Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Kürtçe öğretmen adayları ‘atama için’ açlık grevinde

        Güngör KARAKUŞ – İSTANBUL

        MARDİN Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Yaşayan Diller Enstitüsü Kürdoloji Bölümü’nden mezun 900 Kürtçe öğretmeni adayı, 2 yıldır atamaları yapılmadığı için Mardin’de kurdukları çadırda eşleri ve çocuklarıyla birlikte 3 gündür açlık grevi yapıyor.

        En büyük destekçileri ise MAÜ Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım. Yıldırım, HABERTÜRK’e konuştu:

        DERS KİTABI VE ÖĞRETMEN İSTENDİ: 2 yıl önce hükümetin kararıyla okulların açılmasına 2 ay kala 5., 6., 7. ve 8. sınıflara Kürtçe seçmeli ders olarak konuldu. Dönemin Milli Eğitim Bakanı’na 2 ayda kitapları hazırlayabileceğimizi hem de ihtiyaç duyulan öğretmenleri master yoluyla hazırlayabileceğimizi söyledik. Bize “Öğrenci yetiştirin. Kürtçe dersi öğretmeni olarak atayacağız” dediler. Geçen yıl 500 aday aldık. 1 yıl eğitim verdik. 2 ayda 2 lehçeli kitap hazırladık ve okullara dağıtıldı.

        AMA ATAMADILAR: İsteklerin tümünü yerine getirdik ama atamalar yapılmadı. Geçen yıl Bakan Nabi Avcı’ya altyapı hazırlanana kadar ve bu alana rağbet olsun diye mezunlara sözleşmeli ya da usta statüsü kadrosu istedik. Atama sözü verildi ama geçen yıl tutulmadı. Oysa işlerini bırakıp eşleri ve çocuklarıyla Kürtçe öğretmeni olmak için Mardin’e geldiler. Atama bekleyen öğretmen adayı sayısı 900 ve büyük mağduriyet yaşıyorlar. Atama olmazsa enstitüye müracaat azalacak.

        ÖĞRENCİLERİMİZİN ARKASINDAYIZ: Başka çare olmadığından açlık grevi yapıyorlar. Arkalarındayız, madem mezun ettik, onların hakkını ve hukukunu takip etmek zorundayız. Sadece Mardin’de Kürtçe’yi seçen 6 bin öğrenci var.

        ‘BİLİMSELLİKTEN UZAK BİR EĞİTİM’

        “Kürtçe okutulan okullarda bu işin eğitimini almamış kişiler bilimsellikten uzak bir eğitim veriyor. Okullar kendi gayretleriyle bulabildikleri Kürtçe bilenleri ders saati ücreti karşılığı yaklaşık 10 TL’ye çalıştırıyor. Bizim yetiştirdiklerimize ise kadro verilmiyor.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ