Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Almanya'nın Türkiye Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

        Reuters'ın haberine göre Almanya'nın Ankara büyükelçisi Türkiye'nin Alman istihbaratı tarafından dinlendiği iddiaları üzerine Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

        Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, Alman Der Spiegel dergisinin hafta sonunda yayınlanan haberinde Alman istihbaratının Türkiye'yi 2009 yılından beri dinlediğinin iddia edilmesinin ardından Almanya'nın Türkiye Büyükelçisi Eberhard Pohl bu sabah Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

        Pohl ile Müsteşar vekili Erdoğan İşcan görüştü ve yayınlanan haberdeki iddialar nedeniyle Türkiye'nin kaygılarını dile getirdi.

        DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: VAHİM BİR DURUM

        Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, Alman basınında 16 Ağustos 2014 tarihindeFederal İstihbarat Teşkilatı’nın Türkiye’ye yönelik faaliyetlerineilişkin yer alan dinleme iddialarının kaygı verici olduğunu açıklandı.

        Bakanlıktan yapılan yazılı değerlendirmede, söz konusu iddialardaen ufak bir doğruluk payı bulunması halinde, Almanya bakımındanaçıklanması gereken vahim bir durum bulunduğuna işaret edilerek,“Dostlar ve müttefikler arasında karşılık güven ve saygının esasolması gereken bir ortamda bu tür uygulamalar hiçbir şekilde kabuledilemez. Ülkemiz ile Almanya arasında tarihi derinliğe sahip dostlukve müttefiklik ilişkileriyle hiçbir şekilde bağdaşmayan bu uygulamanın, uluslararası güvenliği ve istikrarı tehdit eden gerçeksınamalarla ortak mücadelemize zarar vereceği de bilinmelidir.”denildi.

        Alman basınında yer alan iddialar konusunda Almanya makamlarınınresmi ve tatminkar bir açıklama sunması ve iddialar doğru ise bufaaliyetlerin derhal sona erdirilmesi beklendiğini belirtilenaçıklama, “Bu konudaki görüş ve beklentilerimiz bugün DışişleriBakanlığı’na çağrılan Almanya Büyükelçisi’ne de kuvvetlevurgulanmıştır.” ifadeleri ile sona erdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ