Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika ‘21 Ağustos’ kararından 1 gün sonra Meclis’i kapattılar Meclis niçin ani bir kararla kapatıldı? AK Parti'den ani karar

        Saliha ÇOLAK/HABERTÜRK

        TBMM Genel Kurulu’nun 21 Ağustos’a kadar çalışmasını ve Torba Yasa’yı çıkarmasını hedefleyen AK Parti önceki gece muhalefeti ikna etti ve 1 Ekim’e kadar Meclis kapatıldı.

        “Tatil”in gerekçesi kulislerde şöyle dillendiriliyor:

        TBMM Başkanlığı, YSK’dan gelecek, “Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi” yazısını, Genel Kurul’un bilgisine sunmak zorunda kalacaktı. Kaynaklar, yazının, ‘başbakanlığın sona ermesi vekilliğin de düşmesi’ anlamına gelebileceğini söyledi. “Tatil”le bu tartışmaların önü kesildi.

        Turgut Özal seçildiğinde dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in Meclis’e gönderdiği “Başbakan, Cumhurbaşkanı seçilmiştir Başbakanlığı sona ermiş, vekilliği düşmüştür” yazısı, 1 Kasım 1989’da Genel Kurul’da okunmuştu. Meclis kaynakları, YSK’nın sonuçları bildireceği Köşk’ün de ilgili yazıyı Meclis’e iletme olasılığına işaret etti. Meclis’in kapalı olması Köşk’ü de bu konuda tavır almaktan kurtardı. Gül gönderse bile yazı okunamayacak.

        CHP, kesin sonuçlar açıklandıktan sonra Erdoğan’ın Başbakanlığının ve vekilliğinin düşeceğini iddia ederek bu konuda adım atılmaması halinde AK Parti ve Başbakan hakkında işlem yapılması için Yargıtay’a başvurdu. Yargıtay’dan, AK Parti aleyhine bir sonuç çıkması durumunda kararı uygulayacak makamla ilgili tartışmalar yaşanacaktı.

        Başbakan Erdoğan’ın, vekillere yaptığı ‘kulis’ uyarısının da tatil kararında etkili olduğu belirtiliyor. Bir grup AK Partili vekil, Gül’ü, bir grup ise Ahmet Davutoğlu, Emrullah İşler, Beşir Atalay gibi isimleri öne çıkarıyor. Bu vekillerin kulis çalışmalarının AK Parti’yi yıpratacağı kaygısının, Meclis’in tatile çıkarılmasında önemli bir etken olduğu belirtiliyor.

        Adı, Başbakan adayları arasında geçen Davutoğlu hakkında, “IŞİD’in 49 Türk’ü rehin alması”yla ilgili CHP’nin gensorusu görüşülecekti. Tatille bu da gündemden kalktı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ