Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Erdoğan'dan önemli açıklamalar,Erdoğan'dan 'Başbakan kim olacak' sorusuna yanıt, Erdoğan'dan CHP'li Aylin Nazlıaka'ya tepki, AK Parti'de veda resepsiyonu,

        12. Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin 13. Kuruluş Yıldönümü dolayısıyla Genel Merkez'de verilen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

        BAŞBAKAN KİM OLACAK?

        'Başbakan kim olacak" sorusuna Erdoğan,"Perşembe günü MYK'yı toplayacağız" şeklinde yanıt verdi.

        Erdoğan şunları söyledi:28'inde olmayabilir ama 29'unda yaparız inşallah. Şimdi nasip olursa perşembe günü bir MYK toplantısı yapacağız. MYK toplantısında bu konuyu yine aramızda müzakere edeceğiz. MYK toplantısından sonra da artık partimizin bütün kurullarının ortak ismi olarak ne çıkıyorsa onu açıklarız.

        YARGI YILI AÇILIŞ TÖRENİ

        Yargı yılı açılış törenine katılıp katılmayacağı sorusuna Erdoğan, şöyle yanıt verdi:"Eğer Yargıtay, Baro Başkanını çağırıp orada konuşturacak olursa oraya ben katılmam. Cumhurbaşkanı gelip de orada Baro Başkanını dinlemek durumunda değil. Bugüne kadar bu tür şeyler olduysa artık bunların reforme edilmesi lazım. Bütün bunlara rağmen Yargıtay Başkanı orada konuşacaksa, Yargıtay Başkanını ben de seve seve dinlerim, Yargıtay'ın başı olduğu için dinlerim"

        ÇALIŞMALARINDA NEREYİ KULLANACAK?

        Atatürk Orman Çiftliği'nde yeni yapılan binayıkimin kullanacağı sorulmasını üzerine Erdoğan şöyle konuştu:

        Şimdi inşallah bu konuyu yeni başbakanımızla beraber, genel başkanımızla beraber bunların değerlendirmesini yapacağız. Ona göre nihai kararı vereceğiz. Burası mı olur, öbür taraf mı olur konuşacağız, ona göre de adımımız atacağız.

        ERDOĞAN NEREDE OTURACAK?

        Erdoğan, cumhurbaşkanlığı görevine başlamasıyla birlikte nerede oturacağı sorusuna da şöyle yanıt verdi:

        Ev konusunda da herhalde Subayevleri olmaz. Çünkü artık gelenimizle gidenimizle olay farklı bir yerde. Bu Türkiye'nin vizyonudur, burada temsil söz konusu. Mevcut yerde eşim sürekli görüşmelerini resmi konutta yapmıştır, biz de orayı kullanmadık ama bütün resepsiyonlarımızı dar şartlar altında orada verdik. Bundan sonraki süreçte olay farklı olacak. Gerek başbakanın şartları, gerek cumhurbaşkanının şartları daha farklı olması lazım. Çünkü bu Türkiye'nin vizyonudur. Türkiye bir yerlere mesajını verirken şunu unutmayalım ki bu duruş, bu vizyon bütün dünyada, ülkelerde farklı bir cazibe oluşturmaktadır. Onun için önümüzdeki süreci 2023'e kadar çok iyi işlememiz lazım. Türkiye'nin belirlediği 2023 vizyonuna da ulaşması lazım.

        İLK ZİYARET NEREYE OLACAK?

        Erdoğan, cumhurbaşkanlığı görevine başladıktan sonra ilk yurt dışı seyahatlerini Azerbaycan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne yapacağını söyledi.

        SEÇİM SONRASI MUHALEFET

        CHP ve MHP'ye ilişkin açıklamalarının anımsatılarak, "Yeni Türkiye'de yeni muhalefet çıkar mı?" sorusu üzerine gülen Erdoğan, "yeni Türkiye'ye yeni muhalefet" ifadesinin literatüre girmesinden dolayı sevinçli olduğunu söyledi.

        Erdoğan, "Yeni Türkiye'ye yeni bir muhalefet lazım ama bu yeni muhalefet alışılmışlar üzerine bina edilen değil, kendini renove eden, restore eden bir yeni muhalefet olması lazım. Bu olursa bundan Türkiye kazanır, aynı zamanda kendileri kazanır, bunu açık ve net ortaya koymamız lazım" diye konuştu.

        Sözleri üzerine bir gazetecinin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile ilgili "Devlet Bahçeli pek niyetli değil" demesi üzerine de Erdoğan, "O hiçbir zaman niyetli değil zaten, 16-17 sene geçti. Onların niyetli olmadığı yerde partinin kendi mensuplarının bu işte niyetli olması lazım. Demek ki onlar da halinden memnunlar, mevcut aldıkları oylardan razılar ve o şekilde yolla devam ediyorlar" ifadelerini kullandı.

        KÖŞK-MUHALEFET İLİŞKİLERİ

        Cumhurbaşkanı görevine başladıktan sonra muhalefetle ilişkilerinin nasıl olacağı ve muhalefet liderleriyle haftada ya da 15 günde bir görüşmeyi düşünüp düşünmediği sorusu üzerine Erdoğan, muhalefet liderleriyle bu kadar sık görüşmeye vakti olmayacağını, fakat görüşmek durumda olması halinde davetini yapacağını söyledi.

        Erdoğan, "Davetlerimize toplumsal barış çerçevesinde icabet ettikleri süre içerisinde biz de 1 kere, 2 kere davetlerimizi yaparız. Bundan önce yaşanan bazı örnekler var ki bu davetlerde 1 kere, 2 kere davet edersiniz. Eğer bu davete icabet edilmezse ondan sonra cumhurbaşkanlığı makamının mehabetini de korumak durumundayız. Ondan sonra da davet edecek halimiz yok, bunu peşinen söylemek zorundayız" diye konuştu.

        ERDOĞAN, MİLLETVEKİLLERİYLE BİR ARAYA GELDİ

        Erdoğan, resepsiyon sonrası partili milletvekilleriyle bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşme yaklaşık 1 saat 15 dakika sürdü.

        PARTİLİLERE SESLENDİ

        Başbakan Erdoğan, resepsiyonda partililere seslendi.Erdoğan, konuşmasında “Şeytan diyor ki ayakkabını çıkar fırlat” diyerek yeni bir polemik başlatan CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka’ya tepki gösterdi.

        Erdoğan,"Pazar gününün o heyecanını, coşkusunu bize yaşatmak istemeyenler Parlamentoda ayakkabılarla uğraşıyorlar. O ayakkabıyı atma, sana lazım olur. Bunların kalitesi bu, seviyesi"diye konuştu.

        Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

        10 Ağustos'ta yaptığımız Cuhmurbaşkanlığı seçimi 2015 için işaret fişeğidir. Bu bize ayrı bir mutluluk verdi. Partimizin 13 yaşında olmasını heyecanla kutlarken bundan sonraki süreçte de kongremize bakacağız.

        Bizim anlayışımızda hep söyledik katılımcılık, istişare ve hepsinin yanında kolektif akıl önem arz ediyor. Bu üç başlık çok çok önemli. Bunun neticesinde ortaya çıkacak tabloyla inşallah 27 Ağustos'ta inanıyorum ki birlik, beraberlik içerisinde büyük kongre delegeleri kararını verecektir ve bundan sonraki süreçte inşallah yeni genel başkanımız ve başbakanımızla geleceğe yürüyeceğiz.

        YENİ ANAYASA

        Bu konuda bizler her türlü fedakarlığı yaptık. Dedik ki 'bizim derdimiz bağcıyı dövmek değil, üzümü yemektir.' Her ne kadar 326 milletvekilimiz varsa da biz 3 üyeyle temsil edilelim, diğerlerin toplamı, 3 partinin 220 üyeye sahip olmasına rağmen onlar 9 üyeyle temsil edildiler. Buna rağmen yine faturayı bize kesmek istediler ama halkımız bütün gerçekleri görüyor, biliyor ve artık halkımız bunları yutmuyor. Anamuhalefetin genel müdürü çıktı dedi ki '47 maddede mutabakat var, çıkartalım.' Bende dedim ki 'herhalde doğru konuşuyor.' Hemen Grup Başkan Vekili arkadaşlarıma dedim ki 'ziyaret edin, biz hazırız deyin. Zaten anamuhalefetle bizim oyumuz buna yetiyor, biz Meclis'ten çıkaralım.

        "CHP'NİN ÖMRÜ İPE UN SERMEYLE GEÇTİ"

        47 anayasa maddesinde 4 partinin imzalı mutabakatı var. İmzalı mutabakat olduğuna göre bu işi bitirelim.' Arkadaşlarımız gidince dediler ki 'diğer 2 partinin de buna katılması lazım.' İşte imzaları var, Meclis'te buna katılmıyorlarsa niye bunu hala engelleyelim. Olmadı. 60 maddeye çıktı, bu defa ben arkadaşlarıma söyledim, 'tekrar gidin' dedim. Tekrar gittiler, dediler ki 'olmaz, diğer partilerin de gelmesi lazım.' Yani hayatları hep ipe un sermek.

        "SANDIKLARI YİNE PATLATMALIYIZ"

        Bizim 330'u yakalama şansımız olsaydı zaten biz bunları da millete götürürdük. Millete götürdüğümüz zaman da ben inanıyorum ki benim milletim, halkım gümbür gümbür Allah'ın izniyle yüzde 58'de olduğu gibi bu 60 maddeye de anayasa değişikliğinde onay verirdi. Bundan sonraki süreçte de hedef şu, anayasa değişikliğini yapabilecek bir Parlamentodaki gruba sahip olmak. Bu olmuyorsa hiç olmazsa 330'u yakalamak suretiyle halka gidebilecek bir referandum sayısına ulaşabilmek. Onun için şimdi önümüzde inşallah genel başkan, başbakan belli olduktan sonra... Burada bugün hepsini konuştuk. Dedik ki 'genel başkan ayrı, başbakan ayrı yanlış olur. Bu, bizim kendi ilkelerimize de ters olur.' Çünkü ilkelerin partisi olduğumuza göre biz, burada birlikteliği, bütünlüğü sağlamamız lazım. Bu birliktelikle de hemen bu seçimin, kongrenin ardından süratle eylül, ekim gibi belde seçimleri, ilçe seçimleri, il seçimlerini yapmalıyız. 2015 seçimlerine 90 gün kala biz bu işi bitirmeliyiz, 90 gün kala yeni kan, yeni heyecan inşallah hep birlikte 2015 seçimlerine hazırlanmalı, çıkmalı ve sandıkları yine aynı şekilde AK Parti olarak patlatmalıyız.

        "BUNLARA PRİM VERMEYELİM"

        Bunların tabi niyetleri, arzuları hiçbir zaman tahakkuk etmedi. Çünkü bunlar milletle aynı istikamet, kıbleye bakmıyorlar ama biz milletle aynı istikametteyiz, aynı kıbledeyiz. Onun için hamdolsun milletin partisi, milletin iradesiyle hareket ettiği sürece inanıyorum ki yalnız kalmayacaktır. Yeter ki birbirimize çelme takmayalım, dışarıdan, içeriden birçok bu işte girişimde olanlar olabilir, bunlara prim vermeyelim. Bunlara prim vermediğimiz sürece bu hareket evelallah geleceğe çok daha güçlü şekilde gidecektir.

        "DÜNYA BİZE BAKIYOR"

        Büyük düşünmeye mecburuz. Şunu unutmayın, dünya bize bakıyor, İslam dünyası bize bakıyor. Artık gündemi belirlenen bir Türkiye yok, gündem belirleyen bir Türkiye var. Ortadoğu'da daha güçlü bir Türkiye bilesiniz ki daha belirleyici olacaktır.

        "2015'E ÇOK GÜÇLÜ HAZIRLANMAMIZ LAZIM"

        Onun için de biz, bu yolculukta inşallah 2015'i farklı değerlendirmemiz, bakmamız lazım. Şimdiden 2015'e çok güçlü hazırlanmamız lazım. Tabii ki her doğan malum büyür, gelişir ve ölür. Bu, gerçek kişiler için böyle olduğu gibi tüzel kişiler için de öyledir. Bunun ömrü ne kadar uzun olursa inanıyorum ki fayda süreci de o kadar farklı olacaktır, fazla olacaktır. Partimizin bu noktadaki ömür süreci ne kadar uzun olursa inanıyorum ki Türkiye ve Türk milleti bundan çok daha fazlasıyla istifade edecektir. AK Parti inanın Türkiye'nin gülen yüzüdür, AK Parti Türkiye'nin her yönüyle inşallah sigortasıdır. Bu konuda biz kendimize inanalım, biz kendimize güvenelim, bir olalım, iri olalım, diri olalım, kardeşliğimiz üzerinde herhangi bir spekülasyona asla fırsat vermeyelim ve hep birlikte Türkiye olmaya inşallah devam edelim.

        Bu yolculuğumuzda ebediyete irtihal etmiş tüm kardeşlerime Allah'tan rahmet diliyorum. Beraber yola çıkmıştık ama şu anda bunlar aramızda yok. Gençlik teşkilatlarımızda, kadın kollarımızda, ana kademede bizimle beraber yola çıkan bu kardeşlerime Allah'tan rahmet diliyorum, ailelerine sabırlar diliyorum. Aynı şekilde emeği geçen tüm kardeşlerime, teşkilatlarımızda olup daha sonra teşkilatlarımızdan şu veya bu vesileyle ayrılmış olan kardeşlerime çok çok teşekkür ediyorum.

        "SİYASET SADECE PARLAMENTO İÇİNDE YAPILMAZ"

        Siyaset sadece parlamento içinde yapılmaz. Parlamentonun dışında da siyasetçi olarak, siyaset olarak yapacağımız çok şeyler var, bunları da bilmemiz lazım. Buna göre nerede, hangi görev bizlere verilirse, nerede hangi köşe taşı olabilirsek bu, bizim için önem arz ediyor ve ben bunu teşkilat mensubu arkadaşlarımın çok iyi kavradığını biliyorum ve buna inanıyorum.

        "KENDİ YERLİ OTOMOBİLİMİZİ DE ÜRETECEĞİZ"

        Dolayısıyla 2023'e başarılı girmemiz lazım. Başarılarla dolu girmemiz lazım, çok daha farklı bir Türkiye'yle girmemiz lazım. Gerek gayisafi milli hasılasıyla gerek ihracatıyla gerek, inşallah dış borcuyla gerek Merkez Bankası'nın şu andaki döviz rezerviyle gerekse Türkiye'nin özellikle cari açığının şu anda düştüğü noktanın çok daha aşağılara düşmek suretiyle cari fazlayı verdiği günleri görmesinin gayreti içerisinde Türkiye çok daha farklı bir yere gelecek. Savunma sanayinde iyi gidiyoruz, çok daha farklı bir yere geleceğiz. Şunu hiçbir zaman gözünüzde büyütmeyin, kendi yerli otomobilimizi de üreteceğiz, bu da olacak. İnşallah şu anda insansız hava aracımızı üretir hale geldiğimiz gibi inşallah uçaklarımızı da üreteceğiz. Birçok alanlarda savunma sanayinde şu andaki performansımız artarak devam ediyor, daha da artacak ve bu süreç özellikle göreceksiniz dünyanın hayranlıkla Türkiye'yi seyrettiği bir süreç olacaktır. Yeter ki biz kendimizle uğraşmayalım, beraber olalım, iri olalım, diri olalım.

        CHP'Lİ AYLİN NAZLIAKA'YA TEPKİ

        Düşünebiliyor musunuz? Pazar gününün o heyecanını, coşkusunu bize yaşatmak istemeyenler Parlamentoda ayakkabılarla uğraşıyorlar. O ayakkabıyı atma, sana lazım olur. Bunların kalitesi bu, seviyesi.Ama bizim kadın kollarımız, bizim hanım milletvekillerimiz hiçbir zaman onların seviyesine hamdolsun düşmediler ve düşmeyecekler. Onlar onurlarıyla vakarlarıyla onlara zaten en güzel cevabı veriyorlar, verecekler. Dolayısıyla geleceğe yönelik de bu noktada parlamentodaki duruşumuz, o da büyük önem arz ediyor.

        Resepsiyona Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, bakanlar, milletvekilleri, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları, il başkanları, AK Parti'li belediye başkanları, Genel Merkez kadın ve gençlik kolları başkanları, gazete ve televizyonların Ankara temsilcileri katıldı.

        Bu arada Başbakan Erdoğan, resepsiyon öncesinde Atatürk Orman Çiftliği arazisinde yapımı devam eden başbakanlık yeni binasının inşaatında incelemelerde bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ