Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Üniversitesini bitirene 4 yıl çalışma izni veriyor, Yurtdışında nasıl üniversite okuyabilirsiniz?, Yurtdışında üniversite eğitimi, Yurtdışı Eğitim, Yurtdışı Master, Yurtdışı doktora eğitimi (Yurtdışında Üniversite)

        PERVİN KAPLAN/YAZI DİZİSİ 4

        Yunanistan’da üniversite ücretleri ortalama bin Euro. Devlet yurdunda kalan öğrencilerin yemek masraflarını da devlet karşılıyor. Özel yurtta kalanın da yarı ücretini devlet öderken, her ders için 2 kitap da ücretsiz veriliyor.

        YUNANİSTAN’da okumanın yolu Türkiye’de de okumak istediği bölümü kazanmaktan geçiyor. Üniversiteler öğrenciden tercih ettiği bölümü kazanmış olduğunu kanıtlamasını istiyor. Ancak bazı üniversiteler yerleştiği fakülteyi de yeterli görebiliyor. Yani işletme kazandıysanız, ekonomi bölümünü tercih etmenize izin veriyor. Lise dersleri de önemli. Sadece sözel dersler alan öğrenciler matematik ağırlıklı finans, işletme gibi bölümleri tercih ettiklerinde sorun çıkabiliyor.

        İNDİRİMLİ ULAŞIM

        Kare Eğitim Direktörü Olcay Erten’in verdiği bilgilere göre lisans eğitimi için Yunanca bilmek de gerek. AB vatandaşları devlet üniversitelerinde ücretsiz okuyor. Yabancı öğrenciler için de ücret ortalama bin Euro. Devlet yurtlarında yer bulmak zor, çünkü devlet yemek dahil masrafları karşılıyor. Devlet özel yurtta kalanların da yurt masrafının yarısını karşılıyor. Oda ücretleri 110-140, ev kiraları 190-250 Euro arasında. Devletin öğrencilere desteği çok büyük. Her ders için 2 kitabı ücretsiz veriyor. İndirimli ulaşım, konaklama, yemek var. Bunlara ilaveten burs bulmak da mümkün. Yunanistan devleti, Türkiye’nin de içinde bulunduğu bazı devletlere her yıl 30 civarında burs imkânı sunuyor ancak bu burslar genellikle master ve doktora programına gidecek olan adaylar için uygun.

        DİL İÇİN HAZIRLIK

        Yunanca eğitim yapmak isteyenlere bazı üniversiteler yıllık ortalama bin Euro’ya hazırlık kursu açıyor. Ama Yunanca bilgisini test için sınava alıyor. Sınavı geçen lisans eğitimlerine devam ediyor. Geçemeyen 1 yıl daha hazırlık okuyor. AB vatandaşı olmayanlar oturma belgesiyle birlikte parttime çalışma izin belgesi almak zorunda. Mezun iş teklifi alırsa çalışma izni alabiliyor. İngilizce master programları var. Üniversiteler kendi sınav yapıyor. Akademik başarı, dil yeterliliği aranıyor.

        Türk öğrencilere burs veriyor

        ÜNİVERSİTELERE başvuruda YGS, LYS sonuçları önemli değil ama denklik sorunu yaşamamak için LYS’de 180 barajını aşmanızı öneririz. Bazı üniversiteler özellikle matematik alanında eğitim verenlen SAT benzeri sınavlar yapabiliyor. Diploması denk bulunmayanları da hazırlık programına alıyor. İngilizce programlar için TOEFL, IELTS gibi sınavlarla yeterlilik kanıtlanması isteniyor. Başvurular üniversitelere yapılıyor. Eğitim dili İbranice, Arapça veya İngilizce. Yurt ücretleri yıllık ortalama 2 bin 500, ev kiraları aylık 400 dolar, konaklama hariç yaşam giderleri aylık 400 Amerikan Doları. İsrail hükümeti, Türkiye’nin de içinde bulunduğu birçok ülkeden gelen öğrencilere burs veriyor. Burslar 1 yıllık programlar için de geçerli.

        Öğrenciyle Skype üzerinden mülakat yapıyor

        ÜNİVERSİTE başvurularında YGS-LYS puanı önemli değil. Her üniversitenin kendi kabul kriterleri var. İngilizce programları tercih edenler yeterliliklerini IELTS gibi sınavlarla kanıtlamalı. Ancak hazırlık okumak da mümkün. Hazırlık için en fazla 2 yıl tanınıyor. Bu sürede hazırlıkta geçemeyen ülkeyi terk ediyor. Hazırlık okumak için uygun bulunanlara “aday öğrenci” olarak kabul veriliyor. SPOR BURSU VERİYOR Macaristan Eğitim Danışmanlığı’ndan Ayşe Ayan’ın verdiği bilgilere göre lisede eşit ağırlık ya da dil eğitimi alan öğrenciler de tıp veya mühendisliklere başvurabiliyor. Ancak bu bölümler yazılı ve sözlü sınav yapabiliyor. Bu sınavlar da Türkiye’de gerçekleştiriliyor. Sınavda başarılı olanlar ön kabul almış oluyor. En pahalı bölümler 12 bin Amerikan Doları’na ulaşan ücretleriyle tıp, dişçilik, eczacılık, psikoloji ve müzik. Macaristan’da okuyacak öğrenciler başarı veya spor bursu alabiliyor. Haftada 24 saat çalışma izni var. Lisansüstü eğitim almak isteyenler üniversitelere bireysel başvuru da yapabiliyor. İngilizce yeterlilik aranıyor. Master için tavsiye mektupları da etkili oluyor. Ayrıca master için lisans programında Avrupa Kredi Transferi’ne (ECT) uygun 120 kredileri olması gerekiyor. Kredisi eksik olanlar “master hazırlık” programına katılabiliyor. Bunun için önce üniversitenin Skype aracılığıyla yaptığı mülakatı geçmek hatta bazılarının şart koştuğu sınavda başarılı olmak gerekiyor.

        Ermenice öğrenmek için gidiyorlar

        ERMENİSTAN’da okumak için YGS ve LYS sonuçları önemli değil, lise diploması yeterli. Daha çok Türkiye’den Ermeni asıllı gençler bu ülkeye Ermenice eğitim almak ve dil öğrenmek için gidiyor. Ermenice bilmeyen öğrencilere 1 yıl hazırlık okuma hakkı veriliyor. Yıl sonunda yapılacak sınavda başarılı olanlar birinci sınıfa devam ediyor. Bazı üniversiteler belli derslerden sınav yapıyor. Bu sadece Ermenice’yi ispatlamak için değil aynı zamanda başvurulan bölüme göre matematik, sosyal bilimler, kimya gibi branş derslerinde de olabiliyor. Tıp eğitimi isteyen Ermenice, matematik, fizik ve biyoloji, İngilizce konularını içeren 2 ayrı sınava giriyor. Kare Eğitim Direktörü Olcay Erten’in verdiği bilgilere göre öğrenci yurtlarının aylık konaklama ücretleri 110 ila 200, ev kiraları aylık 250 ila 350 dolar. Öğrencilerin haftada 20 saat çalışma hakkı var. Mezuniyetten sonra öğrenci iş bulursa çalışma vizesine başvurabiliyor.

        Tıp okumak içintercih ediliyor

        BULGARİSTAN, son 10 yıldır Türk öğrenciler tarafından başta yakınlığı ve öğrenim ücretlerinin “makul” olması nedeniyle tercih edilen ülkelerden biri. Üniversiteler YGS, LYS sonuçlarını önemsemiyor. Liseyi ortalama 3 ile bitirmiş olan öğrenciler bütün üniversitelere başvurabiliyor. Meslek lisesi diplomasına sahip öğrencilerin de başvuruları kabul ediliyor. Kare Eğitim Direktörü Olcay Erten’in verdiği bilgiye göre ülkede eğitim dili İngilizce olan lisans programları da mevcut. Bazı üniversitelerde İngilizce programlara başvuracak olan öğrencilerin İngilizce seviyelerini geliştirebilmeleri için hazırlık programları da yer alıyor. Bulgarca bölümlere başvuracak olan öğrenciler Bulgarca hazırlık içinde başvurabilirler. Bulgaristan özellikle tıp eğitimi için tercih ediliyor. Türkiye’de 2 yıl önlisans eğitimi almış olan öğrencilerin aynı zamanda 3. sınıftan devam edebilecekleri transfer imkânları da mevcut. İngilizce programların yıllık öğrenim ücretleri ortalama 2 bin Euro ile 3 bin 500 Euro arasında değişirken, tıp gibi bölümlerde bu rakam 6 bin ile 8 bin Euro’ya çıkıyor. Aylık yaşam gideri ortalama 300-350 Euro.Yabancı öğrencinin haftada 8 saat çalışma izni var. Ancak asgari ücretin düşük olması sebebiyle öğrenciler çalışmayı uygun görmüyor.

        Lise notlarınız kabulde etkili oluyor

        BİRÇOK Nobel ödüllü sanatçı ve bilim insanı yetiştiren Rus üniversiteleri, başvuru kriterlerini kendileri belirliyor, bazıları lise not ortalamasına bakıyor, bazıları sınav ve mülakat yapıyor. Lise not ortalaması ne kadar iyiyse o kadar iyi üniversiteden kabul alıyorsunuz. LYS puanı gerekli değil ama denklikte sorun yaşamamak için barajı aşmalısınız. Üniversitelerin çoğunda eğitim dili Rusça ama hazırlık okumak mümkün. 10 aylık hazırlık programı 2 bin-3 bin ABD Doları. Bazı üniversitelerde eğitim dili İngilizce olan lisans programı da bulunuyor. Yurt ücretleri kalitesine göre ayda 40 dolardan 150 dolara kadar değişiyor. Ev kiraları 350-2 bin, odalar 250-300 dolar arasında. Yabancı öğrencinin akademik yıl içinde çalışma izni yok.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ