Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Söğütözü’nde inşa edilen yeni yerleşke şimdi Cumhurbaşkanlığı Forsu’nun asılmasını bekliyor.

        Bahar BAKIR-Şerife GÜZEL / HT GAZETE

        Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Söğütözü’nde inşa edilen yeni yerleşkede çalışacağını ve ikamet edeceğini açıklamasının ardından bu yeni merkez, şimdi Cumhurbaşkanlığı Forsu’nun asılmasını bekliyor.

        CUMHURIYET tarihinin en önemli sembollerinden biri olan, 11 Cumhurbaşkanı ağırlayan Çankaya Köşkü artık Başbakanlık olarak hizmet verecek. Yerleşkenin bir bölümü halka açık müzeye dönüştürülecek. Cumhurbaşkanlığı ise Söğütözü’nde Atatürk Orman Çiftliği’nde inşa edilen yeni yerleşkeye taşınacak. Yeni dönemde, 1071 rakımlı Çankaya Köşkü bayrağı, 905 rakımlı Söğütözü yerleşkesine halk arasında bilinen ismiyle, “Beyaz Saray”a devredecek. Cumhurbaşkanlığı’nın taşınması kararıyla binanın içinde bazı detaylar değiştiriliyor. Daha önce Başbakan ve 4 Başbakan Yardımcısı’nın çalışabileceği şekilde planlanan binanın iç dizaynı, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olarak rahat çalışabileceği şekilde yeniden düzenlenmeye başlandı. Erdoğan’ın makam odası dışındaki odalarda, Cumhurbaşkanlığı idari yapılanmasına uygun değişikliklere gidiliyor. Cumhurbaşkanlığı ikametgâhı olarak, Erdoğan Ailesi’nin oturacağı rezidansın planlarında da değişikliğe gidildiği belirtildi. 3 katlı binaya Erdoğan’ın taşınmasının 4-5 ayı bulacağı ifade edildi.

        SEMBOL OLDU

        Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’nı taşıyacağını açıkladığı yeni bina için ilk imza 2012’de atıldı. Bina ve yerleşke yaklaşık 1 milyar TL’ye mal oldu. 150 dönüm araziye yapılan projede Selçuklu mimarisi kullanıldı. Yerleşke, toplam bin odalı 3 bloktan oluşuyor. Bloklardan biri makama özel dizayn edildi. Kritik görüşmeler için telekulak ve casus dinlemelere karşı sağır oda yapıldı. Cumhurbaşkanlığı katına giriş-çıkışlar, parmak izi ve retina okuma sistemiyle sağlanıyor. Binanın altında Hükümet Harekât Merkezi bulunuyor. Yeni yerleşkeye, Atatürk’ün kurduğu Muhafız Alayı da taşınacak. Askerlerin atları için buraya ahırlar inşa edilecek. AK Parti kaynakları, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Muhafız Alayı’nın zaman içinde kaldırılması adımı atılabileceğini ancak geçici de olsa bu yerleşkeye taşınacağını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ