Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik TSK'da yeni nöbet düzeni, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde yeni nöbet düzen,Türk Silahlı Kuvvetleri nöbet değişiklik

        Murat GÜRGEN / ANKARA

        Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) İç Hizmet Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, askerlerin nöbet tutma esaslarında değişikliğe gidildi. Eski düzenlemede askerin nöbet yerinde oturması, bir yere yaslanması, sigara içmesi yasaklanıyordu.

        Yeni düzenlemeye göre, her nöbet yerinin hareket tarzını ilgili birliğin komutanı belirleyecek. Milli Savunma Bakanlığı’nca yayımlanan yönetmelik, Cumhurbaşkanlığı’nı devralan Tayyip Erdoğan’ın “Başkomutan”lıkı döneminde TSK mevzuatında yapılan ilk değişiklik olma özelliğini taşıyor. Eski yönetmelikte “Nöbetçi, nöbet yerinde nöbet müddetince oturamaz; bir yana dayanmaz, uyumaz, yemez, sigara içmez, kıyafetini bozmaz, palaskasını çıkarmaz, silahını elinden bırakmaz, gösterilen ve işaret edilen mevkii asla terk etmez. Vazifesi başında ölmedikçe ayrılmaz” hükmü yer alıyordu. Bu madde “Nöbetçinin nöbet yerindeki hareket tarzları, nöbeti tefrik eden kışla/birlik komutanı tarafından talimatla belirlenir. Nöbetçi sorumluluk bölgesini sürekli gözetler, dinler ve bir olay vukuunda nöbetçi heyetini ve hazır kıtayı mevcut muhabere iletişim vasıtalarıyla derhal bilgilendirir” şeklinde değiştirildi.

        YAT BORUSU ÇALMAYACAK

        Yeni düzenlemede “nöbetçi onbaşı” ve “koğuş nöbetçisi”nin görevleri sıralanırken, yönetmelik günümüzün koşullarına uyarlandı. “Yat borusu” ve “hamam borusu” ifadeleri yönetmelikten çıkarıldı.

        30 HAYVANA 1 NÖBETÇİ

        “Ahırlarda nizam ve tertipler” başlığı altında yapılan değişiklikle, ahır nöbetçilerinin sayısı değişti. Eskiden nöbetçi sayısı 10-15 hayvana 1 asker olarak belirlenirken, yeni düzenlemeye göre 20-30 hayvana bir nöbetçi tayin edilecek. Atlı veya arabalı bölüklerin onbaşıları arasında sıra ile tutulan “ahır nöbetçi onbaşılığı” da kaldırıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ