Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Erdoğan'dan canlı yayında önemli açıklamalar, Erdoğan'dan başkanlık sistemi açıklaması

        Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

        Başbakan Erdoğan, "10 Ağustos'taki cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası başkanlık sistemi konuşulacak. Gelişmiş ülkelerin genelinde başkanlık sisteminin, yarı başkanlık sisteminin olması anlamlıdır. Bizim artık burada bir sıçrama yapmamız lazım. Yani bir sistem değişikliğine gitmemizde fayda var" dedi.

        Öte yandan yurt dışında oy kullanma oranına ilişkin soruya yanıt veren Erdoğan, "Bu randevu olayı her şeyi altüst etti. Vatandaş randevu almakla uğraşır mı ya? Vatandaş bunlarla uğraşmaz. Bizim kolaylaştırıcı olmamız gerekirdi.Yurt dışında oy kullanma oranı yüzde 10'u bile zor aşacak" diye konuştu.

        İşte Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

        Bu seçim sistemlerindeki gelişmnelere baktığımız zaman bildiğiniz gibi İlçe Belediye Başkanlığı seçim adaylığından tutun, İl Belediye Başkanlığı seçim adaylığına ve oradan tabi milletvekili seçim adaylığı ve en sonunda da şimdi Cumhurbaşkanlığı seçim adaylığına girmiş bulunuyoruz.

        "BU SEÇİMİN NE DENLİ ÖNEMLİ OLDUĞU ORTAYA ÇIKIYOR"

        Tabi siyasetin içerisinde de 40 yıllık geçmiş var. hep bu siyasetin içerisinde geçti. Siyasette çıraklığı da yaşadık, kalfalığı da yaşadık, ustalığı da yaşıyoruz. Çünkü siyaseti bir insan yönetme sanatı olarak ele aldığımız zaman bu seçimin ne denli önemli olduğu ortaya çıkıyor.

        "İSTANBUL BENİM SEVDAM"

        Doğup büyüdüğüm vilayet; İstanbul. İstanbul bir başka ama maalesef İstanbul’da yaşayanlar İstanbul’un kıymetini tam bilemediler. İstanbul hakikaten benim aşkım, sevdam, herşeyim. Şimdi Belediye Başkanımıza şunu söyledim; İstanbul’da biz Avrupa ve Anadolu yakasında iki tane meydan yapalım ve bu meydanlarda artık kim mitingini yapacaksa gelsin bu meydanlarda yapsın.

        "NASIL BAĞIRACAKSAN GEL ORADA BAĞIR"

        Söyleyecek sözü olan gelsin orada söylesin. İlla Taksim’de Taksim, illa Kadıköy’de Kadıköy, illa Tandoğan’da Tandoğan filan olmaz. Bu meydanları yaparsınız huzur içinde gel istediğini söyle. Nasıl bağıracaksan gel orada bağır. Bundan kimse de zarar görmesin. Düşünün yürüyüş yapacaklar, halkın alışveriş yaptığı merkezlerde yürüyüş yapıyorlar. Böyle bir şey olabilir mi? siz özgürlüğü ‘her yeri istediğim gibi kullanırım’ tanımıyla tanımlayamazsınız. Bunlar hakikaten özgürlük adına yapılamaz. Gel arkadaş nerede yapacaksın? Anadolu yakasında mı? Buyrun sana Maltepe. Gel burada yap. Şimdi biz bunun örneğini verdik. Nerede yapacan, Avrupa yakasında? Buyrun sana Yenikapı. Git Yenikapı’da yap. Buna alışmamız lazım ve bunların bir de daha ufaklarını ilçelerin uygun yerlerinde yaparsak, daha ufak çapta olanlar da gitsinler orada yapsınlar ama bunlar vandalizme dönüşmesin.

        "SEZAİ KARAKOÇ’A TEŞEKKÜR EDİYORUM"

        16 devleti iade eden 16 yıldız orada var. tabi ortada forsu. Ben tabi bu vesileyle de Sezai Karakoç’a çok teşekkür ediyorum. Bir anlam kattı tabi hazırlanan filme. Bundan dolayı kendisine şahsım, partim adına çok çok teşekkür ediyorum.

        "ANAYASA 104 BU KADAR NET"

        Anayasa 104: Cumhurbaşkanı devletin başıdır. Bu kadar net. Bu ülkede kim yaşıyorsa tamamının birliğini temsil eder. Basit bir görev değil bu. Orada yan gelip yat böyle bir şey olmaz. Her hafta biz cumhurbaşkanımızla rutin görüşmelerimizi yaparız. Belki bunun dışında bakanlar kuruluna katılmak suretiyle o havayı farklı hale getirmek olabilir. Cumhurbaşkanı o kadar rahat olamaz. Zaten ülkenin sorunlarını kendinde hissedemiyorsa seçim yapılmasının hiç bir anlamı yok.

        BAŞKANLIK SİSTEMİ

        Gelişmiş ülkelerin genelinde başkanlık sisteminin, yarı başkanlık sisteminin olması anlamlıdır. Bizim artık burada bir sıçrama yapmamız lazım. Yani bir sistem değişikliğine gitmemizde fayda var. Nedense biz dillendirmeye başlayınca birileri rahatsız olmaya başladı. Ama ben şimdi görüyorum ki milletim, başkanlık sistemini bu seçimle beraber benimseyecek ve konuşmaya başlayacak. Çünkü "Ben cumhurbaşkanını seçiyorum, madem cumhurbaşkanını seçiyorum niye başkanı da seçmeyeyim?" diyecek. Ondan sonra başkanı seçecek. Bunu farklı yerlere çekenlere de gereken cevabı verecek. Ve tabi başkanlık sisteminin ne içerdiği çok daha net bu tartışmalarla beraber ortaya çıkacak.

        YSK'YA TEPKİ

        Bu randevu olayı her şeyi altüst etti. Vatandaş randevu almakla uğraşır mı ya? Vatandaş bunlarla uğraşmaz. Bizim kolaylaştırıcı olmamız gerekirdi.

        Yurtdışında oy kullanma oranı yüzde 10'u bile zor aşacak. (Yurtiçi oy kullanma) Kamuoyu araştırmalarında oy kullanma orası yüksek görünüyor.

        "PENSİLVANYA'DAN ONLAR LANETLEYEN BİR ŞEY DUYDUNUZ MU?"

        Pensilvanya Ulusal güvenliğimizi tehdit eden bir durumdur. Monşer aday bunlardan biri. Bunlarda bir çizgi söz konusu değil. Yalpalıyor her şey olabilir.Gazze'de ölenlerin sayısı bin 900'u buldu. Pensilvanya'dan onları lanetleyen bir şey duydunuz mu? İnlerine girilicek sözlerinden sonra bir takım gerçekler ortaya çıktı. Bunlar ortaya çıkınca şovmenler tuzluklar adliyeye akmaya başladı. Bunlar suçtur. Senin milletvekili olman nezerathaneye girme hakkı vermez. Buraya girmek sadece avukatların hakkıdır. Milletvekili olmak oraya girme şov yapma hakkı vermez. Bunlar suçtur. Bunlarda yalan takiye ve suç var. Burada daha yolun başında olduğumuz söylemem lazım. Eğer 17 -25 Aralık gerçekleşseydi. Pensilvanya başka havayla gelecekti. Onun gelişi ertelendi.

        "PARALEL YAPININ ŞİFRELERİNİ ÇÖZMEYE BAŞLADIK"

        Şifrelerini çözmeye başladık, çözmeye devam edeceğiz. Onlar şimdi son çırpınışlarını oynuyor. Bu can bu tende oldukça bu paralele yapıyla mücadele etmeye kesinlikle sonuna kadar devam edeceğim. Son 2-3 senede olanları gördükten sonra milletimin bu bedeli ödememeli. Türkmenlere insani yardım götürürken MİT'in TIR'larını çeviren kimdi? Paralel yargı ve paralel güvenlik.Yere yatırıp dövdükleri kimdi? MİT’te olan asker ve MİT’in elemanları. Onu dövüyorlar orada. Ve savcı çıkıyor TIR’ın üstüne, ne var ne yok onları kontrol ediyor. MİT’in aracını arayamazsın, böyle bir yetkin yok.

        "BAZI BAKANLIKTAKİ ARKADAŞLARIMIZIN GAFLETİ BİZE BU BEDELİ ÖDETTİ"

        Referandumun ardından yapılan atamalarda bazı şeyleri hissettim. nereye gidiyoruz diye baktım maalesef orada bazı bakanlıktaki arkadaşlarımızın gafleti bize bu bedeli ödetti. Yargıtay'da, Danıştay'da gördük. Bunların uygulamalarını görüyoruz zaten. Bunlarda nankörlük var ihanet var.Devleti çalıştırmamak için ellerinden ne geliyorsa yapıyorlar.

        "7 ŞUBAT OLAYI ÇOK MANİDAR"

        7 Şubat olayı çok manidardır. Beni hakikaten çok çok rahatız eden, şu anda bunu açıklayamacağım bir süreçti. Devletin en hassas yeri; istihbaratı sen körertmeye çalışıyorsun.tabi burada gerekli tedbirler ortaya koyduk. Ki o gün ortaya koyduğum tedbirleri özellikle Hakan Bey çok iyi bilir. Sadece o değil tabi; bundan önceki arkadaşlarım da. Yani müsteşar olarak görev yapan arkadaşlarımız da. Şimdi bu insanlar Oslo’ya gitti görüşmeler yaptılar. Yani istihbarat teşkilatının başında olan insanlar veya mensuplarının zaten görevi budur. Dünyanın her yerinde böyledir. Sen bunu yargı mensubu olarak bilmiyorsan yazıklar olsun. Ha biliyorsan o zaman da demek ki burada bir kasıt var. onlara bu tür görevi veren bir Başbakan, onlara sahip çıkmazsa, mesai arkadaşına sahip çıkmazsa o zaman bu da makama ihanettir. Aldığımız sorumkluluğa ihanettir. Biz buna evet diyemezdik, demedik ama şimdi bakın her şey yavaş yavaş çözülmeye başladı.

        "BM GENEL SEKRETERİ'Nİ ARAYIP UYARDIM"

        Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Mun'a, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle BM Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırması gerektiğini söylediğini aktardı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ