Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Cumhurbaşkanlığı seçimi, çatı aday, ekmeleddin ihsanoğlu, kemal kılıçdaroğlu, chp, kurultay, istifa, muhalefet

        Düzgün KARADAŞ / ANKARA

        Cumhurbaşkanlığı seçiminde umduğunu bulamayan CHP'de, bundan sonraki yol haritası tartışılıyor. Seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından basın toplantısı yapmayan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün de sessizliğini korudu. Parti yöneticileri de CHP Lideri gibi sonuçlar hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

        Daha önce açıklama yaparak parti yönetimini istifaya davet edecekleri öne sürülen Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz ve Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, TBMM'deki basın toplantılarını ayrı ayrı iptal etti. Ancak Batum AA muhabirinin sorularını yanıtladı ve "Kurultay" talebini dile getirdi. Muhalif isimler, dün TBMM'de bir araya gelerek bundan sonra atılacak adımları gözden geçirdi.

        Yönetimde değişiklik isteyen parti içi muhalefet, kurultayın toplanmasını istiyor. CHP Tüzüğü'ne göre olağanüstü kurultayın toplanması için 583 delegenin imzası gerekiyor. 81 İl Başkanı'nın İhsanoğlu'nun adaylığına destek vermesi nedeniyle muhalefetin bu rakama ulaşması mümkün görünmüyor. Bu nedenle muhalefet, Kılıçdaroğlu'nun kurultayı toplamasını talep ediyor. CHP Lideri ise, "Talep gelirse toplarım" diyerek topu muhaliflere atıyor. Sonuçta CHP'de Kılıçdaroğlu istemediği sürece kurultayın toplanması imkânsız görünüyor.

        CHP içindeki grupların seçim sonrası geleceğe ilişkin beklentileri şöyle sıralanıyor:

        ULUSALCILAR: Dilek Akagün Yılmaz, Birgül Ayman Güler, Süheyl Batum, Emine Ülker Tarhan'ın başını çektiği ve İhsanoğlu'nun adaylığına imza vermeyen ulusalcılar, alınan sonuçlardan da en çok rahatsız olan grubu oluşturuyor. Parti yönetimin istifa etmesi gerektiğini savunuyorlar. Talepleri olağanüstü kurultay ve yönetimin değişmesi.

        BAYKALCILAR: Önderliğini eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın yaptığı grup, seçimde baştan sona yanlış yapıldığını savunuyor. Sonuçların mutlaka bir yaptırımının olması gerektiğine inanıyorlar. Kılıçdaroğlu'nun olağanüstü kurultayı toplayarak hesap vermesi gerektiğini dile getiriyorlar.

        'SAV'CILAR: Eski Genel Sekreter Önder Sav'ın etrafında toplanıyorlar. Kurultaya destek veriyorlar.

        YENİLİKÇİLER: Sesleri "ulusalcı" kanat kadar gür çıkmasa da, milletvekilleri arasında çoğunluğu oluşturuyorlar. CHP Lideri'nin politik açılımlarına "Kılıçdaroğlu, ne derse o"

        anlayışı çerçevesinde tam destek veriyorlar. Yeni açılımlara engel oldukları gerekçesiyle "Ulusalcı" ve "Baykalcı" ekibin partiden tasfiye edilmesi gerektiğine inanıyorlar.

        SOL KANAT: Parti yönetiminin uygulamalarıyla sağa kaydığına inanıyorlar, bu nedenle dümenin tekrar sola kırılmasını savunuyorlar. Politik eleştirileri olsa da Kılıçdaroğlu'nun yanında saf tutuyorlar. Kurultay yerine parti yönetiminde revizyona sıcak bakıyorlar.

        'SARIGÜL'CÜLER: Önderliğini Mustafa Sarıgül'ün yaptığı ekip, Kılıçdaroğlu'nun yanında saf tutuyor. Alınan sonuçların parti vitrininin yenilenmesi için şans olduğuna, CHP Lideri'nin kurultayı toplayarak yeni yüzleri partiye kazandırması gerektiğine inanıyorlar.

        SAĞ KANAT: Partinin sağa açılma politikasının mimarlığını yapan bu kanat CHP Lideri'ne koşulsuz tam destek veriyor. İhsanoğlu'nun adaylığının sağ seçmende CHP sempatisini arttırdığını düşünüyorlar ve ilk seçimde bu hamlenin mutlaka oy artışı olarak meyve vereceğine inanıyorlar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ