Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Selahattin Demirtaş İzmir'de konuştu

        Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İzmir Gündoğdu Meydanı'nda düzenlenen mitingde, kampanyası süresince gittiği her yerde Türkiye halklarının, barış ve kardeşliği birlikte, korkmadan yaşamayı ne kadar özlediğine tanıklık ettiğini söyledi.

        Yarınki seçim sonuçlarının, çıkacak kardeşlik oylarıyla Türkiye'nin önünü açacağına inancını dile getiren Demirtaş, ülkedeki tüm kesimlerin, kimliklerinden kaygı duymadan, birbirinden, devletten korkmadan yaşamak istediğini vurguladı.

        Demirtaş, kampanyası süresince sunduğu "yeni yaşam çağrısı"nın tüm ülkeye kardeşlik getirmesi dileğinde bulunarak, şöyle konuştu:

        "Hükemetin ırkçı, tekçi, mezhepçi politikalar, 90 yıldır devletin kronikleşmiş hastalıkları nedeniyle birbirimizden korkar hale geldik. Kimliklerimizden, yaşam tarzımızdan taviz vermeden bir arada yaşamanın formülü bulamazsak, birbirimizi her gün düşman ettirmeye devam edecekler. Yan yana durmayı başarırsak, el ele, yürek yüreğe, omuz omuza yaşamayı, mücadele etmeyi başarırsak, aşamayacağımız zorluk yoktur. Bunlar mezhepçilik üzerinden oy devşirmeyi, ucuz ve kolay politika olarak benimsemişler. Belki onları iktidarda tutmaya yetebilir ama iktidarlarını güçlendirecek, devleti ele geçirecek diye birbirimize düşman olmayalım."

        Kimsenin aynı siyasal düşünceye sahip olma zorunluluğu bulunmadığına dikkati çeken Demirtaş, "Birbirimizi değiştirerek, tek kimliğe benzeterek yaşamak zorunda değiliz. Zaten o da yaşam değil, zulmün kendisi. Kürt halkının ana dilini en çok da Türk halkı savunmalı, (Anadilde eğitim hakkı, kardeşimin hakkı) diyebilmeli. Hükümet bu konuyu istismar edebilir ama halklar bunu gönlünden çözer, sonra anayasada çözmek kolay. Önce kendi aramızda suni şekilde dayatılan ayrılığı ortadan kaldıralım" ifadelerini kullandı.

        Demirtaş, HDP'nin, dünyada oransal açıdan kadın temsiliyetinde birinci parti olduğunu kaydederek, "Size biçilen rol, (3 çoçuk doğurun, sesinizi kesin, yerinize oturun) olamaz. Onurlu, şen kahkalarınızla toplumun özgür geleceğini yaratacaksınız, cumhurbaşkanını siz seçeceksiniz. Sizler, toplumun yüzde 50'sini oluşturuyorsunuz" dedi.

        Türkiye'nin "tek adamlığa" doğru gittiğini, demokratik tedbirler almadan yürümesinin mümkün olmadığını öne süren Demirtaş, "Demokratik tedbir, bizim ortaya koyduğumuz birliktelikle mümkündür. Türkiye'nin dört bir yanından yeni yaşama dair güçlü mesaj çıkarırsak karşımızda tek adam mı olur Kasımpaşalı mı olur, vız gelir vız, yeter ki yan yana duralım. Yeni yaşam, her birimizin bulunduğu yerde özgürlüğü ifade edecek" diye konuştu.

        Ortadoğu'da, halklar bir arada duramadığı için büyük vahşet ve barbarlık örneklerinin yaşandığını anlatan Demirtaş, sözlerine şöyle sürdürdü:

        "Ortadoğu halkları için umut ışığı olabiliriz. Birlikte durmak için çaba sarf etseydiler, hiçbir güç onları düşman edemezdi. Orada katliam değil, kardeşlik, demokrasi rüzgarları esecekti. Şengal'de bir avuç Ezidi'yi, Şii Türkmen'i yok etmek için IŞİD barbarlığı, oraları işgal etmiş durumda. Şengal Dağı'na sığınmış 100 bin insan, her gün susuzluktan çocuklar ölüyor. Bazı anne babalar, çocuklarının susuzluktan, açlıktan öldüklerini görmemek için intihar ediyorlarmış. İnsanlık o kadar ayaklar altına alınmış, dünya sessizce izliyor. Nerede vahşet, zulüm varsa ezilenden yana tavır alalım."

        Demirtaş, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutloğlu'nun açıklamalarını eleştirerek "IŞİD'e terörist diyemiyorlar. IŞİD'le ilgili konuşurken dikkatli cümleler kuruyorlar, (Aman IŞİD'i incitmeyelim, üzmeyelim) diyorlar. Bu anlayış bu topraklara kardeşlik getiremez. Ya iktidarı değiştireceğiz ya bizler bir araya gelip iktidarı değişime zorlayacağız. Eğer iktidar, tüm muhalefetten ders çıkarmadıysa muhalefeti büyütmemiz lazım. Cumhurbaşkanı hepimizin ortak cumhurbaşkanı olacaksa ilkelerin etrafında buluşarak, bunu yapabiliriz" diye konuştu.

        Cumhuriyet tarihi boyunca Türkiye'nin, halktan yana cumhurbaşkanı, başbakan, hükümet ve parlamento görmediğini ileri süren Demirtaş, "90 yıldır Türk halkı devleti yönetemedi. İsmine Türk devleti dediler ama Türkler bir tek gün bu devleti yönetmediler, halkın bu devleti yönetmesine izin vermediler. Yan yana durmayalım diye Türk'ü Kürt'ü inkar edip, katledip karşı karşıya getirmek istediler. Geçmişteki acılardan dolayı birbirimizi suçlayıp kardeşlik inşa edemeyiz. Kürt anasının acısının karşısına Türk anasının acısını çıkaramayız. İki ananın da gözyaşının renklerinin aynı olduğunu anlayanların birliğini kurmamız lazım. Anaların gözyaşı, yüreğindeki sevda, barış hasreti, bize doğru yolu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

        İzmirden muhalefet partisine daha çok oy alması nedeniyle kentin yeteri kadar hizmet alamadığı iddasında bulunan Demirtaş, şöyle devam etti:

        "İzmir halkı, Türkiye genelinde yüzde 50 oy alıncaya kadar bu zulmü çekmek zorunda değil. İşte yeni yaşam, bunun çağrısıdır, özerklik dediğimiz budur. En çok da İzmir'e yakışır, en çok İzmir bunun faydasını görür. Belediye başkanı seçmişsiniz, vali sürekli hakaret ediyor. Vali yardımcısı, (Soma'dan kurtulanlar akıllı olanlardır. Akılsız olanlar can verdi) diyor. Yerinden yönetim modeliyle yönetilseniz, o vali yardımcısını hemen görevden alabilirdiniz. Şimdi yapamıyorsunuz. AKP istediğini atıyor, görevden alıyor. Siz yeteri kadar hizmet de alamıyorsunuz. Özerklik, hepsinin çözüm formülüdür."

        Demirtaş, seçim kampanyası sonucunda küçümsenmeyecek bir noktaya geldiklerini belirterek, yarın açılan sandıkların birçok kişinin yanıldığını göstereceğini savundu.

        Yerel grupların da konser verdiği mitinge, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, İstanbul Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Levent Tüzel ile Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş da katıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ