Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Marmara depremi merkez üssü Gölcük'te anıldı

        Asrın felaketi olarak nitelendirilen 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 15'inci yıldönümü, Gölcük'te düzenlenen törenle anıldı.

        Depremin merkez üssü Gölcük ilçesi Kavaklı Sahili'nde düzenlenen anma törenine, Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı, Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Müdürü Dr. Doğan Kalafat ve vatandaşlar katıldı.

        Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, üzerinden 15 yıl geçen asrın felaketi olarak bilinen 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'ne hazırlıksız yakalandıklarını söyledi. Ellibeş, şöyle devam etti: "Şehitlerimiz hala kalbimizde canlı canlı yaşıyor. Engellilerimiz, gözü yaşlı Gölcüklüler o geceyi yaşayan kimse o günü unutmuyor. Kuşkusuz hep ağlayarak hep üzülerek yaşamayacağız. Geçmişten ders almamız lazım. Bu anma etkinliklerinin o günü hatırlatmakta çok büyük katkısı yok ama gelecek nesillere diyoruz ki biz 17 Ağustos'ta hazırlıksız yakalandık. Çok sayıda şehit ve yaralımız var. Arkada bıraktıkları gözü yaşlı insanlar. Maddi hasarları söylemiyorum. Onları tek tek geri kazandık. Hepsi daha sağlıklı şekilde yapıldı. Geri dönmeyecek olan şehitlerimiz var. Şehitlerimizi deprem değil, depreme dayanıklı olmayan yapılar öldürdü. Devlet hükümet bir takım yasalar çıkartıyor. Tedbir ve önlemler alınıyor. Ancak bizlerinde bilinçlenmesi gerekiyor. Bina alırken estetikten öte statiği ile ilgilenmemiz gerekiyor. Denetimi elden bırakmamalıyız. Deprem sonrası hızla yeniden yapılanan Gölcük'ü bu şekilde kurduk. Hepimiz depreme karşı hazırlıklı olmalıyız. Eski bina stokları bizleri korkutuyor. Bizlerin son çıkan yalar gereğini yapmalıyız. Binamızı kontrol ettirmeliyiz. Acaba tabutta mı yaşıyoruz. Yoksa depreme dayanıklı bir yapıda mı bunu cevabını almalıyız. Gelecek felaketlere karşı hazırlıklı olalım."

        Depremde 2 çocuğunu kaybeden AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker ise depremin sadece yıl dönümünde hatırlanmaması, yılın her ayında değişik periyotlar ile gündeme getirilerek halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

        Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Müdürü Dr. Doğan Kalafat ise merkez üssü Gölcük olan Marmara Depremi'nin Türkiye Cumhuriyeti'nde 1939 depremi sonrasında en büyük deprem olduğunu hatırlattı. Deprem gerçeğinde gençlerin eğitimine önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Kalafat, şöyle devam etti: "Bilinçli ve eğitimli toplum haline gelmeliyiz. Doğayla iyi geçinmemiz gerekiyor. Karşımıza alırsak mutlaka öcünü bizden alır. Heyelan olabilecek yerlerde bina yaparsanız doğa bir depremde bunu yıkar." Kalafat, Türkiye depremlerinde tahribatın can kayıplarının büyük nedeni, yüzde 95'nin yapısal tehlikelerden meydana geldiğini, bunun muhakkak bertaraf edilmesi gerektiğini anlattı. Anma töreninde sergi açıldı, Kur'an-ı Kerim okundu. Törenler devam ediyor.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ