Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Yurtdışında nasıl üniversite okuyabilirsiniz?, Yurtdışında üniversite eğitimi, Yurtdışı Eğitim, Yurtdışı Master, Yurtdışı doktora eğitimi (Yurtdışında Üniversite)

        PERVİN KAPLAN/YAZI DİZİSİ 2

        Her dönem moda, tasarım, sanat ve mimarlık denilince akla ilk gelen ülke İtalya son yıllarda Türk öğrencilerin büyük ilgisini çekiyor. İtalya İstanbul Konsolosu Giulia Prati, üniversitelere YGS’de 180 puan barajını aşanların başvurabileceğini söylüyor.

        LİSANS eğitiminin 3 yıl sürdüğü İtalya’ya yükseköğretim için son yıllarda giden öğrenci sayısının arttığını anlatan İstanbul Konsolosu Giulia Prati “Son 8 senede öğrenci sayısı 5 kat arttı. Her yıl 500 genç İtalyan üniversitelerinde öğrenim görmek için gidiyor” diyor. Prati’nin verdiği bilgilere göre İtalyan üniversitelerinde okumak için YGS’de 180 puan barajını aşmanız yeterli. Başvuruları üniversitelerin kendi internet sitelerine yapabilirsiniz. İngilizce programlarda da eğitim almak mümkün. Ancak İngilizce eğitim alacak olsanız da temel İtalyanca bilmeniz gerekiyor.

        TIP VE MİMARLIK İÇİN SINAV GELDİ

        İtalyanca eğitim veren programlar için dil yeterliliği şartı var. İtalyan Kültür Merkezi’nde yapılan İtalyanca yeterlilik sınavının CELI’den 3’üncü seviyesiyle geçilmesi gerekiyor. İngilizce eğitim veren programlar için her üniversitenin farklı kabul şartları var. Üniversitelere önkayıtlar İtalyan Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği tarihlerde genelde nisan veya mayıs sonunda yapılıyor. Ancak başvuru için en uygun zaman mart ayı. Bu yıldan itibaren tıp ve mimarlık okumak isteyen gençlerin bu programları veren üniversitelerin düzenledikleri sınavlara katılmaları isteniyor. Bu sınavlar İtalya’da yapılıyor. Bu programlarda okumak için İtalyan öğrencileri de sınava girmek zorunda. Türk öğrenciler lisans eğitiminde mimarlık, moda, tasarım, bilgisayar başta olmak üzere mühendislik programlarını tercih ediyor. Son yıllarda gıda mühendisliği de popüler oldu. Lisansüstü eğitimde ise ağırlık işletme programlarında. Master 2 yıl sürüyor ancak Türkler son yıllarda 1 yıllık sertifika programlarını tercih etmeye başladı. İtalyan üniversitelerinin büyük moda şirketleri ile ortak çalışmalar sürdürmesi, moda alanında eğitim alan öğrencilere bu şirketlerde staj yapma olanağı sağlıyor. En çok tercih edilen şehir ise Milano.

        GELİR BELİRLEYİCİ

        Öğrenciler yıllık 1000 ile 3 bin 500 Euro arasında harç ödüyor. İlk dönem harç ücretleri sabit ancak ikinci dönemden itibaren öğrenciler ailelerinin gelir durumuna göre belirlenen oranda harç ödüyor. Aylık yaşam maliyeti 800 ile bin Euro arasında. Konaklama bedeli ise aylık ortalama 300-500 Euro. Devlet üniversitesinde okuyanların burs alma şansı daha yüksek. Öğrenciler ailelerinin gelir durumlarını bildirip üniversiteye burs başvurusunda bulunabiliyor. Özel üniversitelerde ücretler yıllık 9 bin ila 24 bin Euro arasında. Öğrencilerin haftada 20 saate kadar çalışma izni var. Mezuniyetten sonra da 1 yıl çalışma ve oturma izni veriliyor. Öğrenciler vize için büyükelçilik ya da konsoloslukların okul bölümlerine başvuruyor. İstanbul Başkonsolosluğu eğitim sorumlusu Attilio Costoutona Cedolini öğrencilerin vize işlemlerini çok kısa sürede ve ücretsiz yaptıklarını söyleyerek öğrencilerin vize için yıllık 5bin 819 Euro’nun öğrencilerin banka hesabında olması gerektiğini vurguluyor.

        Yabancı öğrenciye kira yardımı da yapıyor

        FRANSIZ üniversiteleri lise notlarınızı dikkate alıyor. Bakalorya seviyesinde bir lise diploması ve B2 seviyesinde Fransızca yeterlilik belgesi istiyor. Bir başka koşul da LYS puanıyla üniversiteye yerleşmek. Hatta hukuk okuyacak öğrenci Türkiye’de bir hukuk programına yerleşmeli.

        Üniversitelerde hazırlık programı yok ama Fransızca öğrenmek için dil kurslarına gidip, tekrar başvuru yapabilirsiniz. Her üniversite kendi kriterini belirliyor. Fransa’da eğitimi Kare Eğitim Yurtdışı Eğitim Direktörü Olcay Erten anlattı. Fransa’da mühendislik okumak zor. Toplam 5 yıl süren mühendislik eğitimi Grandes Ecoles denilen okullarda veriliyor. Bu okullar için önce 2 yıllık üniversite eğitimi alınır, sonra sınava girilir. Bakalorya seviyesinde diplomaya sahip olmayanlar üniversiteye erişim belgesi olarak da nitelendirilen Diplôme d’accès aux études universitaires (DAEU) ismiyle bilinen hazırlık yılını okuyabilir. Başarılı olan üniversiteye geçiyor. Tıp, veterinerlik, eczacılık gibi bölümlere kabul alanlar birinci yılın sonunda yapılan ve girenlerin ancak yüzde 20’sinin başarılı olabildiği ve yalnızca iki kez girme hakkı bulunan sınavı geçerse eğitimini sürdürür. İngilizce lisans ve master programları var. Bunlarda Fransızca ve İngilizce yeterlilik isteniyor.

        İNDİRİMLER DE VAR

        Devlet üniversitelerinde öğrenim ücretleri yıllık ortalama 175 ila 550 Euro arasında. Yurtların aylık ortalama ücretleri 150-350 Euro civarında. Ev kiraları Paris gibi kentlerde aylık 600-750 Euro, daha küçük kentlerde ortalama 400 Euro. Öğrencilerin ödedikleri kiranın en az üçte birini devlet öğrenciye geri ödüyor. Toplu taşıma, sinema, tiyatro, restoran ve kafelerdeki tüm indirimlerden yabancı öğrenciler de yararlanabiliyor. Türk Eğitim Vakfı ile ortak master, mühendislik bursları ile Avrupa Birliği bursları var ve akademik başarıya göre veriliyor.

        Türkiye’de yerleş Almanya’ya başvur

        ALMANYA 2.7 milyon Türk nüfusuna sahip ve en çok tercih edilen Avrupa ülkelerinden biri. Türk ve Alman üniversiteleri arasında 911’i Erasmus anlaşması olmak üzere 1057 akademik işbirliği anlaşmaları var. Üniversitelere kabulde ilk şart LYS’de Almanya’da okumak istediğiniz bölümle aynı ya da benzer 4 yıllık lisans programına Türkiye’de yerleşmek. Yerleştirme puanınız da önemli. RWTH Aachen, Münih Teknik Üniversitesi, Heidelberg Üniversitesi ve Berlin Hür Üniversitesi’ne kabul alabilmek için LYS’de de yüksek puan almış olmak gerekiyor. Unicom Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı’ndan Fatma Günaydın, Almanya’da nasıl eğitim alabileceğinizi anlattı. Almanca programlar için dil yeterliliği şartı var. Birçok devlet üniversitesi kendi bünyesinde hazırlık programı açıyor. İngilizce programlar için IELTS, TOEFL sonuçları istenir.

        Devlet üniversitelerinde ortalama 150 ile 300 Euro arasında harç ödeniyor. Özel üniversiteler ile sertifika programlarında bu rakam ortalama 3 bin ile 30 bin Euro arasında. Resmi verilere göre üniversite öğrencilerinin Almanya’da aylık yaşam giderleri yaklaşık 795 Euro. Yılda 120 gün tam zamanlı veya 240 gün yarı zamanlı çalışma hakkı tanıyor. Mezuniyet sonrası Almanya’da iş olanağı bulmak üzere oturum hakkı 1.5 yıla kadar uzatılabiliyor. Almanya’da 392 üniversitede 17 binin üzerinde bölüm ve program sayısı bulunmakta.

        BURSLAR LİSANSÜSTÜNE

        Burs master ve doktora seviyesinde veriliyor. Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) bursları en bilinen kurum. Yüksek lisans için Türk Eğitim Vakfı (TEV) ile ortak ayda 750 Euro ve yol masrafı veriyor.

        Kimya eğitimi almak isteyenlerin ilk tercihi

        DÜNYADAKİ en büyük kimya endüstrisi Belçika’da olduğu için özellikle kimya eğitimi almak isteyenlerin ilk tercih ettiği ülke. Üniversitelerde lisans programlarının eğitim dili ağırlıklı olarak Fransızca ama İngilizce programlar da var. Öğrencilerin bu programlara başvurabilmesi için TOEFL’dan 87 – 109, IELTS’den en az 6.0 alması gerek. Lisans eğitimi 3 yıl sürüyor. Üniversitelerin kabul kriterleri arasında not ortalamasının en az 20 üzerinden 13 olması ve Türkiye’de bir lisans programına yerleşmiş olmak yer alıyor. Bazı üniversiteler lisede hangi dersleri aldığınızı dikkate alıyor. Örneğin, ekonomi türü bir lisans programını tercih edecek olan öğrencilerin matematik, Türkçe, ikinci dil yanı sıra sosyal bilimler ve sayısal derslerinin de ( fizik, kimya, biyoloji) son 3 yıl içerisinde alınmış olmasını istiyorlar.

        Notları iyi olana devlet bursu var

        DANİMARKA’da üniversite başvurularında lisede aldığınız dersler dikkate alınıyor. Örneğin sözel öğrencisi mühendislik okuyamıyor. Ancak bazı üniversiteler eksik dersleri alabilecekleri hazırlık programları sunabiliyorlar. LYS’de barajı aşmanız bekleniyor. Birçok program İngilizce eğitim veriyor. Ancak dil yeterliliğinizi kanıtlamalısınız. Ortalama aylık yaşam maliyetleri 700-1000 Euro arasında. AB ülkeleri dışından gelen öğrenciler için devlet birçok devlet üniversitesine burslar için bütçe aktarıyor. Burslar da akademik başarıya göre dağıtılıyor. Haftada 15 saat çalışma izni var mezuniyetten sonra 6 ay iş arama hakkı veriyor. İşveren aracılığıyla çalışma vizesi alınabiliyor.

        Yıllık 500 Euro harcın düşürülmesini istiyorlar

        AVUSTURYA üniversitelerine başvuru için Türkiye’de bir lisans programına yerleşmeniz gerekiyor ve bu programda okuyabiliyorsunuz. Nadir olsa da başka programa geçiş yapabilen öğrenci oluyor. Dil bilmeyenler hazırlık sınıfına devam etmek şartıyla kabul alabiliyor ama iki yıl içinde dili öğrenemezseniz ülkeden ayrılmanız gerekiyor. Hazırlık sınıfını tamamlayanlar ancak haftada 10 ile 20 saat çalışma izni alabiliyor. Unicom Yurtdışı Eğitim’in verdiği bilgiye göre 500 Euro olan harçların düşmesi için dava açıldı. Öğrencilerin ortalama aylık yaşam maliyeti 700 Euro civarında. İki kişilik bir yurt odasının ortalama kirası 250-300 Euro arasında değişiyor. Tıp ve diş hekimliği ile güzel sanatlar ve spor okumak için ayrı bir sınava girmek gerekiyor.

        YARIN: DİL BİLMEYEN ÖĞRENCİLERİ HANGİ ÜLKELER KABUL EDİYOR?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ