Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "CHP' yi çağdaş, sosyal demokrat bir parti yapacağız"

        CHP Genel Başkan adaylığını açıklayan, Yalova MilletvekiliMuharremİnce, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu, 2010'daki Kılıçdaroğlu olmaya çağırarak, "2010'da benim gibi düşünüyordu. Ne oldu da değişti? İndiremiyorsun işte. Gel bırak bu kardeşine, bu kardeşin indirsin onu. Ben indiremiyorsam, ben bırakayım başka birine, o denesin" dedi.

        Kurultayı öncesİ soruları yanıtladı.

        Amacının, partiyi demokratikleştirmek, parti içi demokrasiyi işletmek, üyelerle ön seçimi getirmek olduğunu dile getirenİnce, iki seçimde partiyi birinci parti yapamayan genel başkanın görevini bırakmasını, çarşaf listenin esas olmasını, kontenjanın yüzde 15'ten yüzde 5'e düşürülmesini önerdiğini belirtti.İnce, CHP'nin başını dik gezdireceğini, Genel Merkez'in ışıklarını akşam 11.00'de söndürmeyeceğini anlattı.

        İnce, iddialarının bulunduğunu, bu iddiaları gerçekleştirmek için yollara düştüğünü, Anadolu'yu gezdiğini ifade ederek, kimsenin sopa göstermesine gerek olmadığını kaydetti.

        "Sopaya ihtiyacımız yok. Sevgiye, birbirimizi kucaklamaya ihtiyacımız var. Çocuk da değiliz" diyenİnce, CHP'yi, "Bu parti benim sevdamdır, aşkımdır" diye tanımladı.İnce, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Bu partiye ben ömrümü verdim. Bu partiye milletvekili olmak için gelmedim. Genel Merkez'de, genel başkan yardımcıları, genel başkanın kapısının önünde yatarak milletvekili olmadım. Öyle olanlar, kendileri düşünsün. CHP, bir yaşam biçimi benim için. 15 yaşında, bu partinin adını duvarlara yazdım. Samanlığa yazdığım yazı bugün hala orada duruyor. Partililik dersi alacak halim yok. Bu partinin seçenek olamamasına üzülüyorum. Vicdanımı yaralıyor. Türkiye'de Tayyip Erdoğan gibi bir faşistin, diktatörün gelip gelip CHP'yi tokatlamasını, gelip gelip yenmesini hazmedemiyorum. Ben bunun için düşmüşüm yollara. Ama Sayın Genel Başkan, 'Ben Başbakan olacağım, bu seçimde onu yeneceğim' iddiasının sahibi değil. Bu iddiada bulunmamak, bu özgüveni gösterememek bile ikinciliğe razı olduğunun bir işaretidir."

        İnce, CHP'de bir disiplinsizlik olmadığını kaydederek, CHP'nin sosyal demokrat bir parti olduğunu, kişilerin görüşlerini söyleyeceklerini vurguladı.

        Genel Başkan'ın, iktidara karşı alternatif olma ihtimalini vermesi gerektiğini belirtenİnce, örgüte, "Ben başbakan olacağım. Erdoğan ve Davutoğlu'nu oradan göndereceğim" ruhunun verilmemesi, hedef birliği, inanç birliği sağlanamamasının da disiplinsizlik olduğunu kaydetti.İnce, "O zaman disiplinsizliği Genel Başkan'ın kendisi teşvik etmiş olur. Bu partiyi düşünün, yeni bir insanla, yeni yüzle, yeni ruhla heyecan yaratmış, iktidara gidiyor, 2010'da olduğu gibi. 2010'da Sayın Genel Başkan, bunu yaratmıştı. Böyle bir heyecanın olduğunu düşünün. O günlerde çatlak ses çıkmaz. İşler kötüye giderken çıkar" diye konuştu.

        "İŞBANKASI'NA ÜYE ATAMAK İÇİN ORADA ÖMÜR TÜKETMEM"

        İnce, genel seçimlerdeki oy hedefinin sorulmasına karşılık, yüzde 30'un bir oy altında alması halinde, ertesi gün genel başkanlığı bırakacağını kaydetti.İnce, daha sonraki seçimde de CHP'yi birinci parti yapamaması halinde de yine bırakacağını ifade etti.

        Siyasetin iddia işi olduğunu dile getirenİnce, "Ben orada oturup da ne yapacağım? 10 yıl başbakan olamadıktan sonra orada oturup ne yapacağım?" diye sordu.İnce, şöyle devam etti:

        "İşbankası Yönetim Kurulu'na 4 tane üye atamak için orada ömür tüketmem. Vali, müsteşar, genel müdür atamak istiyorum. İşbankası'na 4 tane Yönetim Kurulu üyesi atayacağım, iki tane korumayla gezeceğim, CHP Genel Başkanı olacağım diye... Buna ihtiyacım yok. Bunlara tav değilim. Bu AKP'yi yenemezsem, ampulü söndüremezsem, Tayyip Erdoğan'ı oradan indiremezsem, kendim çeker giderim. Analar ne evlatlar doğurmuştur, benden sonraki gelir o indirir. Kimse bulunmaz Hint kumaşı değildir. Sayın Genel Başkanı, 2010'daki Kılıçdaroğlu olmaya davet ediyorum. 2010'da benim gibi düşünüyordu. Ne oldu da değişti? İndiremiyorsun işte. Gel bırak bu kardeşine, bu kardeşin indirsin onu. Ben indiremiyorsam, ben bırakayım başka birine, o denesin.

        Genel Başkanı üyelerle seçeceğiz. Fransa, Yunanistan, İspanya'da üyeler kullanıyor da Türkiye'de neden kullanmasın. Benim genel başkanlığımda, genel başkanı seçerken bütün üyeler oy kullanacak, üyeler seçecek. Benim genel başkanlığımda, il başkanlarına, genel başkana destek açıklaması yaptırmayacağım. 38 il başkanının kendisi delege değil. Himmete muhtaç dede, nasıl himmet vere. Senin oy hakkın yok, nasıl destekliyorsun. Sandığa gidecek misin? Ayıptır bu, delegenin adına nasıl konuşuyorsun. Bu hastalıklı yapı, düşünce CHP'de olmamalı. Bunların hepsini kaldıracağız. CHP'yi çağdaş, sosyal demokrat, umut olan bir parti yapacağız."

        "ŞAÇINI KÖTÜ KESERİM"

        Genel Başkan adayı olarak, Kılıçdaroğlu ve eski Genel Başkan Deniz Baykal'dan hangi noktalarda kendisini farklı gördüğü sorusunaİnce, şöyle karşılık verdi:

        "İnsanların sokaktan etkilendiklerini düşünüyorum. Bir delege aradı, Kemal Bey'e oy verecekmiş ama kızı 'Muharremİnce'ye vereceksin' diye yemin ettirmiş. Bir başka arkadaşımız aradı, kuaför, 'İnce'ye oy vermezsen, saçını kötü keserim' demiş. Bizim delege, maddi hasarlı kazada araca çarpıyor, karşıdaki kişi, 'İnce'ye oy verirsen, senden şikayetçi olmayacağım' diyor. Sokakta var olduğumu, partinin tabanında var olduğumu biliyorum. Bugün üyelerle seçim olsa, yüzde 90'ın üzerinde oy alacağıma inanıyorum. Bunu görüyorum. Delegelerin vicdanında da yer ettiğini, sokağın sesi olacaklarına inanıyorum. Eşlerinin, çocuklarının, komşularının, mahalledeki bakkalın, kasabın, hastanedeki doktorun düşüncesini sandığa yansıtacaklarına inanıyorum."

        "ÇAĞRIMI BİR KEZ YAPARIM"

        İnce, CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan'a yönelik, "Yanımda olması halkımızın ve örgütümüzün beklentisidir. Bize güç katacaktır" şeklindeki twetine Tarhan'dan yanıt gelip gelmediği ve bu çağrıyı yineleyip yinelemediği sorusunu, "Çağrımı bir kez yaptım, bir kez yaparım, asla yinelemem. Partiye genel başkan adayı olan bir kişi, Twitter'dan o şekilde açık bir çağrı, herkesin gözünün önünde yapıyorsa, bunun yinelenecek bir yanı yoktur. Sayın Tarhan da ne demek istediğimi anlamıştır" diye yanıtladı.

        "KİM DESTEK VERİRSE ALLAH RAZI OLSUN"

        CHP eski Genel Sekreteri Önder Sav'ın kendisi için çalıştığına dair haberlerin sorulması üzerineİnce, Sav'ın, Deniz Baykal'ın, Kemal Kılıçdaroğlu'nun, bütün herkesin desteğini istediğini anlattı.İnce, "Kim destek verirse Allah razı olsun" dedi.

        CHP kurultayı ile kısa bir süre önce yapılan AK Parti kongresi arasında ne gibi fark olacağı sorusuna karşılıkİnce, "Tren ile çamaşır tozu ne kadar birbirine benzerse, AKP'nin kongresi ile CHP'nin kongresi de o kadar birbirine benzer. Birinde her şey düşünülmüş, oraya uygulamak üzere gelen delegeler var, CHP'nin kongresinde ise özgür iradeli delegeler, bir yarışın içinde, özgür iradeleriyle oy kullanacaklar" diye konuştu.

        İnce, genel başkan seçilememesi halinde ne yapacağının sorulması üzerine, "Ne fırtınalar ne boranlar gördük, ne kara kışlar gördük, bu partiden ayrılmadık da... Ne yapmamızı bekliyorsunuz ki? Bir yola girdik, bu yolun sonu hayırdır" görüşünü dile getirdi.

        CHP'de "sol kanat", "ulusalcılar" gibi gruplaşmalar olup olmadığı sorusunu iseİnce, "O medyanın uydurduğu oyunlardır. Altı okta ulusalcılık diye bir şey yok. Eğer milliyetçilik kast ediliyorsa onun adı da ulusçuluktur. Sol partilerde kanatlar olur, buna da bir itirazım yok. Bu oyunlara gelmeden, bütün kesimleri kucaklayarak, CHP'yi hep birlikte iktidara taşıyacağız" diye yanıtladı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ