Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim TEOG’da sürpriz hesaplama MEB Danıştay kararı üzerine 1.3 milyon öğrencinin puanlarını yeniden hesapladı 1 ayda ikinci kez hesaplandı

        HABERTÜRK

        Velilerin açtığı davalarla 4 sorusu iptal edilen ve 1.3 milyon öğrencinin puanını tekrar hesaplamak zorunda kalan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu kez de “ikili kopya” nedeniyle ikinci kez 1.3 milyonun puan ve yüzdelik dilimlerini hesapladı.

        Çünkü yargı “ikili kopya” nedeniyle çocukları 0 alan ailelerin açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu yıl ilk kez uygulanan ve dün de tercih süreci başlayan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) yerleştirme puanı hesaplaması ikinci kez yargıdan döndü. Bu kez gerekçe “ikili kopya” iddiasıyla sınavları iptal edilen 6 bin 165 öğrenciden bazılarının ailelerinin yargıya başvurması oldu.

        Danıştay 8. Dairesi, öğrenci velilerinin açtığı davada “ikili kopya uygulaması” ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. TEOG’un geçtiğimiz 28-29 Kasım ve 28-29 Nisan tarihlerindeki sınavlarında MEB, 6 bin 165 öğrencinin “ikili kopya” çektiğini saptadığını belirterek, bu öğrencilerin katıldıkları derslerin sınavlarını iptal etmiş, öğrenciler bu sınavlardan 0 almış olarak değerlendirmişti. Ailelerden bazıları hata olduğunu, aynı sınıfta kopya çektiği iddia edilen iki öğrenciden birinin sınıfın en arka, birinin de en ön sırasında oturduğunu söyleyerek, bakanlığa itiraz etmişti. Ancak bakanlıktan yanıt alamayan aileler yargı yoluna gitti.

        Dün akşam saatlerinde MEB yaptığı açıklamada bu öğrencilerden bir kısmının açtığı iptal davaları sonrasında, Danıştay 8. Dairesi’nin “ikili kopya uygulamasının” yasal olmadığı gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı aldığını duyurdu. “Öğrencilerin mağduriyet yaşamasını istemiyoruz” diyen bakanlık, sadece dava açan değil, tüm ikili kopya işlemi yapılan 6 bin 165 öğrencinin iptal edilen testlerini, yerleştirme puanlarıyla birlikte tüm sınava girenlerin de tekrar puan ve yüzdelik dilimlerini yeniden hesapladığını duyurdu. Sınava giren 1 milyon 271 bin 273 öğrencinin yeni puanları ve yüzdelik dilimleri dün akşam saat 19.00’dan itibaren MEB’in internet sitesinden yayınlanmaya başlandı. Ancak lise tercihleri için süre dün başladı ve bazı öğrenciler de tercihlerini yaptı.

        Bakanlık, bu öğrencilerin de güncellenen yüzdelik dilimleri ve puanları dikkate alarak, tercihlerini yeniden yapabileceklerini duyurdu. Yeniden hesaplamayla birlikte öğrencilerin puanları, yüzdelik dilimleri ve sıralamaları da değişti. Bazı öğrencilerin puanlarında ve yüzdelik dilimlerinde düşüşler oldu, bazılarında da yükselme görüldü.

        İKİNCİ KEZ İPTAL GELDİ

        Geçtiğimiz temmuz ayı başında yerleştirme puanlarının açıklanmasına 1 hafta kala yine veliler “hatalı” oldukları gerekçesiyle TEOG soruları için yargıya gitmiş ve İngilizce’de 2, Din’de ve Fen’de 1’er soruyu iptal ettirmişti. MEB üst mahkemeye itiraz etmiş ama kabul edilmemişti. Bunun üzerine sınava giren 1 milyon 271 bin 273 öğrencinin hem yerleştirme puanları hem de yılsonu başarı puanları tekrar hesaplanmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ