Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa CHP heyeti baraj faciasının yaşandığı Botan'da inceleme yaptı, Botan'da baraj faciası

        Siirt’te 6 kişinin ölümüyle sonuçlanan barajfaciasıyla ilgili incelemelerde bulunan CHP heyeti, şu tespitleri yaptı: “İnceleme sırasında barajdaki siren çaldırıldı. Ancak siren sesinin piknik bölgesinden duyulmadığı görüldü. Bölgede askeri araçlar sıksık siren çalıyor.Bu nedenle bir duyarsızlık söz konusu”

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Manisa Milletvekili Özgür Özel, Muğla Milletvekili Nurettin Demir ve Erzincan Milletvekili Muharrem Işık, Siirt’te Alkumru Barajı’nda meydana gelen kazayla ilgili incelemede bulundu.

        Heyetin, bölgedeki incelemesi sırasında barajdaki siren çaldırıldı. Ancak sirenin 6 kişinin hayatını kaybettiği piknik bölgesinden duyulmadığı saptandı. Baraj yetkilileri ve kazazedelerle görüşen heyetin hazırladığı rapor şöyle:

        2011’DE DE 3 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ:

        4 Eylül 2011 tarihinde yine uyarı yapılmadan açılan kapaklar sonrasında 3 vatandaş hayatını kaybetmişti. Yöre halkının ifadelerine göre bu barajda hayatını kaybeden 30’a yakın insan var. Yaşananlardan ders alınmamış.

        AFAD’IN YAKITI YOKTU:

        Olaya müdahale eden AFAD Siirt İl Müdürlüğü’nün teknik ekipmanı son derece yetersiz. AFAD, sadece bir bot ve bir kürekle çalıştı. AFAD’ın yakıtı ve gece yapılan aramalarda el feneri bile yoktu. Bu eksiklikler, vatandaşlardan temin edildi.

        ‘SİRENİ DUYMADIK’:

        Olaydan yaralı olarak kurtulan Ercan Olgun, “Olay sırasında kesinlikle hiçbir siren sesi duymadık. Eğer siren sesini duysaydık zaten siren sesinden birkaç dakika sonra veya yarım saat sonra suyu bırakıyorlar” dedi. Firmadan sirenin saat kaçta çaldığı, kaçta sustuğu, kapakların ne zaman açıldığı gibi bilgiler istendi. Bu tür bilgilere ait verilerin olmadığı görüldü.

        HELİKOPTERLE UYARI OLMALIYDI:

        2011 yılındaki bilirkişi raporunda yurtdışındaki örneklere yer verildi. Buna göre benzer barajlarda helikopterler, suyun doldurulacağı bölgeyi gezerek o bölgede insan ve/ veya hayvan olup olmadığını tespit ettikten sonra üretim başlıyor.

        SİRENİ ÇALDIRDIK VE:

        Piknik alanının sirene 3.2 kilometre uzaklıkta olduğunu gördük. Bu konuda ısrarcı olarak sirenin çalıştırılmasını istedik. Gözlemlerimize göre, çalan sireni 700-800 metre ilerideki bir kişi duyabilirken, firma yetkilileri ile birlikte kayıpların olduğu mesafeye gittiğimizde siren çalmasına rağmen ses duyulmuyordu. Nitekim Botan Vadisi 30 kilometrelik bir alanda, sirenler sadece belirli bir bölgede duyuluyor. Bölgedeki askeri araçların sürekli siren çalması nedeniyle, bölgede siren sesine karşı duyarsızlık var. Kimse, sirenin ne anlama geldiğini bilmiyor. Siren sesi “Su geldi” şeklinde anlaşılmıyor. Pek çok uyarı levhası da tahrip edilmiş durumda. Okuma yazma bilmeyenler için de faydası yok.

        ‘MEGAFONLA UYARMAK YETERLİYDİ’

        İNŞAAT Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan inceleme raporuna göre de piknik yapılan alanda yazılı uyarı levhaları bulunuyor; ancak piknikçilere sesli uyarı yapılmadı. Raporda, “Vadi boyunca megafonla uyarmak dahi yeterliydi” denildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ