Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu Teke Tek'te, Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'ndan önemli açıklamalar

        Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Teke Tek'te Fatih Altaylı'nın sorularını yanıtladı.

        İhsanoğlu, "Benim etrafımda binlerce koruma ordusu yok, binlerce beraber Ankara'dan gelen teknokrat ve bürokratlar yok. Kendiliğinden gelen insanlar var. Halkın adamıyız, Türk milletinin adayıyız" dedi.

        "Türk milletinin adayıyız" deyince Kürt oylarıyla ilgili bir kaygınız oluşmuyor mu" sorusuna İhsanoğlu, "Hayır, Kürt kardeşlerimiz kendileri için Kürt diyor. Biz onlara saygı duyuyoruz. Onlarla ilgili problemlerin çözülmelerini istiyoruz. Onlar kendileri için 'Kürt' diyorsa ben kendim için 'Türk' diyemez miyim" şeklinde yanıt verdi.

        İhsanoğlu, çözüm sürecine ilişkin "Pazarlık yapılan bir barış süreci Kürt kardeşlerimizin de lehine olmaz" ifadelerini kullandı.

        İhsanoğlu, "Adaylığınızda Pensilvanya'nın bir etkisi var mı? Fethullah Gülen'in etkisi var mı? Aydın Doğan ya da başka bir medya patronunun etkisi var mı" sorunu ise şöyle yanıt verdi:

        "İki muhalefet partisinin ortak adayı olarak ve bağımsız milletvekillerinin adayı olarak aday oldum. Bir medya patronunun beni aday göstermesi gibi şey olamaz; bu çok ayıp. Kendilerine hakaret ediyorlar. Bunu iddia edenler kendilerini ve milleti hafife alıyorlar. Ayrıca benim bir cemaate intisabım yoktur.Kimseden bir talebim yoktur. Ben fikri hür, irfanı hür bir insanım"

        İhsanoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

        ADAYLIK SÜRECİ

        İki taraftan da temaslar başladı. İki genel başkan bir araya geldi, açıkladı. Bu iki partinin uzlaşması tarihi bir hadisedir. İlan edildikten sonra DP'den DSP'ye kadar birçok parti birleşti.

        2007 cumhurbaşkanı seçimi için Başbakan ya da AK Parti tarafından bana bir teklif gelmedi. Ama ismimin konuşulduğunu anımsıyorum.

        "AK PARTİ İÇERİSİNDEN DE DESTEKLEYENLER VAR"

        Ben hiçbir partinin üyesi değilim. CHP ve MHP Genel Başkanları adaylığı bana bir parti adına teklif etmedi. Millet adına teklif ettiler. Böylece kabul ettim. AK Parti içerisinden de bizi destekleyen çok güzel kardeşlerimiz var.

        Bu bir parti seçimi değil. Bu Cumhurbaşkanlığı makamına bir kişiyi seçmektir. Bana oy verenlerin değil, 76 milyon kişinin temsilcisi olacağım.

        "AK PARTİ'YE KARŞI DEĞİLİM"

        Ben AK Parti'ye karşı değilim, ben demokratik olmayan tavırlara karşıyım. AK Parti ortaya çıktığında destekledik.12 sene sonra AK Parti ortaya çıktığı noktada değil. Tek parti hevesi var ve bu çok tehlikeli.

        "TÜRKİYE TARİHİNDE BÖYLE BİR TARTIŞMA GÖRMEDİ"

        Böyle eleştirileri beklemiyordum, Çok densiz olduğunu beni etkilemediğini söylemek istiyorum. Şu üzüyor; niye bu iş bu kadar ucuzluyor? Türkiye tarihinde böyle bir tartışma görmedi. Kimse kimseye böyle küfretmedi.

        'ASKERLİK' İDDİASI

        Ben cevap vermedim. Hatay Dörtyol'da 2 saat geç kaldık. Komutanlarından birisi geldi çok güzel konuşma yaptı. Ankara'dabir askerlik ardaşım da bende olmayan bir askerlik fotoğrafımı getirdi. Orada halka gösterdim.

        Kuvayi Milliyeci bir müftünün torunu olan gelinim hakkında laf çıkardılar. "Edep yahu" deyip geçelim.

        "BEN TÜRK MİLLETİNİNİN ADAMIYIM"

        Ben Türk milletinin adamıyım. Bunun da altını çizmek istiyorum. Türk milletinin adamıyım. Ramazan'da miting yapılmaz. Yapanlar oldu. Civar köylerden otobüslerle kumanyalar vererek. Ramazan'dan sonra miting yaptık. Bizim yaptığımız mitinglerde millet kendiliğinden geldi. Milletle kucaklaştık. Benim etrafımda binlerce koruma ordusu yok, binlerce beraber Ankara'dan gelen teknokrat ve bürokratlar yok. Kendiliğinden gelen insanlar var. Halkın adamıyız, Türk milletinin adayıyız.

        "Türk milletinin adayıyız" deyince Kürt oylarıyla ilgili bir kaygınız oluşmuyor mu?

        Hayır, Kürt kardeşlerimiz kendileri için Kürt diyor. Biz onlara saygı duyuyoruz. Onlarla ilgili problemlerin çözülmelerini istiyoruz. Onlar kendileri için Kürt diyorsa ben kendim için Türk diyemez miyim.

        ÇÖZÜM SÜRECİ

        Bu konuda çok konuştum. En uzunda Diyarbakır'da konuştum. Elbette barışa evet, elbette savaşa hayır. Barış başarılı olması için her türlü desteklerim. Savaşın önlenmesi için elimden geleni yaparım. 30 bin kişiyi kaybettik bu ülkede bunların hepsi bizim evladımız.

        "PAZARLIK YAPILAN BİR BARIŞ KÜRT KARDEŞLERİMİZİN DE LEHİNE OLMAZ"

        Bir barış, milletin içinde olan iki cenah arasında yapılan barış, iki şahıs arasındaki hesaplaşmayla yapılırsa bu barış olmaz. Bu siyasi pazarlık olur. İki taraf için kıymeti olmaz. Sürdürülebilir barış olmaz. Gerçek barış, TBMM'nin kabul edebileceği Türk milletinin kabul edebileceği bir barıştır. Hesaplı barış yapılırsa Kürt kardeşlerimin lehine değildir. Gerçek barış, milletin kabul edebileceği bir barıştır. Ben bunun garantisini veriyorum.

        İHSANOĞLU NASIL BİR CUMHURBAŞKANI VAAT EDİYOR?

        Halk, seçtiği adama güvenecek. O adam o güvene layık olduğunu gösterecek. Kendi siyasi görüşünü zorla başkasına kabul ettirmeyecek. Eşit mesafede olacak. Kendisine oy verenle diğer yüzde ellinin de temsilcisi olacak. Herkesin temsilcisi olması lazım. Tarafgir olmaması lazım. Hukukun üstünlüğünü sağlaması lazım. Türkiye'de hukukun üstünlüğü kanun hakimiyeti kavramları kayboldu.

        Çankaya'daki bulunan Cumhurbaşkanı ne noterdir ne de veto makinesidir. 104. maddeye göre Cumhurbaşkanının görevlerinden bir tanesi Anayasa'nın uygulanmasını gözetler. Devlet kurumlarının uyumlu çalışmasını gözetler. Bu prensip üzerinde çalıştığı zaman zıtlaşmayı değil ahengi sağlar. Her şey yerine oturur.

        Hükümde diyor ki TBMM adına Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Başkomutanlığını temsil etmek. Şahsınız adına değil Meclis adına. Devlet idaresinde keyfilik olmaz. Olursa Türkiye'de kriz olur.

        "CUMHURBAŞKANI, MERKEZ BANKASI BAŞKANI'NI BAKANLARI AZARLAYAMAZ"

        Cumhurbaşkanı Merkez Bankası Başkanı'nı Bakanları icraatler sebebiyle azarlayamaz. Son dönemin Merkez Bankası Başkanları bu milletin ekonomisine büyük hizmet etti. Siz nasıl azarlarsınız?

        'MASON' İDDİASI

        Hayır, değilim. Bu iftiralar çok atıldı, yanıt vermedim. Hiçbir gizli aleni tarikata üye olmadım. Bunu iddia edenler ispat etsinler. Günah işliyorlar. Benim akademi üyeliği var. Rotary gibi Mason kuruluşlar gibi bir kuruma üyeliğim yok.

        "PROFESÖRLÜĞÜ SAHTE Mİ?" SORUSUNA YANIT

        Benim profesörlüğüm Türkiye'de profesörlüğün en zor olduğu zaman. Doğu'da Batı'da birçok yerde profesörlüğüm tanınmıştır.

        İSTİKLAL MARŞI POLEMİĞİ

        Gittiğim gün bir bey geldi dediki "Ben şehit babasıyım" Bana kalbini açtı. Çok etkilendim. "Siz gelin bizim derdimizi dinleyin" dedi. "Pazar günü şehitlikte sizi bekleyeceğiz" dedi. Oradaki şehit aileleriyle görüştüm. Dediler ki; "Cenaze merasiminden sonra kimse bizimle ilgilenmedi. Halbuki evlatlarımızı şehit edenlerle ilgilleniyorlar. Bizimle meşgul olmuyorlar" Ağlayan anneler kendini zor tutan babalar... Ben onların halleriyle hemhal oldum. Buarada şehit anıtına karafil koymak üzere gittim. Orada İstiklal Marşı'nın mısraları vardı. Birisi bir şey sordu. "Şüheda fışkıracak toprağı sıksan, şüheda" mısrası... Şehitlerin yoğunluğu daha çok Çanakkale Şavaşı'nda, onu ifade ettim. Biri bunu kaydetmiş. İfadede yanlışlık olabilir. Bundan birilerinin malzeme yapması tuhaf. Sürç-i lisandan malzeme yapılması ve birilerinin diline pelesenk etmesi şaşırtıcı.

        "TÜRKİYE'DE TANINMAYAN BİR İNSAN DEĞİLDİM Kİ"

        Ben Türkiye'de tanınmayan bir insan değildim ki. Uluslarası siyasetin 2 numarasaydım. İslam dünyasının bir numarasıydım. "Siyasetin içinde değil "lafı kara propagandaydı. Birçok kişi beni Bakanlar Kurulu'ndaki bakanlardan daha çok tanıyordu.

        "CEMAATE İNTİSABIM YOKTUR"

        Adaylığınızda Pensilvanya'nın bir etkisi var mı? Bizzat Fethullah Gülen'in etkisi var mı? Aydın Doğan ya da başka bir medya patronunun etkisi var mı?

        İyi ki bir kahkaha hakkımız var. Ben kendimi aday göstermedim. İki muhalefet partisinin ortak adayı olarak ve bağımsız milletvekillerinin adayı olarak aday oldum. Bir medya patronunun beni aday göstermesi gibi şey olamaz; bu çok ayıp. Kendilerine hakaret ediyorlar. Bunu iddia edenler kendilerini ve milleti hafife alıyorlar. Ayrıca benim cemaate intisabım yoktur. Kimseden bir talebim yoktur. Ben fikri hür, irfanı hür bir insanım.

        İSRAİL'İN GAZZE'YE SALDIRILARI

        Hem "Suudi Kral'ın politikasından çıkmadı" hem de Suudi Kralı "alın bunu" dedi diyorlar. İftira uydururken zekice yapmak lazım. Filistin konusunda ise benim Filistin davasında yaptığım hizmeti İslam İşbirliği Teşkilatı tarihinde kimse yapmadı. 9 tane genel sekreter içerisinde Filistin devletinin en yüksek nişanı olan Kudüs yıldızı nişanının tek takdim edilen insanım.

        Hamas 2006'da seçimi kazandığında herkes onlara sırt çevirdi. Bütün Arap ülkeleri onları kabul etmedi. İlk kabul eden ben oldum. Suudi hükümeti onları karşılamadı.

        Hamas ile Fetih'in araları bozulduğu zaman onların arasını bulmak için çok büyük gayretler sarfettim.

        Filistin'ihn yeni bir imkanı var, artık BM üyesi olarak uluslarası hukuk mahkemelerine gidebilir.

        DIŞ POLİTİKA

        Cumhurbaşkanı devletin başı olarak diğer devletlerin reisleriyle muhattaptır. Başbakan "Obama'la konuşamıyorum" diyor. Biliyorum ki birçok başka ülkenin başkanlarıyla ya da krallarıyla konuşamıyor.Ülkeye hayal politikası ile değil, reel politika ile hizmet edilir.

        Mısır seçimlerinin ardından Sisi'yi kutlamadım. Geçen sene Mısır'daki darbeyi kutlamadım; diplomasi diliyle tenkit ettim.

        Komşularla iyi geçinmek Esad'ın, Sisi'nin yaptıklarını kabul etmek anlamına gelmiyor.Komşularla ekonomik ve güvenlik işbirliği yaparsak hem biz kazanırız, hem onlar kazanır.

        Türkiye artık kamplaşmanın kötü bir noktaya geldiğinin farkında.

        KÖŞK SEÇİMİNE 4 GÜN KALDI

        Sandık gönüllülerinin bu defa 30 Mart'taki yanlışları tekrarlamayacaklarına inanıyorum. Fazladan basılan 18 milyon pusulanın ne anlama geldiğini biliyoruz.

        Seçimler 2. tura kalırsa ve Demirtaş 2. tura çıkamazsa, HDP tabanı İhsanoğlu'na oy verir mi?

        Benim şahsi kanaatim ve birlikte çalıştığım arkadaşlarım 1. turda kazanacağımızı ümit ediyoruz. Vatandaşımıza güveniyoruz. Her şey bir ihtimal dahilinde, o zaman konuşuruz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ