        Sarp Kuray'ın 16 Haziran Örgütü'nü kurup yönettiği ve örgüt adına öldürme, yaralama, bombalama gibi pek çok eylemin talimatını verdiği iddia ediliyor. Doğru mu bu suçlamalar?

        "O emirleri ben vermedim" diyor. Bence suçlu değil. Ellerindeki tek delil Türkiye'deki örgüt üyeleri ile yaptıkları telefon konuşmalarının tapeleri ki güya onları da örgüt üyeleri kaydetmiş ve yakalandıklarında polise kendileri teslim etmiş. Madem günümüzde telefon konuşmaları suç teşkil etmiyor, o adalet bize neden işlemiyor? 580 sayfalık kayıt var, hiçbir mahkeme üyesinin okuduğunu zannetmiyorum.

        Bütün bu süreç hayatınızı nasıl etkiledi?

        Sarp içeri gireli beş buçuk yıl oldu. Ankara'da yatması şans çünkü ailesi orada. Çalışmalar yüzünden gidemediğim zamanlar oluyor ama ablası ve kız kardeşi her hafta yanında...

        Bundan sonra ne olacak?

        10 gün önce Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yaptık, bakalım ne diyecekler...

        SALİH MİRZABEYOĞLU'NUN TAHLİYE EDİLMESİNE ÇOK SEVİNDİM

        Salih Mirzabeyoğlu da geçen hafta tahliye edildi... İçiniz burkuldu mu?

        Hayır, tam tersine çok sevindim! 28 Şubat'tan ötürü yatan tek adamdı. 16 yıl tek başına hücrede kalıyor olması hiç insanca değildi. Hiçbir şekilde şiddete bulaşmamış. Kör tuttuğunu atar diye bir deyim vardır. Bu adamın da neden yattığı belli değildi...

        "AK PARTİ DAVETİNE KATILAN SANATÇILARA HAKARET DOĞRU DEĞİL"

        Kimi ünlülerin AK Parti'nin Erdoğan'ın vizyon toplantısına ve AK Parti iftarına katılmaları çok eleştirildi. Ne diyorsunuz bu tartışmaya?

        Herkesin kendi seçimi. Hakaret edilmesi hiç doğru değil. Aralarında katılan arkadaşlarım da var. Kendisini öyle tarif ediyorsa, orada iyi hissediyorsa ne diyebilirim...

        Davet edilseydiniz siz de katılır mıydınız?

        Hayır, asla katılmazdım.

        Geçen sene BDP'yi desteklediğinizi açıklamıştınız...

        Evet, HEP'in SHP ile ittifak kurduğu dönemden beri destekliyorum. Daha solda durdukları için siyasi söylemlerini kendime yakın buluyorum. Ben Türküm. Onlar da "biz sadece Kürt halkının değil Türkiye'nin partisiyiz" diyorlar. Şimdi de Selahattin Demirtaş'a oy vereceğim.

        Neden?

        Selahattin Demirtaş kıvrak zekâlı, esprili, iyi bir insan. Kişisel oyu partisinin oyundan fazla olacak bence.

        Onun eleştirilecek bir yanı yok mu?

        Tabii ki var. Ben her türlü etnik milliyetçiliğe karşıyım. Milliyetçilik insanı boğan bir şey...

        Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Cumhurbaşkanı adayı olmasına ne diyorsunuz?

        Çok şaşırdım! Ortak bir adaya ne gerek vardı? CHP kendi içinden bir aday çıkarsa daha iyi olurdu.

        Ya MHP?

        Yaşamım boyunca hiç ilgimi çekmemiş bir parti... İsrail parlamentosunda bir kadın milletvekili "Filistinli annelerin ölmesi lazım ki bir daha çocuk doğuramasınlar" demiş. MHP'deki bazı vekillerin o kadından ne farkı var? Onlar da Roboski'de bombalanan çocuklara terörist dediler. CHP içinde de öyle düşünenler var...

        'ORAYA KÜRDİSTAN DEMELİYİZ'

        CHP içindeki yenilikçiler gelenekçiler tartışmasına ne diyorsunuz?

        Benim ailem CHP'lidir. Annem okuma yazma bilmez ama her seçimde CHP'ye oy verir. CHP içinde çok seslilik olması demokrasi olduğunu gösteriyor. Fakat eleştirdiğim tarafları var. Kürt meselesinde çok daha berrak olmaları lazım. Abdullah Öcalan'a özgürlük konusunda hiçbir şey söyleyemiyorlar.

        Öcalan özgür mü bırakılmalı sizce?

        Evet, kaç yıldır yatıyor artık ev hapsi verilmeli. "Bebek katili" diyorlar ama Ayhan Çarkın çıkıp "onları biz öldürdük" dedi. Öcalan Kürt halkının lideri. O coğrafyaya Güneydoğu Anadolu bölgesi demek yerine Kürdistan demeliyiz. Şehirlerin ismi iade edilmeli, anadilde eğitim kabul edilmeli. "Kürt kardeşim" demek kolay. Önce farklı bir bağ kurmalıyız. Kardeşlik de gelir icabında...

        Ülkenin bölüneceğinden endişeniz yok öyleyse...

        Cumhuriyet kurulduğundan beri aynı söylem... "Eskiden Kürt-Türk ayrımı yoktu" diyorlar. Bilmiyordunuz ki! Ben de gerçekleri film çekmek için bölgeye gidince gördüm. Yoksul bir aileden geliyorum ama orada çok daha acı bir resimle karşılaştım. Bu haksızlıklar karşısında benim payım ne diye düşünmeye başladığınız zaman doğru yolu buluyorsunuz zaten...

        AK Parti'den beğendiğiniz politikacılar olduğunu söylemiştiniz daha önce...

        AK Parti'ye asla oy vermem ama çözüm sürecini başlatmış olmalarını ve Öcalan ile görüşmelerini cesurca buldum. Tabii iki de bir ellerinde Kürt kartını sallamaları, "biz gidersek bu iş biter" demeleri hoş değil. Baştan demokrasi geliyor derken şimdi işi bozdular. İsmet İnönü döneminden çok farklı değil artık...

        İSRAİL'İ DE HAMAS'I DA KINIYORUM

        Mario Levi'nin kitaplarına boykot çağrısı yapıldı. İsrail düşmanlığının anti-Semitizm'e dönüşmesine ne diyorsunuz?

        Çok geçici bir şey, birkaç hafta sonra unutacaklar... Doğrusu kafam başka yerlere de gidiyor. IŞİD'in yaptıkları ortadayken birden bire neden Filistin öne çıkmaya başladı?

        Bir şey mi ima ediyorsunuz?

        Antakyalılar öyle şeyler anlattı ki... Cilvegözü ve Yayladağı sınır kapısı yolgeçen hanına dönmüş. Sokaklarda barut kokan IŞİD militanları kol geziyormuş. Bence Suudi Arabistan, Katar ve Amerika gibi ülkeler IŞİD'i destekliyor. Başbakan'ın Esad'a kardeşim dediği dönemde bile Suriye ile ilgili hazırlıklar varmış. Halep'e ne zaman gitsem çok mutlu insanlar görürdüm, birden bire ne oldu?

        Esad'a muhalefet edenler halk değil mi yani?

        Esad'ı destekleyen çok sayıda insan var. Ayrıca bize ne? Oraya demokrasiyi biz mi götüreceğiz? Libya'da Kaddafi'yi paramparça ettiler. Bunlar hiç güzel şeyler değil. Savaşlarda askerler değil siviller ölüyor. İsrail Filistin sorununa bakın. Hamas çok mu düzgün davranıyor?

        Tam olarak ne demek istiyorsunuz?

        İsrail devletini tabii ki kınıyorum ama Hamas'ı da olumladığımı söyleyemem. Roket atmasını kınıyorum, İsrail'in zalimliğini ortaya çıkarmak için sivil halkı alet ediyorlar. Elbette İsrail işgalci bir devlet ama herhangidir Arap ülkesinin bu güne kadar Filistinlilere bir yardımı oldu mu? Bizim bir yardımımız oldu mu? 10-15 senedir Filistin halkının yanındayız. Ondan önce diğer ülkeler gibi Türkiye de Filistin Kurtuluş Örgütü'nü terörist olarak görüyordu.

        ‘Balyoz ve Ergenekon'da yargılananların hepsi masum değil'

        Balyoz ve Ergenekon'da yargılananların hepsinin masum olduğuna inanmıyorum.

        Aralarında gazeteciler gibi suçsuz olanlar var ama çıkan onca delilin yalan olduğunu zannetmiyorum.

        Siyasi görüşlerinizi bu kadar açıkça dillendirmeniz oyunculuk hayatınızda başınıza dert açmıyor mu?

        Hayır, hiç öyle bir şey olmadı. Kendimi sosyalist olarak tanımlıyorum. Sinemaya girdiğimde benim gibi oyunculardan hiç hoşlanmayan yapımcılar işin kralıydı. Hiç biriyle çalışmak istemedim. Şimdi hepsi yok oldu. Yönetmen sinemasının başladığı bir döneme denk geldiğim için şanslıyım.

        Yeni proje var mı?

        İki sinema filminde oynadım. Biri Erden Kıral'ın yeni filmi "Gece", 90'lı yıllarda Kürdistan'dan İzmir'e yerleşen Kürt bir aileyi anlatıyor. İlk oynadığım film de yine onun çektiği Bereketli Topraklar Üzerinde'dir. 1984'te Venedik'te yarışan Ayna filminde de oynamıştım. 30 yıl sonra tekrar bir araya geldik. Erden Kıral sakin ve akıllı bir yönetmendir. Sinemayı iyi bilir.

        Başka kimler oynuyor?

        Nurgül Yeşilçay, Vildan Atasever, Hakan Karahan, Mert Fırat ve İlyas Salman var. İzmir'de Basmane'nin üst tarafında Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bir mahallede çektik.

        Diğer film?

        Barış Atay'ın yeni filminde oynadım. 12 Eylül'de işkence görmüş bir kadını anlatıyor. Biri özürlü iki çocuğu var. Antakya'ya ailesinin yanına dönüyor. Bir ana oğul yüzleşmesi...

        Dizi var mı?

        Evet, Hicran diye bir dizide oynayacağım. Silahların konuştuğu dizilerden çok sıkılmıştım. Bu sakin bir hikaye.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ