Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Nurtepe'de neler oluyor?, Nurtepe'de gerginlik, Nurtepe'de stant kavgası, Mahallede stant kavgası çıktı, baba-oğul birbirini taşladı

        GÜNGÖR KARAKUŞ/HT GAZETE ÖZEL HABER

        İstanbul’da TEM otoyolu kıyısında bir mahalle, Nurtepe... Bir stant yüzünden başlayan çatışmalar hafta boyu devam etti, birçok kişi yaralandı. Olayların sıçradığı bir başka mahallede 16 yaşındaki İbrahim yaşamını yitirdi. Ne oldu da “birlik içinde” kurulan mahallede olay bu hale geldi. Habertürk araştırdı...

        TEM otoyolu kıyısında Nurtepe diye adlandırılan bölgede Kağıthane’nin 6 bin nüfuslu Güzeltepe Mahallesi, iki grup arasındaki taşlı sopalı, bazen de silah seslerinin yankılandığı çatışmalarla gündemde... 40 yıl önce adı “Fettah’ın tarlası”ydı. Arazi Hazine’ye aitti. Sol gruplar o yıllarda ortak komite kurarak araziyi parselleyip Anadolu’dan gelenlere dağıttı. Oturanların çoğunluğu bölgeyi 68 kuşağının önemli isimlerinden Mahir Çayan’ın ismiyle anıyor, “Çayan Mahallesi” diyor. Habertürk kimine göre Nurtepe, kimine göre Çayan Mahallesi, devlete göre ise Güzeltepe Mahallesi adını taşıyan bölgede bir stant kavgasıyla başlayan ve başka ilçelere sıçrayan, bir de can alan olayı araştırdı.

        Olaylar bayramda, 29 Temmuz Salı günü bir grubun Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın seçim kampanyası için bir stant kurmasıyla başladı. Demirtaş posteriyle masa kuran HDP’li gruba, “Burası bizim mahallemiz” diyerek müdahale eden ve “Cephe” adını kullanan DHKP-C sempatizanı gruplar, standın kapatılmasını istedi. HDP’liler isteğe tepki gösterince ev ve işyerlerinin zarar gördüğü onlarca kişinin yaralandığı günler süren çatışmanın fitili ateşlendi. 3 gün süren çatışmalar Okmeydanı, Gazi Mahallesi ve Sancaktepe gibi mahallelere de sıçradı. Olaylar HDP ve CHP milletvekilleri ve dernek temsilcilerinin araya girmesiyle sona erdi. Polisin de müdahalesiyle ortalık sakinleşti ancak gerginlik sürüyor.

        ‘HUZURUMUZ KALMADI’

        Sokak başlarında gençlerin nöbet tuttuğu mahallenin sakinleri olaylara tepkilerini “Burası solun dayanışma ve mücadelesiyle kuruldu ama burada her gün örgüt içi kavga var” diye gösteriyor. Kavganın tarafı gibi algılanmak istemeyen mahalleliler çok da ayrıntıya girmiyor. Bir mahalle sakini “Yıllardır aynı kahvede çay içen, aynı masada yemek yiyen, aynı apartmanda oturan ve birbirlerinin acısını paylaşan insanlar birbiriyle çatışmaya başladı. Bu mahalle dayanışmayla kuruldu. 12 Eylül döneminde çok acı çektik. Bu olaylar yüzünden insanlar birbirini siyasi görüşüne, mezhebine göre ayırmaya başladı. Çok acı ama baba ile oğul bile birbirine taş attı. Huzurumuz kalmadı. Olayların bir an önce bitmesini istiyoruz” diye yakınıyor.

        DEMİRTAŞ’A ÇAĞRI

        Mahallelinin tek isteği eski “dostane” ortamın yeniden kurulması... Bunun için de Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın çağrı yapmasını istiyor ve ekliyorlar: “Halkı toplayıp toplantılar yapsınlar. Yeniden bir huzur ortamı için adım atsınlar. Mahallede kavga eden bizim çocuklarımız. Karşılıklı çatışıyorlar. Yaşananlar çok tehlikeli, her gün bir provokasyon yaşanıyor.”

        CHP 1. AK PARTI 2.

        Son seçimlerde mahalledeki oy sayımına göre CHP birinci parti olurken, AK Parti ikinci, MHP üçüncü ve SP de sonuncu oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ