Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Yurtdışı oylara VIP yolculuk Gurbetçinin oyu pahalıya patladıYurtdışında kullanılan Çankaya oyları diplomatik kurye eşliğinde uçakla Türkiye’ye getirildi

        Fevzi ÇAKIR /HABERTÜRK

        Yurtdışında kullanılan Çankaya oyları, diplomatik kurye eşliğinde uçakla Türkiye’ye getirildi. Her biri için ayrı uçak bileti alınan 3 kilitli oy torbaları, yolcu koltuklarında ve emniyet kemeriyle bağlanarak taşındı. Yurtdışında oy kullanma oranı düşük kalınca atılan her oyun devlete maliyeti 129 lira oldu.

        Cumhurbaşkanı seçimi için yurtdışında 31 Temmuz’da başlayan oy verme işlemi, 2 Ağustos’ta sona erdi. Oy verme işleminin tamamlanmasının ardından sandıklar açıldı, zarflar YSK mührünün vurulduğu, üzerinde 3 ayrı kilit bulunan ve anahtarları 3 sandık görevlisine teslim edilen oy torbalarına konularak başkonsolosluklarda muhafaza edildi. YSK’nın Avrupa’daki temsilciliklerde kullanılan oyların taşınması için THY’den kiraladığı 2 uçak, İstanbul ve Ankara’dan kalkarak önceden belirlenen turuna başladı. İstanbul’dan kalkan Berlin-Kopenhag-Stockholm- Londra seferini yaptı. Ankara uçağı ise Köln-Münih-Lyon’a inerek siyasi parti gözlemcileri ve konsolosluk çalışanları tarafından diplomatik kurye çantalarına yerleştirilen oy torbalarını taşıyan diplomatik kuryeleri aldı. Uçaklara siyasi parti temsilcileri de bindi.

        Seçmen sayısının düşük olduğu ülkelerdeki oy torbaları ise diplomatik kurye nezaretinde tarifeli uçakla taşındı. Her bir diplomatik kuryeye en fazla 2 oy torbası teslim edildi. Oy torbaları için de ayrı ayrı uçak bileti alındı. Diplomatik evrak statüsü gibi işlem gören oy torbaları, arama noktasından geçmeksizin yolcular uçağa alınmadan koltuklarına yerleştirildi. 2 uçak Ankara Esenboğa Havalimanı’na indi. Oy torbaları siyasi parti temsilcileri ve diplomatik kurye nezaretinde uçaklardan alınarak, PTT Kargo’nun araçlarına nakledildi. Oylar sayım işleminin yapılacağı merkezlere gönderildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ