Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem yüksek askeri şura, yaş kararları, yaş terfileri, yaş atamaları, tsk yüksek askeri şura görevlendirmeleri, balyoz, ergenekon, askeri casusluk, veysel kösele

        Murat GÜRGEN / ANKARA

        Yüksek Askeri Şura (YAŞ), 2 gün süren toplantı sonunda Balyoz, Ergenekon, Askeri Casusluk ve 28 Şubat gibi davalarda yargılanan albay ve generallerin bazılarını terfi ettirirken, bazılarını emekli etti. Bazılarında ise süre uzatmaya gitti.

        YAŞ sonrasında Balyoz ve Ergenekon davalarında yargılanan 12 general ve amiralin tümü emekli edildi. Kararlar alınırken mevzuatın "cezaevinde tutuklu kalma" kriterine riayet edildi.

        TSK Personel Kanunu'nda yer alan "tutukluluk" kriteri, Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele'nin terfisine de engel oldu. Normalde Donanma Komutanlığı görevinde "oramiral" rütbeli bir komutanın bulunması gerekiyor. Çok sayıda amiralin cezaevine girmesinin ardından Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Bostanoğlu dışında oramiral kalmayınca, Donanma Komutanlığı'na geçen yıl "koramiral" rütbeli Veysel Kösele getirilmişti. Koramiral Kösele, bu yıl terfi sırasına girmesine karşın Askeri Casusluk davasında 5 gün tutuklu kaldığı için terfi ettirilemedi. Aynı davada yargılanan Tuğamiral Ahmet İskender Yıldırım ile Albay Mithat Kemal Akgül, tutuklanmadıkları için bir üst rütbeye terfi edebildiler.

        BERAAT EDERSE DENİZ KOMUTANI

        Terfi ettirilemeyen Koramiral Veysel Kösele, Donanma Komutanlığı görevini bu yıl da "koramiral" rütbesiyle yürütecek. Bir yıl içerisinde beraat ederse gelecek yıl oramiralliğe terfi edebilecek. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun görev süresi gelecek yıl doluyor. Kösele beraat ederse Bostanoğlu'nun yerine Deniz Kuvvetleri Komutanlığına atanabilecek. Aksi halde Bostanoğlu'nun görev süresinin uzatılması gündeme gelecek.

        AÇIĞA ALINAN 3 GENERAL DE EMEKLİ

        Balyoz davasında muvazzaf general ve amiral kalmadı. Anayasa Mahkemesi kararıyla tahliye olan Koramiral Deniz Cora, Korgeneral Turgut Atman, Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul, Tümgeneral Bülent Kocababuç, Tümgeneral Ayhan Gümüş, Tuğamiral Ali Sadi Ünsal, Tuğamiral Fahri Can Yıldırım, Tuğamiral Şafak Yürekli, Tuğgeneral Mehmet Eldem ve Tuğgeneral Kubilay Baloğlu YAŞ kararıyla emekli edildi. Tümamiral Erdem Caner Bener YAŞ öncesinde kendi isteğiyle emekliye ayrılmıştı. Mevzuat uyarınca, bu isimlerin terfi şansı bulunmuyordu. Ancak görev süreleri uzatılarak davanın sonuçlanmasının beklenmesi söz konusu olabilirdi.

        4 YIL BEKLEMİŞLERDİ

        2010 yılında YAŞ'ta yapılan oylamada terfisine karar verilen 3 generalin kararnameleri hükümet tarafından imzalanmamıştı. Yargı 3 generali haklı bulmasına karşın, haklarındaki "açığa alma" kararları nedeniyle bu terfiler 4 yıldır gerçekleşmemişti. Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu bu kez emekli edildi. Gavremoğlu, Kaya ve Helvacıoğlu Balyoz davasında tutuklanmışlardı. Yargıtay Helvacıoğlu hakkındaki "18 yıl mahkumiyet" kararını bozunca 9 Ekim 2013'te tahliye olmuştu. Gavremoğlu ile Kaya, Anayasa Mahkemesi kararıyla tahliye olan son grupta yer aldı.

        28 ŞUBAT'A UZATMA

        YAŞ, Balyoz davası sanıkları için kullanmadığı "görev süresini uzatma" seçeneğini yargılaması süren 28 Şubat sanıkları için kullandı. Cezaevinden tahliye edilen Tuğgeneraller İsmail Hakkı Önder, Metin Keşap ve Mehmet Faruk Alpaydın'ın görev süreleri uzatıldı.

        ERGENEKON'A EMEKLİLİK

        Ergenekon davası kapsamında tutuklanan ve daha sonra yargılanmasına tutuksuz devam edilen Tümgeneral Hıfzı Çubuklu emekli edildi. Çubuklu cezaevinden tahliye edilmesinin ardından Genelkurmay Hukuk İşleri Müdürlüğü'nde görevlendirilmişti.

        'Faili meçhul'den beraat edince görev süresi uzatıldı

        Mardin'in Derik İlçesinde 1993-94 yılları arasında 13 köylünün faili meçhul bir şekilde öldürülmesinden sorumlu olduğu iddiasıyla tutuksuz yargılanan ve beraat eden Tuğgeneral Musa Çitil'in görev süresi uzatıldı.

        ERDOĞAN: AYRIM YAPILMADI

        Başbakan Tayyip Erdoğan, yargılanan komutanlarla ilgili olarak YAŞ'ta alınan kararları önceki akşam özel bir televizyonun yayınında şöyle değerlendirdi: "TSK İç Hizmet Kanununa göre; hakkında tutukluluk kararı olan kim olursa olsun, mahkumiyet demiyorum, tutukluluk kararı olan aslında ayrılır. Fakat burada Genelkurmay Başkanımızın da hassasiyetleri, ricalarıyla ertelenmiştir bu iş. Biz de 'Peki' dedik. Bu arada mahkumiyet kararları geldi. Bizde gerek Ergenekon, gerek Balyoz bu tür davalarda kim olursa olsun dedik bunların emekliye ayrılması gerekir ve tamamı emekliye ayrılmış oldu. Hepsi emekli oldu bir ayrım olmadı."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ