Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kurultay karnesi

        DÜZGÜN KARADAŞ / HT GAZETE

        2010 Mayıs’ından bu yana ikisi tüzük gündemli, 3’ü seçimli 5 kurultayı geride bırakan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, 4 yılda 162 ismi de partinin vitrinine taşıdı. Kılıçdaroğlu’nun 4 yılda yaptığı değişiklikler göz önüne alındığında 60 kişilik PM’de en az 30 koltuğa yeni isimlerin oturmasına kesin gözüyle bakılıyor

        Dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın görevinden istifasının ardından yine dönemin CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın desteğini arkasına alan Kemal Kılıçdaroğlu, 22 Mayıs 2010’da yapılan olağan kurultayda genel başkanlık koltuğuna oturdu. Kurultay’a, PM ve MYK’ya teşkilatlarda ağırlığı olan Önder Sav damga vurdu. Kısa süre sonra Sav ve ekibiyle ters düşen CHP Lideri, 3 Kasım 2010’da MYK’da revizyona gitti. Sav’ın ekibinin tamamını, 16 ismi MYK dışında bırakan CHP Lideri, teşkilatlardan sorumlu iki numaralı koltuğu Gürsel Tekin’e emanet etti.

        18 Aralık 2010 tarihinde partiyi olağanüstü kurultaya götüren CHP Lideri 80 kişilik PM’den çoğunluğu Önder Sav grubuna ait 49’unu liste dışında bıraktı. Binnaz Toprak, Sezgin Tanrıkulu, Sencer Ayata, Osman Korutürk, Muhammet Çakmak, Faruk Loğoğlu, Sena Kaleli, Gülseren Onanç gibi yeni yüzleri partiye kazandıran ve 25 Aralık’ta atadığı MYK’da da köklü revizyona giden CHP Lideri, 10 ismi değiştirdi.

        Vitrine yeni isimleri taşıdı. 2011 genel seçimlerinde partisinin oylarını artırmasına rağmen yüzde 30’luk psikolojik eşik aşılamayınca CHP Lideri, 17 Ağustos 2011’de MYK’da bir kez daha değişikliğe gitti ve MYK’da bu kez 9 ismi değiştirdi.

        İKİ TÜZÜK KURULTAYI

        MYK’daki bu değişim partide suların durulmasına yetmedi. Yönetimden tasfiye olan parti içi muhalefet, bu kez tüzük seçeneğini masaya sürdü. 2012 yılında iki tüzük kurultayı birden yapan CHP Lideri; ön seçim, kadın ve gençlik kotası alanında devrim niteliğinde değişikliklere imza attı. PM’nin üye sayısı da 80’den 60’a düşürüldü. 17-18 Temmuz 2012’de Seçimli Olağan Kurultay’da vitrin değişikliğine devam eden CHP Lideri, daha önce PM’de bulunan 46 ismi liste dışı bıraktı. İlhan Cihaner, Tekin Bingöl ve Durdu Özbolat çarşaf listede olmamalarına rağmen listeyi delmeyi başardı. Kurultayın ardından CHP Lideri, yeni MYK’yı Gülseren Onanç, Bülent Tezcan, Şafak Pavey gibi yeni yüzlerle takviye etti.

        FATURA MYK’YA KESİLDİ

        Mart 2014 yerel seçimlerinden sonra seçimin faturası MYK’da belediye başkan adaylarını belirleyen komisyona kesildi. MYK’da altıncı kez revizyona giden CHP Lideri, 5’li komisyonun 4 üyesinin de aralarında yer aldığı 6 kişiyi liste dışında bıraktı. Veli Ağbaba, Burhan Şenatalar, Emel Yıldırım, Seyhan Erdoğdu, Tekin Bingöl ve Aytun Çıray vitrinin yeni yüzleri oldu. 4 yıllık genel başkanlık dönemindeki PM ve MYK değişiklikleri mercek altına alındığında gösteriyor ki Kılıçdaroğlu’nun, genelde partinin vitrininde yaptığı değişiklikler yüzde 50’nin altına düşmüyor. CHP Lideri’nin bu kurultayda da 60 kişilik PM’nin en az yarısını değiştirmesine kesin gözüyle bakılıyor.

        REKOR TEKİN'DE

        Kılıçdaroğlu'nun bugüne kadar vazgeçemediği isimlerin başında Gürsel Tekin geliyor. Tekin, 3 Mayıs 2012’deki 3 aylık istifasının dışında bugüne kadar CHP Lideri’nin oluşturduğu bütün MYK’larda görev alan tek isim oldu.

        ÖZTRAK İKİNCİ

        CHP Lideri’nin vazgeçemediği diğer isimlerin başında Faik Öztrak geliyor. Öztrak, 6 MYK’nın 5’inde görev alırken; Sencer Ayata, Sezgin Tanrıkulu ve Erdoğan Toprak 6 MYK’nın 4’ünde görev aldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ