Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim TEOG'da nakil yapamayan aileler isyan etti, TEOG boş kontenjanları açıklandı! TEOG sonuçları açıklandı!

        Mert Neşet MUSLU / İZMİR

        Evlerinden kilometrelerce uzakta tercih etmedikleri okullara yerleşen aileler, çocuklarının kaydını aldırabilmek için okullara akın etti. Ancak sistemdeki sorunlar yüzünden dilekçeleri işleme konulmayınca okul yönetimleriyle aileler arasında tartışmalar yaşandı. Çocuklarını saatlerce uzaktaki okullara göndermeyeceklerini söyleyen aileler, “Böyle sağlıklı eğitim olur mu?” diyor

        TEOG KONTENJAN SONUÇLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ...

        TEMEL Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) yerleştirmeleri hem ailelerin hem de öğrencilerin kâbusu oldu. Bazı öğrencilerin 150 kilometre uzaklıkta ulaşımı 3 saat süren üstelik de tercih etmedikleri okullara yerleştirilmesi, aileleri isyan ettirdi. Çocuklarının kaydını yakın okullara aldırmak isteyen aileler okullara akın etti. Ancak e-okul sistemindeki aksaklık yüzünden ne kayıtlar alınabildi ne de nakil talebi yapılabildi. Veliler “Muhatap kimse yok” diyerek verdikleri dilekçelerin işleme konulmamasına tepki gösterdi. Nakil işlemlerinin başladığı geçtiğimiz pazartesi gününden itibaren her gün evlerinden kilometrelerce uzaklıktaki okullara giden veliler ile okul idaresi arasında sık sık tartışmaların çıktığı ve ortamın gergin olduğu öğrenildi. Veliler her gün boş kontenjanların belli olması umuduyla okullara koştu ancak bir sonuç alamadan geri döndü.

        ‘SİSTEM ÇÖKTÜ’

        Türk Eğitim Sen 2 No’lu Şube Başkanı İrfan Toksoy, TEOG sisteminin “Evlerine en yakın okullara yerleştirilecek” diye tanıtıldığını söyleyerek, “Ancak sistem iflas etti ve çöktü. Öğrencileri 130-140 kilometre uzaktaki okullara yolladılar. ‘Ben böyle bir yeri tercih etmedim’ diyenlere nakillere başvurmasını tavsiye ettiler. Oysa nakiller de yapılamadı” dedi. Türk Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir ise “Aileler çocuklarının okullarını değiştirmek için uğraşıyorlar. E-okul çökmüş, nakiller yapılamıyor. Bu yaşananları öğrenci ve aileleri hak etmiyor” diye konuştu.

        123 KM'LİK ŞAŞKINLIK

        İZMİR Pınarbaşı’nda oturan ve 340 puan alan Bahar Kedikli, evine tam 123 kilometre uzaklıkta Beydağ’daki Cumhuriyet Anadolu Lisesi’ne yerleşti. A tercihinde 11 okul tercih eden, B listesinde de sadece Bornova, Konak ve Karşıyaka’yı işaretleyen Bahar’ın annesi Sevil ve babası Salih Kedikli, nakil işlemleri sırasında yaşadıklarını şöyle anlattı: “Kızımızı yakın okula geçirmek istiyoruruz. Sistemdeki sorunlar nedeniyle nakil talebi yapamadık. Okul yönetimi de kontenjanlarının 150 civarında olduğunu ancak 250 öğrenci yerleştiğini söyledi. Kızımızı Beydağ’a göndermeyiz, yol 2 saat sürüyor. Böyle sağlıklı eğitim olmaz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ