Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından "istifa" tartışması... Erdoğan istifa etmeli mi?

        SALİHA ÇOLAK/ANKARA

        BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle Başbakanlık ve milletvekilliğinin düştüğünü savunan muhalefet partilerine karşılık, AK Parti kaynakları Erdoğan’ın 28 Ağustos’ta mazbatayı alıp yemin etmesiyle tam olarak “seçilmiş” sayılacağını savunuyor. Görüşler şöyle:

        CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUÇLARI

        ‘YEMİNİ ETTİĞİNDE SEÇİLMİŞ OLACAK’

        Ahmet İyimaya (TBMM Adalet Komisyonu Başkanı):

        Anasayal düzenleme ve Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin özel yasa birlikte değerlendirildiğinde seçilmenin tamamlandığı anın; seçim mazbatasının büyük genel kurulda Cumhurbaşkanı’mıza tevdi edildiği ve Cumhurbaşkanı’mızın yeminini eda ettiği anda gerçekleşeceği sonucunu ortaya koymaktadır.

        ‘2 CUMHURBAŞKANI OLUR’

        Burhan Kuzu (TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı):

        Başbakanlığı, milletvekilliği biterse, 2 Cumhurbaşkanı olmayacağına göre hiçbir güvencesi, dokunulmazlığı olmayan bir vatandaş konumu ortaya çıkıyor. Dolayısıyla o boşluğu kaldırmaz. Görevi başında olan bir Cumhurbaşkanı’nın tarafsız olması, partilerüstü olması gerekiyor. Şu anda böyle bir icraatı yok ki buna ihtiyaç duyulsun.

        Şamil Tayyar (AK Parti Gaziantep Milletvekili):

        Başbakan mazbatayı 28’inde alıp yeni görevine başlayacaktır. Önceden istifa etmesine gerek yoktur. Mazbatayı almadan seçilmiş sayılmaz. Belediye başkanları, milletvekilleri için de böyledir.

        ‘KARARLAR TARTIŞMALI OLUR’

        Mustafa Kamalak (Saadet Partisi Genel Başkanı):

        15’inde kesin sonuçların açıklanması ile artık Sayın Cumhurbaşkanı’nın Başbakanlık görevinin sona ermesi konusunda tereddüt yoktur. Bunu Tayyip Bey’e karşıtlık gibi algılamayın, öyle değil. Bu, Anayasa’nın gereğidir.

        Atilla Kart (CHP Konya Milletvekili):

        Cumhurbaşkanı konumunda olan birinin, bir siyasi partinin kongresine müdahil olmasının; Anayasa, hukuk sistemimiz, parlamenter sistem ve kuvvetler ayrılığıyla bağdaşmadığı açıktır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı inisiyatif ve sorumluluk alarak; bu sürece hukuk yoluyla müdahale etmelidir. Öncelikle Erdoğan’ın; AKP’nin yetkili kurullarının çalışmalarını yönetmesini, kongre hazırlıklarını yönetmesini engelleyecek idari ve yasal önlemleri ivedi olarak yerine getirmelidir.

        ‘MAZBATA FORMALİTE’

        Faruk Bal (MHP Genel Başkan Yardımcısı-Konya Milletvekili):

        Öncelikle siyasi ahlak açısından artık Cumhurbaşkanı seçildiğine göre bir önceki koltuğunda oturmaması gerekir. Anayasa ve yasalar açısından da Cumhurbaşkanı seçilen kişinin milletvekilliği düşer, partisiyle bağı kesilir. Bu durumda Başbakan’ın görevini bırakması Anayasa gereğidir. Mazbata formalite açısından gereklidir.

        Altan Tan (HDP Diyarbakır Milletvekili):

        İstifa etmelidir. Fiilen Cumhurbaşkanı oldu, en azından kamuoyu önünde partiye

        karışmaması lazım.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ