Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 7 yıla 17 kitap, Çankaya Köşkü, Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görevdeki 7 yılını ve köşk hayatını değişik açılardan ele alan 17 ayrı kitap yayınlandı. Kitapları Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen basına tanıttı.

        Seride Cumhurbaşkanı Gül'ün yurtiçi ve yurtdışı gezilerinden, yaptığı konuşmalara, Çankaya Köşkü'ndeki sanat koleksiyonundan, Köşk Müzesi'ne, Çankaya mutfağına kadar pek çok konuda bilgilere yer veriliyor. Hayrünnisa Gül'ün kitapların hazırlanmasıyla yakından ilgilendiği ve özellikle kültür-sanat, köşk bahçeleri ve mutfak alanındaki kitapların hazırlanmasında büyük katkısı olduğu bildirildi.

        Tarabya Cumhurbaşkanlığı Köşkü içindeki Av Köşkü'nün bahçesinde düzenlenen basın toplantısında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen kitaplar hakkında bilgi verdi. Konuşmasının başında Ahmet Hamdi Tampınar'ın "Saray İstiaresi" benzetmesine atıfta bulunarak, "sarayların aydınlığın ve feyzin merkezi, ışıltılı mekanlar olarak toplumun daima gözünün önünde bulunduğunu" söyledi. İsen, konuşmasına şöyle devam etti:

        ZENGİN BİRİKİMİ YAYINA DÖNÜŞTÜRMEK İSTEDİK

        "Biz cumhurbaşkanlığı süresinin tamamlandığı şu günlerde hemen hemen yaptığımız bütün işlerde bu ilkeden hareket ettik. Yapılan işlerin topluma örnek olmasını ve kendi sahasının en iyi, en değerli ve en kaliteli örnekleri olmasına gayret ettik. İçinde bulunduğumuz mekan da bunun güzel örneklerinden biridir. Burası birkaç yıl öncesine kadar adeta terkedilmiş bir görünüme sahipti. Sayın Gül'ün bu 7 yıllık dönemi çerçevesi içinde ortaya konan zengin birikimi yayına dönüştürerek sizlerle paylaşmak şeklinde olacaktır.

        HANIMEFENDİNİN KATKISI DA BÜYÜK

        Toplam 17 kitaplık bir çalışma gerçekleştirildi. 14 tanesi tamamlandı. 3 tanesi baskı aşamasında. Diplomasi konuşmalarından, Çankaya'nın zenginliklerine varana kadar çok geniş bir skalada çok güzel yayınlarla karşı karşıya kalacaksınız. Bu çalışmaların gerçekleşmesinde beyefendinin sağladığı imkanlar yanında hanımefendinin hassasiyetleri çok önemli rol oynadı. Onun yönlendirmeleri çerçevesinde profesyonel bir ekiple çalıştık. Bu kitaplar Çankaya tarihinde önemli bir kesit olarak gelecekte de araştırmacıların dikkate alacakları çalışmalar olarak kalacaktır.

        ORTAYLI: "GÜL'ÜN HATIRATINI DA BEKLİYORUZ"

        Tanıtım toplantısına katılan Prof. Dr. İlber Ortaylı da 7 yıllık Cumhurbaşkanlığı sürecinin kitaplarla ortaya konmasının çok güzel bir fikir olduğunu ifade ederek, "7 yıllık süreçte neler söylendi, yapıldı, köşkteki yaşam... Bunları bilmek bizim hakkımız. Onların da görevi. Çok isabetli bir davranış olarak görüyorum. Tabi bundan sonra yapılacak şey Sayın Cumhurbaşkanı'nın hatıratını yayınlaması. O zamanla kaleme alacağı bir şey, onu da bekliyoruz" diye konuştu.

        17 KİTAPTAN OLUŞAN ÖZEL KOLEKSİYON

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 7 yıllık görev süresi içinde çeşitli alanlarda yapılanların anlatıldığı Cumhurbaşkanlığı Yayınları Kitap Serisi şu eserlerden oluşuyor, "Adım Adım Geleceğe", "İhtimam-Zarafet-Lezzet", "Çankaya Köşkü'nün Değişen Yüzü", "Tarabya Köşkü'nün Değişen Yüzü", "Boğaziçi'nde Bir Bahçe", "Çankaya'nın Hazineleri", "Çankaya Olmak", "Çankaya Köşkü'nde Protokol", "Müze Köşk", "Cumhurbaşkanlığı Sanat Koleksiyonu", "Gelecek Yakın", "Demokrasi ve Hukuk Yolunda", "Global Perspektif", "Diplomaside Erdemli Güç", "Türkiye ve Dünyayı Yeniden Düşünmek", "Edirne'den Ardahan'a Herkesin Cumhurbaşkanı", "Türkiye'yi Dünyaya Taşımak".

        İHTİMAM, ZARAFET, LEZZET

        "İhtimam-zerafet-lezzet" adlı 270 sayfadan oluşan kitapta devlet başkanlarından gençlere, öğretmenlerden büyükelçilere, sanatçılardan şehit yakınlarına kadar verilen davetler yer alıyor. Fotoğraflarla zenginleştirilen kitap, ilk kez Çankaya mutfağını halka açıyor. Mutfağın arka planını da gösteren kitap, davetlerden çiçek tanzimlerine, salonların tefrişinden menülere dahil edilen tariflere kadar tüm detayları ile yeniden şekillendirilen resmi davetlerin hikayesini anlatıyor. Kitapta Kayseri mutfağından Cumhurbaşkanlığı protokolüne uydurulmuş örnekler de yer alıyor.

        ÇANKAYA'NIN HAZİNELERİ

        Gül döneminde yürütülen porselen, seramik, cam, metal eşya, halı mobilya ve koleksiyonlarına yönelik kapsamlı envanter, restorasyon ve konservasyon çalışmalarını içeren kitapta, Çankaya'daki köşklerin tefrişatında kullanılan eserler arasından öne çıkanlar geçmişteki ve günümüzdeki sergilenmeyen fotoğraflar ve arşiv belgeleriyle birlikte sunuluyor. Kitap köşk hazinelerinin geleceğe aktarılması, restorasyon ilkelerinin sürdürülmesi tarihi ve sanatsal değerlerin canlı tutulmasını amaçlıyor. Çankaya'nın Hazineleri, Hayrunnisa Gül'ün himayesinde yürütülen çalışmalar sonucunda orijinal kondisyonuna dönüştürülen koleksiyonu ilk kez gözler önüne seriyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ