Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika AK Parti'de karar günü, yeni Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı açıklanacak, yeni başbakan kim olacak
        1

        Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından bugün toplanacak AK Parti Merkez Yürütme Kurulu sonrası, yeni Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı açıklanacak. Erdoğan’ın başkanlık edeceği toplantıda, Ahmet Davutoğlu ile Binali Yıldırım’ın durumu değerlendirilecek.

        2

        Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), bugün tek gündemle toplanıp genel başkanlık ve Başbakanlık konusunu değerlendirecek.

        3

        MYK’da, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün adını açıkladığı Ahmet Davutoğlu ile kulislerde ikinci olasılık olarak dile getirilen Binali Yıldırım’ın durumu değerlendirilecek.

        4

        12 yıllık iktidarın iki önemli ismi, iki farklı vizyon çiziyor. Siyaset çevrelerinde, Ahmet Davutoğlu Türkiye’nin yeni dünya görüşünün mimarı; Binali Yıldırım ise dev projelerle ülke çapında bir “kent devrimi”nin mimarı olarak yorumlanıyor.

        5

        GÜVEN OYLAMASI TAKVİMİ
        Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanacak MYK öncesinde, Meclis Grup Yönetimi, TBMM’deki yemin töreni sonrasında hükümetin kurulması ve güvenoylaması takvimine ilişkin çalışma yaptı. Grup başkanvekillerinin MYK’ya sunacağı takvimde, güvenoylaması ve sonrasındaki çalışma sürecine ilişkin alternatifli tarihler yer aldı.

        6

        AK Parti Grubu, hükümet kurma ve güvenoylamasına ilişkin sürecin 5 gün içinde tamamlanmasını planlıyor. Hükümet programının Meclis’te okunmasından 48 saat sonra genel görüşmeler yapılacak. Görüşmelerden bir tam gün sonra da güvenoylaması gerçekleştirilecek.

        7

        TEK GÜNDEM MADDESİ
        AK Parti MYK toplantısının tek gündem maddesini, Erdoğan sonrası partinin başına gelecek isim üzerindeki görüşmeler oluşturacak. MYK’daki müzakere yöntemini Başbakan Erdoğan belirleyecek.

        8

        Bazı MYK üyeleri, Erdoğan’ın daha önce MKYK toplantısında isim önerilerini aldığı için MYK toplantısında tek tek üyelere hangi ismi düşündüklerini sormayabileceğini ifade ediyor.

        9

        Özellikle Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ismi üzerinde oluşan mutabakata karşın, MYK’da başka bir ismin de teleffuz edilebileceği belirtiliyor.

        10

        YILDIRIM’LA AYRI GÖRÜŞME

        Başbakan Erdoğan’ın, 30 Mart seçimlerinden sonra başdanışman olarak görevlendirdiği eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, MYK toplantılarına katılıyor. Ancak Erdoğan’ın, bugünkü MYK öncesinde Yıldırım ile özel bir görüşme yapabileceği, Yıldırım’ın MYK’ya katılmayabileceği ifade ediliyor.

        11

        3 KASIM 2002'DEN 21 AĞUSTOS 2014'E

        BAŞBAKAN Erdoğan, Çankaya’ya çıkmadan önce yerine gelecek isim için bugün parti yönetimiyle son değerlendirmesini yapacak. Erdoğan, 2003’ten bu yana 12 yıla yakın oturduğu Başbakanlık koltuğunu devredeceği ismi, bugünkü görüşmeler sonunda belirleyecek.

        12

        3 HÜKÜMETE BAŞKANLIK ETTİ

        14 Ağustos 2002’de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002’de girdiği ilk seçimde yüzde 34.29 oyla iktidar oldu. 2003’te gerçekleştirilen Siirt seçimleriyle Meclis’e giren ve 3 ay Başbakanlık yapan Abdullah Gül’den koltuğu devralarak 59. Hükümet’i kuran Erdoğan ise 12 yıllık süreçte, Türkiye siyasetinin başaktörü olarak rol aldı.

        13

        AK Parti 2007 seçiminde yüzde 46.6 oyla 341 milletvekili çıkarırken, Erdoğan ikinci kez Başbakanlık koltuğuna oturdu. 12 Haziran 2011 seçimlerinde oy oranını 49.83’e çıkaran Erdoğan, 327 milletvekili ile üçüncü kez hükümet kurma yetkisini aldı ve 61. Hükümet’i kurdu.

        14

        TARİHİ TOPLANTI

        AK Parti’nin kurulduğu günden bu yana girdiği 3 genel seçimde de partisinin oylarını artırarak iktidarını sürdüren Erdoğan, bugün tarihi bir toplantıya başkanlık edecek. Çankaya’ya çıkmak için 28 Ağustos’u bekleyen Erdoğan, kurmaylarıyla toplanıp bundan sonraki süreçte partisini ve hükümeti taşıyacak ismi belirleyecek.

        15

        DAVUTOĞLU ÖNE ÇIKTI

        Erdoğan başkanlığında yapılacak MYK toplantısında isimler masaya yatırılacak. Milletvekilleri arasında ismi öne çıkan, genel başkanlığı ve Başbakanlığına neredeyse kesin gözüyle bakılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, parlamentoda ilk dönemini tamamlıyor.

        16

        Erdoğan’ın siyasi mücadelesinde hep güvendiği isimler arasında yer alan Davutoğlu, 1 Mayıs 2009’da kabineye Dışişleri Bakanı olarak TBMM dışından atandı. 58., 59. ve 60. hükümetler döneminde hem Başbakan Tayyip Erdoğan’a, hem de bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı görevlerinde Abdullah Gül’e dış politika başdanışmanlığı yaptı.

        17

        DAVUTOĞLU DIŞ BASINDA
        DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Başbakan olacağı yönündeki haberler, yabancı ajanslar ve dış basında da yer aldı. Reuters: Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Başbakan olabileceğini söyledi.

        18

        AFP: Türkiye Cumhurbaşkanı Gül’ün salı günü yaptığı açıklamaya göre, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmasının ardından ülkenin yeni Başbakan’ı, Dışişleri Bakanı Davutoğlu olacak.

        19

        EuroNews: Türkiye’nin yeni Başbakan’ı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun olması bekleniyor.

        20

        Avusturya Kurier Gazetesi: Türkiye’de Başbakan, Dışişleri Bakanı Davutoğlu oluyor. Ahmet Davutoğlu, hâlâ Başbakan olan ve Cumhurbaşkanlığı’na seçilen Erdoğan’ın sıkı dostu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ