Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Erdoğan, Ak Parti'nin yeni Genel Başkanını ve yeni Başbakanı açıklıyor, Erdoğan yeni Başbakanı açıklıyor Erdoğan'dan önemli açıklamalar İşte yeni Başbakan

        10 Ağustos'ta 12. Cumhurbaşkanı seçilen ve 28 Ağustos'ta görevi Abdullah Gül'den devralacak olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti MYK toplantısı sonrasında açıklama yaptı. Erdoğan, genel başkan ve başbakan adaylarının Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu olduğunu açıkladı.

        Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan satır başları;

        Ak Parti'nin ilgili kurullarında yapılan değerlendirmeler ve alınan kararlar Türkiye'nin en büyük siyasi hareketi ve hükümeti olduğu için sadece bir partiyi ilgilendirmiyor. Türk siyasetinin ve ülke yönetimini de yakından ilgilendiriyor. Bu yüzden sadece partimizin değil ülkemizin de geleceğini ilgilendiren bu konuda kuyumcu titizliğiyle çok hassas bir çalışma yürüttük. Çok uzun istişarelerin ardından belli bir aşamaya gelmiş bulunuyoruz.

        Değerli dostlarım, adayımızın belirlenmesinde gerçekten büyük bir zaman ayırdık. Aldığımız her önemli kararda olduğu gibi, bu kararda da sokaktaki vatandaşımızdan partimizin en üst kuruluna kadar her kademede istişareler yaprtık. Görüşleri, önerileri, eleştirileri not ettik. Bütün istişare kurullarında öne çıkan isimlerin her biri bizim için son derece değerli isimlerdir. Bu görevi yapacak ehliyete sahip çok sayıda aday çıkmıştır. Çok sayıda arkadaşımızı bu kutlu görev için önerildi.

        Süreci suhulet içinde, barış, dostluk ve kardeşlik hukuku içinde belli bir noktaya getirdik. Çok şeyler yazıldı, çizildi. Ama mümkün olduğunca bunları duymadan götürmeye gayret ettik. Çünkü bu hareketin birliği her şeyin üstündedir. Partimiz bu tuzakların hiçbirine düşmedi. Asıl imtihan olağanüstü genel kuruldan sonra başlayacak.

        Bu teşkilat, yeni Genel Başkanı'na ve Başbakanı'na en güçlü şekilde sahip çıakcak, her aşamada yanında olacak, başarısı için her türlü fedakarlığı gösterecektir. Yeni Genel Başkan, ekip ruhuyla, takım oyunuyla ve ortak akılla yol yürüyecek ve Ak Parti'nin bütünlüğünü her şeyin üstünde tutacaktır hiç şüphem yok.

        "3 DÖNEM KURALI BOZULMAYACAK"

        İstişare süreçlerinde ortaya çıkan çok sayıda isim arasından elbette birini seçmemiz gerekiyordu. Futbol oynadığım zamanlarda hocamız maça çıkarken şuınu söylerdi, "Çocuklar kadro 18 kişi, ama sahaya çıkacak olan 11 kişi. 7 kişi yedek kulübesinde kalacak. Bu yedinin içinde ben 3'ünü değerlendireceğim o da maç esnasındaki performansa göre" derdi.Hepsiyle yürümek mümkün değil. Siyasetlerde bu kriterlerden ilki, üç dönem kuralıydı. 14 ağustos 2001’de koyduğumuz bu kural bugüne kadar bozulmadı, inanıyorum ki bozulmayacak.

        Adayımız liyakat ve ehliyet gözetilerek belirlenmiştir.

        Parti kademelerinde yine çalış mani yok. Bakın bakan yardımcılarımızın birçoğu bizim eski milletvekillerimiz. Büyükelçi olan arkadaşlarımız bile var. Bunların hepsi olabiliyor. Çalışmak isteyene alan bol. Ama parlamentoya giriş çıkışta biz tüzüğümüze bunu koyuverdik. Bir CHP MHP bunu yapamıyor. Buyurun bunu yapın. Birisi 16-17 senedir çakılı duruyor. Birisi malum. Millet istemiyor bunu. Millet diyor ki başarısız olduğunda çekil. Bizim daha önce söylediğimizi muhalefet CHP’ye söylüyor. Biz ne dedik, birinci olamazsak genel başkanlığı bırakırız.

        Batıda gelişmiş ülkelerde başarılı olamayanlar çekilir. İsimleri zikredilen bazı arkadaşlarımızı ve üç dönem kuralına bundan önceki seçimlerde daha henüz takılan olmadı. Ama bu seçimde takılanlar olacak. Bir başka hususta genel başkanlık ve başbakanlık makamının aynı arkadaşımız üzerinde toplanması kriteriydi. Niye? Çünkü güçlü bir genel başkan- başbakan başarılı olabilir. Buradaki güç dağılımını bölmeye kalkarsak, başarıyı peşinen Allah muhafaza yok etmiş oluruz. Olması gereken ney? Bunlar önemli şeylerdi. Partimiz iktidara geldiğinde biliyorsunuz genel başkan ve başbakan ayrıydı. Biz bunun zorluklarını ciddi şekilde yaşadık. Başbakan parti genel başkanı olursa daha güçlü olabilir. Başbakan olan genel başkan daha güçlü bir genel başkandır.

        Yeni süreçte genel başkan ve başbakanın aynı kişi olmasını önemli bir kriter olarak belirledik. yine istişarelerde isimleri zikredilen bazı arkadaşlarımız bu kriterlere takıldı. Adayımız çok yoğun istişareler neticesinde belirlenmiştir. Adayımız partimizin kuruluşundan bugüne kadar gelen kriterler ve tecrübe ışığında belirlenmiştir.

        "PARTİDE KIRGINLIK OLACAĞINA ASLA İHTİMAL VERMİYORUM"

        Partimiz içinde arkadaşlarımız arasında herhangi bir kırgınlık oluşmamıştır oluşacağına da ben asla ihtimal vermiyorum. Her bir arkadaşımız süreci son derece şeffaf şekilde izlemiştir. İstişarelerin ne kadar sağlıklı işlediğini de onlar da gördü, ben de gördüm. AK Parti büyük bir ailedir. Şu anda Türkiye’de üye sayısı itibariyle 9 milyonu aşkın üyeye sahip bir numaraları parti AK Partidir.

        Bakın şurada cumhurbaşkanlığı seçiminde, cumhurbaşkanlığına destek noktasında katkı noktasında mensubiyet duygusunu da ortaya koyma da yaklaşık 1 milyon 600 bin kişi bağışta bulunarak aidiyet duygusunu ortaya koymuştur. Diğerlerinde böyle bir şey olmadı. Bundan sonraki seçimlerde partimize gönül veren kardeşlerimiz bu rakamı daha da artıracaktır.

        Bugün bu batıda nasıl oluyorsa, Türkiye bunun da örneği olacaktır. Beş lira versin, on lira versin. Ama ben bu seçime şu kadar katkı veriyorum demek bambaşka bir duygudur. Bu duyguyu mensuplarımıza yaşatmak ayrı bir anlayıştır. Parti yönetiminde kabinede görev yapan onlarca arkadaşımız engin bir tecrübeye ulaşmıştır.

        Bu kadar zengin kadroya sahip olmaktan, bu kadar değerli insanlarla yol arkadaşlığı yapmaktan rabbime ne kadar şükretsem azdır. Bu büyük ve örgütlü teşkilat, kendi içinden bir kişinin seçilmesi gereken böyle bir anda, o bir kişiyi de en sağlıklı şekilde belirlemiştir.

        "ADAYIMIZ, DAVUTOĞLU KARDEŞİMDİR"

        27 Ağustos’ta AK Parti’nin olağanüstü genel kuruluna, genel başkan adayı olarak girecek arkadaşımız Dışişleri Bakanımız Konya milletvekilimiz Ahmet Davutoğlu kardeşimdir.

        Türkiye Cumhuriyeti’nin 62’nci hükümetinin başbakan adayı da belki biraz acele ediyorum ama aynı şekilde Ahmet Davutoğlu’dur. Hayırlı olmasını rabbimden niyaz ediyorum. Yolu yolumuz açık olsun diyor inşallah ülkemize hayırlı hizmetler yapması için rabbime dua ediyorum. Şu hususları bir kez daha vurgulamak istiyorum.

        Yeni genel başkanımızdan ve başbakanımızdan, bizlerin de milletin de en büyük beklentisi yeni Türkiye idealini benimsemek ve ulaştırmasıdır.

        "DAVUTOĞLU'NUN PARALEL YAPIYLA MÜCADELESİ ÖNEMLİ BİR ETKEN OLDU"

        Ahmet Davutoğlu’nun aday olmasında paralel yapıyla mücadele kararlılığı da önemli bir etken olmuştur. İnanıyorum ki bu mücadeleyi beraber yürüteceğiz. Çok açık net söyledim. Yani cumhurbaşkanı olmak paralel yapıyla mücadelemi asla aksatmayacaktır. Ulusal güvenliğimizi tehdit eden bu tür unsurlara karşı başta şahsım olmak üzere, gerek kabinemiz, parlamentodaki tüm grubumuzun bu desteği vermesi inanıyorum ki 2023 Türkiye’sinin çok daha farklı konuda güçlenmesine fırsat tanıyacaktır.

        “DAVUTOĞLU KARDEŞİM BUNUN BEDELİNİ ÖDEDİ”

        Bununla ilgili mücadeleyi Davutoğlu kardeşimin vereceğine inanıyorum. MİT TIR’larının önünün kesilmesinden, çok gizli toplantının dinlenmesine, yapılan yardımlardan, paralel medyada çıkan iftiralardan, birçok noktada Ahmet Davutoğlu kardeşim bunun bedelini ödedi. Paralel yapının niyetini de çok açık net gördü. Bu mücadeleyi kararlı bir şekilde yürütmenin de üzerimizde önemli bir görev olduğuna inanıyorum.

        "DAVUTOĞLU'NUN YANINDA OLACAĞIMDAN KİMSENİN ŞÜPHESİ OLMASIN"

        Kabinenin Davutoğlu idaresinde devam edeceğine inanıyorum. Sayın Davutoğlu’nun yanında olacağım, bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bütün teşkilatımız ve grubumuz da sayın Davutoğlu’nu destekleyecektir. Bugün, bu tercihimizle, komşularımız, tüm mazlumlar da dualarını bizlere bir kez daha göndereceklerdir. Bu tercihimizle bölgemizde ve dünyada barış dayanışmanın ne denli istendiğini de ortaya koymuş oluyoruz. Dış politikada vicdani boyutun öne çıkmasına önem veren Davutoğlu, milli ve küresel boyutta daha güçlü savunacaktır.

        “ÖNÜMÜZDEKİ BİR HAFTA ÇOK ÖNEMLİ”

        Yeni anayasa meselesi Türkiye’nin öncelikli meselesidir. Tekrar etmekte fayda görüyorum çok önemli ve hassas bir sınavdan geçiyoruz. Önümüzdeki bir hafta çok önemli. Ardından başlayacak uzun süreç önemli. Hasımlarımızı sevindirmeyeceğiz. Partimiz içinde emelleri olanlara imkan vermeyeceğiz. Bir olarak kardeş olarak kongreye gidecek ardından başlayacak süreçte de AK Parti’nin isimler üzerinden değil, dava üzerinden ilerleyen bir parti olduğunu herkese göstereceğiz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ