Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika AK Parti 27 Ağustos'ta kongreye gidiyor

        AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, partisinin MKYK toplantısı devam ederken düzenlediği basın toplantısında 27 Ağustos'ta yeni genel başkan seçmek üzere olağanüstü kongreye gidileceğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresinin 28 Ağustos'ta dolacağını hatırlatan Çelik, kongreye Erdoğan başkanlığında gidileceğini söyledi. Gül'ün "AK Parti'ye döneceğim" açıklamasının sorulması üzerine Çelik, "Sayın Gül'ün AK parti'ye dönmesinden daha tabii bir şey olamaz. Kongre tarihiSayın Gül'ün gelmesiyle ilgili değil Başbakan'ın gitmesiyle ilgilidir" dedi.

        İşte Çelik'in açıklamaları:

        KATILIMIN DÜŞÜK OLMASI

        Ağustos ayı rehavet ayıdır. Büyükşehirdekiler memleketlerine gitti. Yurt dışını zaten ifade etmiyorum. Tatilde olanlar var... Öyle veya böyle yüzde 74'e yakın katılım oranı Avrupa'daki seçimlerden hemen hemen yüksek bir orandır.

        Sayın Başbakanımız yüzde 52'ye yakın bir oy aldı. Sonuçların hem iktifar hem muhalefet hem halkımız açısından hayırlı olmasını diliyorum.

        "AK PARTİ İÇİNDEN İKİNCİ CUMHURBAŞKANI"

        Sayın Başbakanımız halkımız tarafından seçilmiştir. Ama Sayın Başbakan mazbatasını almadan, yemin etmeden fiilen cumhurbaşkanı değildir. Sayın Abdullah Gül görevinin başındadır. 28 Ağustos'a kadar da bu görevinde devam edecektir. AK Parti içinden ikinci kez cumhurbaşkanı seçiliyor.

        "HEZİMETLERİYLE ALAY ETMEYİZ"

        Hiçbir başarı tesadüf değildir. Başarı ter kokar. Durup dururken insanlar size destek vermez. Halk kararını verdikten sonra bu iş bitmiştir. Daha ılımlı bir üslup, daha yapıcı bir dilin hakim olmasını temenni ediyorum. Sayın Başbakanımız balkon konuşmasında gerginliği azaltıcı bir konuşma yaptı. Biz rakiplerimizin hezimetleriyle alay etmeyecek kadar asalete sahibiz. CHP ve MHP çatı aday gösterdi hayırlı olsun dedik. Yanına 12 parti daha ilave oldu. Aldığı oy yüzde 38.4. CHP ve MHP'nin son seçimde aldığı oy oranının altında bu işi bitirdiler.

        NASIL BİR CUMHURBAŞKANI OLACAK?

        Sayın Başbakanımız nasıl başbakan olduysa öyle cumhurbaşkanı olacak. Nasıl kendisinden önceki başbakanlara benzemediyse kendisinden önceki cumhurbaşkanlarına da benzemeyecektir.

        "TOPAL ÖRDEK DÖNEMİ"

        (Erdoğan'ın genel başkanlığı ve başbakanlığı) 28 Ağustos'ta TBMM'de kendisine mazbatası takdim edildikten sonra bu görev sona erecek. ABD'de yeni başkan seçildikten sonra eski başkandan görevi devralacağı kadar geçen süreye topal ördek dönemi denir.

        KONGREYE ERDOĞAN BAŞKANLIĞINDA GİDİLECEK

        Yapacağımız kongreye Sayın Başbakanımızın başkanlığında gideceğiz. 27 Ağustos Çarşamba saat 10’dur arkadaşlar. Tek maddeli bir gündemle yapacağı olağanüstü büyük kongre 27 Ağustos’ta toplanacaktır. Teknik tarafları var bu işin, çoğunluk sağlanamazsa bir gün sonra. Ama böyle bir ihtimal görmüyoruz.

        Bana hemen şunu soracaksınız. Büyük kongredeki adayınız kim? Biz bu MKYK’da isimlendirme meselesi üzerinde durmadık. Sayın Başbakan bu süreçte bütün üyelerle, vekil arkadaşlarımızla, gerekli gördüğü diğer yetkililerle istiharelerde bulunacak. Ortak akılla bir isim üzerinde anlaşacağız ve kongreye o isimle gideceğiz.

        AK Parti genel başkanı Türkiye’nin başbakan olacağı için ülkemiz için bu kararın hayırlı olmasını diliyorum. Önümüzdeki günlerde kimse AK Parti’den kavga gürültü çatışma kaos beklemesin. Bu arada şu anda yüzde 52’yle seçilen bir cumhurbaşkanı var, gelen başbakan ile bir çatışma olmayacak mı diye sorulara cevap veriyorum. Yüzde 52 halk desteği olan bir cumhurbaşkanı var, halk tarafından iktidar olarak tayin edilen bir partinin içinden çıkacak hükümet, güç birliği yaptığı zaman Türkiye’de bir takım şeyler iyiye gidecektir.

        "BAHÇELİ'Yİ DİNLERKEN ÜZÜLDÜM"

        Bahçeli'yi dinlerken çok üzüldüğümü ifade etmek istiyorum. her cümlesi küfür olan Bahçeli eminim ki kendi tabanına da muhlis gelmiyordur. Bize hep gerginlik yaratıyor diyorlar ama biz kimsenin şamar oğlanı değiliz. Bizi onlara cevap vermek zorunda lütfen bırakmasınlar. CHP seçim sonuçlarına göre kendi içinde hesaplaşmaya gider o kendi işleridir. Aldığımız sonuçlara göre çok ciddi değerlendirme yapacağımızı bilmenizi istiyorum. Her zaman seçimden galip çıkan AK Parti mağluplardan daha iyi değerlendirme yapmıştır.

        GÜL'ÜN AÇIKLAMALARINA YANIT

        Sayın Abdullah Gül’ün partiye dönmesi kadar normal bir şey olamaz. MHP’ye CHP’ye dönmesini bekleyen var mı içinizde? Sayın Abdullah Gül, bu partinin kurucularındandır. 58’nci hükümetin başbakanıdır, dışişleri bakanı ve başbakan yardımcısıdır. Sonra da cumhurbaşkanıdır. Biz sayın Abdullah Gül’e, yeni seçtiğimiz başbakanımıza, konumlarından ziyade, onlara ağabeylerimiz gözüyle bakıyoruz.

        "HEVESLERİ KURSAKLARINDA KALACAK"

        Sayın Abdullah Gül ile Başbakan arasında birileri bir çatışma bekleyebilir. Onların da hevesleri kursağında kalacak. Bizim şu anda eski bir Meclis Başkanımız, ki Meclis başkanı Türkiye'nin ikinci adamıdır. Sayın Bülent Arınç eski Meclis başkanıdır. Ben 7 yıl bakanlık yaptım ve şu an başbakan yardımcısıyım. Konumlar önemli değil. Sayın Gül partiye dönmek istediği zaman, başbakan söyledi, Sayın Gül’ün başımızın üzerinde yeri var. Biz onu hasretle kucaklamaya hazırız. Ama tabi dediğim gibi bu zaman, sayın cumhurbaşkanımızın durumu tabi ki konuşulacaktır.

        Sayın Erdoğan ile Sayın Gül arasında birileri çatışma bekleyebilir. Onların hevesleri kursağında kalacak.

        (AK Parti Olağanüstü Kongre tarihi) Bu tarih Sayın Gül'ün gelmesiyle ilgili değil Başbakan'ın gitmesiyle ilgilidir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ