Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Deprem Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan tartışılacak iddia "Soma faciasının depremle ilişkisi var" Flaş Soma iddiası

        Zafer HACISALİHOĞLU / HABERTÜRK

        Soma ve çevresinde yaptığı çalışmaları "Soma kıyımı" isimli kitapta toplayan deprem uzmanı, jeofizik mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Soma'da meydana gelen faciayla ilgili önemli bir iddiada bulundu.

        Prof. Dr. Ercan, 13 Mayıs tarihinde Soma'da meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ana nedeninin depremle ilişkili olduğunu belirterek, faciaya fay kırıkları ve akabinde gelişen depremciklerin neden olduğunu ileri sürdü. Prof. Dr. Ercan, madenin tekrar faaliyete geçmesiyle benzer facialarının yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

        İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ahmet Ercan, facianın ardından Soma'da inceleme yaptıklarını ve bölgede iki kırık fay tespit ettiklerini söyledi. Prof. Dr. Ercan "Zeytindağ ve Kırkağaç bölgelerindeki kırıkların ocağın bulunduğu yerden geçtiğine dikkati çeken Prof. Dr. Ercan, Soma bölgesinde son 100 yıl içinde en büyüğü 6.9 olan üç büyük deprem oluyor. Bu göz ardı edilen olaylardan biri. Aynı zamanda 2011 Haziran'ından bu yana Eynez bölgesinde, 25 kilometre yarı çapında 78 depremcik olmuş. Bir yılda 25 deprem oluyor. Diğer bir deyişle ayda iki depremcik oluyor. Tam Eynez'de, ocağın, yanmanın olduğu bölgeden diri fay kırığı geçiyor. Bu kırıkta sekiz adet depremcik belirledik. Bunların büyüklüğü 1.8 ile 3 şiddetinde arasında değişiyor. Soma'da facianın yaşandığı gün saat 05.19 'da, ocağın olduğu yerde 2.8.'lik bir depremcik daha oldu. Buradaki kırıkların tomografisi çekilmiş durumda. İçin için yanan bir yangının sürmesi için o yangının soluk alması gerekiyor. Yer altındaki bir linyit Göynük yatağı nasıl soluk alır? Eğer oraya oksijen verirseniz veya bir kırıkla yüzeyle bir bağlantısı varsa, yangın oksijen alır, yangın sürmeye devam eder" dedi.

        MADEN AÇILMAMALI

        Ocağın kesinlikle açılmaması gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Ercan, açılması durumunda benzer faciaların olacağını belirterek, şöyle konuştu: "Bu bölgede çok kırık var. Bazı yerlerde bir kilometrede 8 ile 10 kırık geçiyor. Bu da demektir ki, bu yangın için için yanmaya devam edecek. Kül basarak veya farklı bir yöntemle önlememiz mümkün değil. Kaldı ki önlenememiştir de. Burada bir depremcik ağı kurularak, kırıkların nereye ne kadar hareket ettiği, hangi derinliğe ulaştığı belirlenerek işletme sürdürülebilir. Buradaki kırık durdurulmadığı sürece (ki durdurulamaz), doğanın bu hareketinin önüne geçilemez. Dolayısıyla yanan bölgenin tekrar işletmeye açılması yeni kıyımlara yol açmak anlamına gelir. Bu bölgede, yangının çıktığı alanda çok ayrıntılı bir şekilde jeofizik ve jeolojik çalışmalar yapılmadıkça bu ocağın açılması yeni ölümlere neden olabilir" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ