Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'tan AK Parti iddiası

        CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, AK Parti'nin 27 Ağustos'ta tarihinde yapılacak 1. Olağanüstü Kongresi'nin yasal dayanağı bulunmadığını iddia ederek, kongrenin hükümsüz sayılması, iptali ve yapılmasının önlenmesi amacıyla idari tedbirlerin alınması noktasında Çankaya İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'na başvuracaklarını bildirdi.

        Kart, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, YSK'nin kesin seçim sonuçlarının Resmi Gazete'de yayınlanması için ilgili birime göndermesi, bu sonuçları ve mazbatayı TBMM Başkanlığı'na ulaştırmasıyla birlikte saat 17.00 itibariyle Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti ile ilişiğinin kesilmiş, milletvekilliğinin düşmüş ve Başbakanlık makamının boşalmış olacağını savundu.

        Bu sonucun doğması için TBMM Başkanlığı'nın ayrıca bir duyuru ya da tebligat işlemi yapması gerekmediğini, anayasa hukukunda bu gibi işlemlerin Resmi Gazete yoluyla yapıldığını belirten Kart, yine ilgili, muhatap kişilerin de başvuruda ya da talepte bulunması gerekmediğini, bunların başta TBMM olmak üzere ilgili anayasal kurumların re'sen ve doğrudan yapması gereken işlemler olduğunu söyledi.

        Anayasanın cumhurbaşkanı seçimi ve yemin aşamasıyla ilgili maddelerini anımsatan Kart, "Bu süreçlerle, anayasaya boyutuyla bağlantılı olarak ısrarla şunu anlatıyoruz. Bir de bu olayın hükümet boyutu var. Cumhurbaşkanı makamına buradan sesleniyorum. Sayın Cumhurbaşkanı'nı göreve davet ediyorum. Devletin başı olarak görev yapması gereken belki de en kritik aşamada sayın Cumhurbaşkanı'nın sessiz kaldığını görüyoruz. İnanılır, tasavvur edilir gibi değil" diye konuştu.

        AK Parti'nin 27 Ağustos'ta yapılacak 1. Olağanüstü Kurultayı'na değinen Kart, şöyle devam etti:

        "AKP Genel Başkanlığı prosedürünün ne şekilde tamamlanacağı, Siyasi Partiler Yasası'nın 15. ve AKP Tüzüğü'nün 78. maddesinde düzenlenmiştir. AKP MKYK organının bugünden itibaren en geç 10 gün içinde kendi bünyesinden Genel Başkan vekilini seçmek zorundadır. Amir düzenlemedir. Bu prosedür yerine getirilmeden 27 Ağustos'ta Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında kongrenin yapılmasının yasal dayanağı yoktur. 27 Ağustos kongresine ilişkin tüm çalışmalar hükümsüzdür, yok hükmündedir."

        Kart, Çankaya İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'na 27 Ağustos tarihinde yapılacak bu kongrenin hükümsüz sayılması, iptali ve yapılmasının önlenmesi amacıyla idari tedbirlerin alınması noktasında başvuru yapacaklarını bildirdi.

        Kart, gazetecilerin CHP içinden Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun istifa etmesi gerektiği yönündeki açıklamaları hatırlatması üzerine, "Şundan emin olunuz, CHP bütün bu süreçleri demokrasi içinde kendi dayanışmasını güçlendirerek, yerine getirecektir. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın" dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ