Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Başbakan Erdoğan'ın konuşmaları dinlenmiş (Paralel Operasyon) Casusluk soruşturması-Fulden Uras

        Serdar KULAKSIZ - Hayati ARIGAN / İSTANBUL

        Emniyetteki “paralel yapı” iddialarına ilişkin 114 polis hakkında yürütülen “casusluk” ve “usulsüz dinleme” soruşturmasında aralarında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün’ün de bulunduğu 11 polis daha tutuklandı. 11 şüphelinin “casusluk” suçundan tutuklandığı bildirildi. Böylece soruşturma kapsamında tutuklananların sayısı 31’e yükseldi.

        ‘SİYASAL VE ASKERİ CASUSLUK’

        Mahkeme, 11 kişinin, “devlet güvenliği açısından önem arz eden, gizli kalması gereken ve temin edilmesiyle siyasal ve askeri casusluk suçunu oluşturan dinleme verileriyle ilgili içeriklerde imzalarının bulunduğu ve delilleri karartma şüpheleri olduğu” gerekçesiyle tutuklandığını açıkladı.

        38 KİŞİ SERBEST

        Aralarında eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse ve Emniyet Amiri Gaffur Ataç’ın da bulunduğu 8 kişi, haklarında yeterli delil olmasına karşın hâkimlikçe sorguları yapılmadığından, 30 kişi ise casusluk suçunu işlediklerine dair yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle serbest kaldı. Sorgulamayı yapan İstanbul 1. Sulh Ceza Hâkimi İslam Çiçek, takipsizlik kararı verilen Selam ve Tevhid soruşturmasına çok sayıda siyasetçi, akademisyen, gazeteci, yazar ve işadamının usulsüz olarak dahil edildiğini kaydetti. Kararda dinleme yapılan kişiler ve kurumlar tek tek yer aldı.

        ‘BAŞBAKAN’I VARANK ÜZERİNDEN DİNLEDİLER’

        Kararda, Başbakan Erdoğan’ın danışmanı Mustafa Varank’ın konumu itibarıyla yaptığı çok sayıda görüşme olduğu belirtilerek, Varank’ın kullandığı telefondan Başbakan Erdoğan’ın “İsmail” isimli şahıs ve Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü ile görüşmesinin kayıt altına alındığı, Varank’ın o dönem Başbakanlık Müsteşarı olan Efkan Âlâ, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile yaptığı çeşitli dönemdeki, devlet politikası açısından önem arz ettiği düşünülen birtakım görüşmelerin tespit edilerek kayıt altına alındığı anlatıldı.

        KOD ADI ‘EMİN’ KARARDA

        Yine eski AK Parti Milletvekili işadamı Faruk Koca’nın “Kudüs Ordusu terör örgütü”yle irtibatlı olup olmadığının tespiti ve bağlantılarının ortaya çıkarılması için kullandığı telefonların dinlenildiği belirtilen kararda, bu bağlamda Koca’nın Bakan Taner Yıldız, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve özel kalemi Edip Ali Yavuz ile olan birtakım iletişimlerinin tespit edilip kayıt altına alındığı ve bunlardan bir kısmının da tape dökümleri yapılarak yazılı hale getirildiğine vurgu yapıldı. Söz konusu iletişimlerin bir kısmının içeriğinin devlet güvenliği açısından önem arz ettiği ve gizli kalması gerektiği düşünülen görüşmeler olduğu kaydedilen kararda, tapelerin dökümlerinde Hakan Fidan’ın terör örgütü üyesi gibi gösterildiği ve Fidan’a “Emin” kod adı verildiğinin tespit edildiği aktarıldı.

        ‘YARGIYI YANILTTILAR’

        Dinlemelerin kod adı verilerek yapıldığının dile getirildiği kararda, dinlemeler sonucu elde edilen verilerin içeriklerinin devlet güvenliği açsısından önem arz ettiği ve gizli kalması gereken bilgiler olduğu vurgulandı. Kararda, bu bilgilerin teminiyle siyasal ve askeri casusluk suçunun oluşacağı anlatılarak şu ifadelere yer verildi:

        “Ülke Başbakan’ının diğer ülke cumhurbaşkanları, başbakanları ile onlarca dakika görüşmelerinin dinlenmesi ve kayıt altına alınmasının tesadüf olamayacağı, bu dinlemelerin gerçek kişilerin kimliklerinin mahkemelerden saklanarak yargıyı yanılttıkları, yapılan dinlemeleri amaç dışı kullandıkları, bizzat dinlemeyi yapan kişilerin dinlemelerinin içeriği ve hangi amaç için kullanılacağı konusunda bilgilerinin olmayabileceği ancak sorumluluk noktasında rütbeli görevlilerin ham dinlemelerin hangi kısmının çıkarılıp hangi kısmının çıkarılmayacağına karar verdikleri, bu noktada içeriğine vâkıf oldukları anlaşılmaktadır.”

        İŞTE O GÖRÜŞMELER

        Kararda, Başbakan Erdoğan’ın diğer ülke liderleriyle yaptığı ve usulsüz kaydedilen telefon görüşmelerinin gün ve saatleri de sıralandı. Kararda yer alan görüşmeler şöyle:

        - 26 Kasım 2013 saat 15.59’da Sefer Turan’ın kullandığı telefondan Başbakan Tayyip Erdoğan ile Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud görüşmesi.

        - 28 Kasım 2013 saat 22.14’te Sefer Turan’ın kullandığı telefondan Başbakan Tayyip Erdoğan ile Filistin Başbakanı İsmail Haniye görüşmesi.

        - 3 Aralık 2013 saat 22:43’de Sefer Turan’ın kullandığı telefondan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın görüşmesi.

        ‘Fikir birliği içerisinde hareket ettiler’

        Kararı veren İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi Hâkimi Çiçek, sorgu sürecinde yaşanan zorluklarla ilgili “Şüpheli avukatlarının sorgu sırasında 100 klasörün üzerindeki dosyalardan sürekli sayfalar dolusu delil ve belge istedikleri, bu taleplerinin dahi iyi niyet kuralları içerisinde değerlendirilemeyeceği, sorguya genelde belli müdafilerin girdikleri ve sorguyu uzatmaları konusunda fikir birliği içerisinde hareket ettikleri anlaşılmıştır” ifadesini zapta yazdırdı.

        METRİS’E GÖTÜRÜLDÜLER

        “Paralel yapı” soruşturmasında “casusluk” suçundan tutuklanan 11 polis, önceki gün saat 03.00’te geniş güvenlik önlemleri altında Metris Cezaevi’ne giriş yaptı. Çevik Kuvvet otobüsü içerisinde zırhlı ve sivil polis araçları eşliğinde cezaevine götürülen 11 kişiden bazılarının kendilerini bekleyen yakınlarına el salladığı görüldü.

        ‘Kanunsuz hiçbir iş yapmadık’

        “Paralel yapı” soruşturmasında gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan polisler, adliye çıkışında kendilerini bekleyen yakınları tarafından alkışlarla karşılandı.

        Çağlayan Adliyesi bahçesinde yakınlarına kavuşan polisler açıklamalarda bulundu. Eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse, yanlış işlere imza atmadıklarını belirterek, “Ben ve arkadaşlarım ne yaptıysak hukuk içinde, kanun içinde yaptık. Yanlış bir işin altına imza atmadık. Özür dilememiz gerektiğinde de her zaman özrümüzü diledik. Serbest kaldık diye sevinmiyoruz. Ne yaptığımızı biliyoruz. Ben 4 defa tayin edildim. Ardından açığa alındım. Silah ve kimliğime el konuldu ve en son oturduğum lojmandan atılmam için yönetmelik değiştirildi. Meslek hayatım boyunca da yüzlerce takdir aldım. Bunun yanında bir tane bile uyarma cezası dahi almadım. O yüzden biz haddimizi, yerimizi bilen insanlarız” dedi.

        Emniyet Amiri Oğuzhan Ceylan ise “İstanbul’da o gurur duyduğum şubeme gittiğimde koluma kelepçe takmaları ve beni o nezarete atmaları çok ağırıma gitti. Benim için en utanç verici şey budur” diye konuştu.

        Kanunsuz ve hukuksuz bir şekilde gözaltına alındıklarını iddia eden Emniyet Amiri Gaffur Ataç da “8 gün gözaltında kaldık; bir eşya muamelesi gördük. Yapılanlar kanuna uymuyor. Psikolojik baskı gördük. Hakkımı helal etmiyorum” ifadesini kullandı.

        Avukatları: Suç duyurusunda bulunacağız

        Casusluk ve yasadışı dinleme iddiaları ile gözaltına alınan ve bir kısmı tutuklanan polislerin avukatları, Conrad Otel’de basın toplantısı düzenledi. Avukatlar adına söz alan Kemal Şimşek, müvekkillerinin 4 günlük yasal gözaltı süresinden sonra serbest bırakılmadığını belirterek, “Müvekkillerimize karşı açıkça hürriyeti tahdit suçu işlenmiştir. Bu işlem ve eylemleri gerçekleştiren tüm kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz” diye konuştu.

        Tutuklanan polis hiçbir soruya yanıt vermedi

        Soruşturmada usulsüz dinleme iddialarıyla ilgili tutuklanan Komiser Şeref Bolat, sanatçı Fulden Uras’ın usule aykırı olarak dinlenmesiyle ilgili soruların hepsini yanıtsız bıraktı.

        İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nce sorgulanan Bolat’ın yanıtsız bıraktığı sorular arasında şunlar yer alıyor: “Mağdur Fulden Uras’ın ses sanatçısı olduğu, eksik isim bilgileri kullanılarak, teknik takibe gerekçe teşkil edecek herhangi bir bilgi ve belge de olmadan, usulsüz olarak dinlendiği ve altında sizin imzanız bulunduğu tespit edilmiştir. Yazışmalara ilişkin ifadenizi verin. Hangi sebeple açık kimlik bilgileri kullanılmayarak, sadece ‘Fulden?’ ismi ile dinleme yaptınız?”

        Şeref Bolat’a yönlendirilen diğer bir soruda ise şu ifadeler bulunuyor: “Mağdur Fulden Uras’ın, uyuşturucu madde kaçakçılığı suçuyla dinlendirilerek teknik takibine başlanmasına rağmen uyuşturucu madde kaçakçılığı suçlarında faaliyet gösterdiği veya faaliyet gösteren şahısla irtibatlı olduğuna dair herhangi bilgi, belge veya resmi yazışma bulunmamaktadır. Bu konuyu açıklayınız. ”

        Emniyete yapılan operasyonla ilgili Twitter hesabından açıklamalarda bulunan sanatçı Fulden Uras, Şeref Bolat’ın ifadesini de Twitter hesabından paylaştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ