Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Aralarında en gözde liselerin de yer aldığı devlet okullarında 13 bin 398 boş kontenjan için ikinci kayıt dönemi bugün başlıyor.

        Selvi ÇELİK/Lütfi ERDOĞAN / HT GAZETE

        Aralarında en gözde liselerin de yer aldığı devlet okullarında 13 bin 398 boş kontenjan için ikinci kayıt dönemi bugün başlıyor. 14 özel okulda 203 kontenjan boş. Özel okulların e-okul sistemindeki sorunlar nedeniyle öğrencilerinin kayıtlarını çekememeleriyle ilk haftasında boş kontenjan oluşmayan ve ailelerin dilekçelerinin de işleme konulmadığı “nakil uygulamasında” ikinci dönem bugün başlıyor. Aralarında en gözde liselerin de yer aldığı devlet okullarında boş kontenjan 13 bin 398. Bu kontenjanlardan 4 bin 569’u İstanbul’da, bin 440’ı Ankara’da bin 8’i ise İzmir’de.

        GALATASARAY BİLE BOŞ

        Türkiye’nin en yüksek puanlı öğrenci alan okullarından Galatasaray Lisesi’nde boş kontenjan 16. Kabataş Erkek Lisesi’nde İngilizce ve Almanca sınıflarında toplam 43, İstanbul’da (Erkek) ise 42 oldu. Bu okullara taban puan şartı aranmadan öğrenci yerleştirilecek. Öğrenciler en yüksek puanına göre dizilerek, en yüksek puandan başlayarak kayıt hakkı kazanacak. Her hafta olmak üzere toplam 5 kez gerçekleştirileceği açıklanan nakil uygulamasının ikincisi bugün başlıyor. Aileler her nakil uygulamasında sadece tek okul seçecek ve nakil dilekçelerini yerleştikleri okul müdürlüklerine verecek. Bu hafta 4 Eylül’e kadar boş kontenjanlara nakil talebi alınacak, 5 Eylül’de yerleştirme sonuçları açıklanacak. Bu süreç 26 Eylül’e dek her pazartesi- perşembe günleri arasında başvuruların alınması, cuma günleri de sonuçların açıklanması şeklinde sürecek. 26 Eylül’den itibaren okullarda taban puan belirlenecek ve bu puana göre nakil işlemleri yapılacak.

        ÖZEL OKULLARDA SERBEST DÖNEM

        BİN 782 kontenjanı olan 14 yabancı özel lise de boş kontenjanları için serbest kayıt dönemine bugün geçiyor. İlk kayıt döneminde 605, ikincide 364 boş kontenjanı bulunan okulların serbest kayıt dönemindeki boş kontenjanı 203. Bu okullardan İtalyan, Notre Dame De Sion Fransız ile Saint Joseph Fransız liselerinin kontenjanları doldu. St. Georg Avusturya Ticaret ve Amerikan Robert de erkek kontenjanlarını doldurdu. Bazı okullar birinci kayıt dönemi ile serbest kayıt dönemi arasında açıkladıkları taban puanlarını düşürürken, bazıları da artırdı. En yüksek puan düşüşü 70 ile Saint Michel Fransız Lisesi’nde oldu. Tarsus Amerikan Koleji’nde bu düşüş 43, İtalyan ile İzmir Amerikan’da 30, Galilea Galilei İtalyan’da 20, Sainte Pulcherie’de 10, Saint Benoit’da 5 oldu. Bu süreçte puanı artan okullar da var. En fazla puan artıran ise 34 ile St. Georg Avusturya’nın lise bölümü oldu. Saint Joseph Fransız Lisesi de puanını 27 artırdı.

        30 BİN ÖZELE 150 BİN AÇIK LİSEYE

        MILLI Eğitim Bakanlığı’nın nakiller dönemiyle ilgili beklentisine göre 30 bin öğrenci resmi okuldan özel okula geçecek. 150 bin öğrenci de açıköğretim lisesine kayıt yaptıracak. Bakanlık böylece evinden 150 kilometre uzağa eğitim için yerleştirilen öğrencilerin sorununa da çözüm bulmayı planlıyor. Tercih yapmayan 134 bin öğrencinin yaklaşık 50 bini kendi ilçesi dışındaki ilçelere yerleştirildi. Bunlardan yaklaşık 10 bini evinden 70 kilometreden fazla mesafedeki okula gönderildi. Yurtdışından TEOG yerleştirmelerine katılan 1bin 600 öğrencinin de adreslerine göre yerleştirildikleri belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ