Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Muharrem İnce'ye yanıt CHP'de kurultay günü! Kemal Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce karşı karşıya

        HABERTURK.COM

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin 18. Olağanüstü Kurultayı'nda konuştu. Parti içinde çalışmayan, proje üretmeyen insanlarla çalışmak istemediğini belirten Kılıçdaroğlu, "Diyorlar ki CHP elitist bir parti. Elit olmak ayrı, elitist olmak ayrı. Elitlere yani seçkinlere saygım var, aydındır bunlar. Otururlar, konuşurlar, düşüncelerini topluma aktarırlar ve toplumu aydınlatırlar. Ama bir de elitistler var, rakı sofralarında Türkiye'yi kurtarırlar. Bunlardan partiyi temizleyeceğim. Herkes çok iyi bilsin. Bana çalışan adam lazım, rakı sofralarında konuşan adam değil" dedi.

        Parti içerisinde farklı ses çıkalanlara da üzeri kapalı mesaj gönderen Kılıçdaroğlu, "Demokrasi ortak ses çıkartmaktır. Farklı ses çıkaranların ayrılacakları yol vardır. Bu kurultay tavsiye kurultayı değil. Her kişiyi ihtiyacımız var. Birlikten yanayım. Karar çıkar ve onaylanırsa kimse o kararın aleyhine televizyona çıkıp konuşamaz izin vermeyeceğiz. CHP’nin kimliğini aldıktan sonra programının, tüzüğünün dışına çıkamazsın. Kavgaya izin vermeyeceğimiz söyleyeyim de sonra sen niye bunu yaptın kimse demesin."

        İşte Kılıçdaroğlu'nun önemli mesajları;

        "CHP SAĞA MI KAYDI?"

        Uzun uzun konuşmayacağım. CHP Atatürk’ü dışladı, CHP sağa kaydı, CHP devleti yönetmez, CHP çağdaş değil diyorlar. CHP çağdaş, büyük partidir. CHP’nin genlerinde Kuvayi Milliye vardır. sayın İnce 'ikinci devrimi yapacağız' dedi. CHP üç büyük devrimin altında imzası olan partidir. CHP cumhuriyeti kuran partidir, çok partili rejimi Türkiye'ye getiren partidir, CHP sosyal demokrasiyi getiren partidir. Şimdi ikinci devrime değil dördüncü devrime hazırlanıyoruz. Özgürlük ve demokrasi devrimi. Diyorlar ki CHP sağa kaydı beni iyi dinleyin. 12 Eylül darbe hukukuna karşı çıkan CHP’dir. Biz sağa mı kaydık. Özel Yetkili mahkemeleri benim kadar eleştiren lider olmamıştır. Silivri’den çıkarken bu özel yetkili mahkemeleri siyasal iktidarın sopası olduğunu diyen benim, eleştiren benim. Ankara’ya gelmeden önce AKP’li savcılar fezlekemi gönderdiler. Dokunulmazlığımı kaldırmazsanız, namertsiniz diyen de benim. Sen doğuda başka batıda başka konuşuyorsun dediler. Nereye gittiysem onu konuştum.

        "BİZİM DEVRİMCİLİĞİMİZ YÜREK İSTER YÜREK"

        CHP iktidarına yerel yönetim özerklik şartını mutlaka getireceğiz. CHP sağa kayıyor diyorlar ben sormak istiyorum hangi CHP Genel Başkanı Deniz Gezmiş’in mezarını ziyaret etti. Onların mezarına gidip karanfil bıraktım. Bizim devrimciliğimiz yürek ister yürek. Baskıcı devlete karşı çıktım. Vatandaşından hesap soran devlet değil, vatandaşına hesap veren devleti savunduk. Biz sosyal demokratız. Gezi eylemlerinden de bir bölüm izledik. Taksim’i gençlere kapatmışlardı. Diktatör bozuntusunun talimatı ile kapatmışlardı. Kadıköy’de mitingimiz vardı onu iptal ettik Taksim’e yürüdük. Taksim Gezilcilere açıldıysa onu yapan CHP’dir. Kimliğe ve inanca sahİp çıkmak saygı göstermek sağa kaymak değildir.

        "TÜM İNSANLARI SEVİYORUM"

        Ben sağcı solcu ayrımı yapmadan tüm insanlarımı seviyorum. Bizim anlayışımıza göre iktidar olduktan sonra solculara hizmet etmeyeceğiz. Benim için vatandaş var. Camide, kilisede, cemevinde nerede ibadet yaparsa yapsın onun ibadetine saygı göstereceğim. Bu ülkenin en temel sorunu yoksulluktu. Bunun için proje ürettik adına aile sigortası dedik. Sağ elin verdiğini sol el görmeyecek dedik. Aile sigortasını bu felsefe üzerine oturttuk. Kimse o ailenin yoksul olduğunu bilmeyecekti. Ben merak ediyorum. Bu projeyi ürettik diye mi sağa kaydık?. Bu ülkede yoksulu tarihe gömeceğiz. 'Türkiye’de hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek' dedik, ben sağcı mı oldum? Yok böyle bir şey. CHP tarihi misyonunun gereği olarak nerede duruyorsa orada duracaktır ama ilerleyerek devam edecektir.

        "İŞSİZLİĞİ BİTİRMEK BOYNUMUZUN BORCUDUR"

        Çöpten kağıt toplayan yüz binler var. O annelerin, babaların kadınların haklarını kim savundu. Nasıl biz sağa kayıyoruz. Sanayici ekonominin kamu görevlisidir. Risk alır, üretim yapar, uluslararası alanda rekabet eder, istihdam eder. CHP olarak üreten Türkiye diyorsak sanayicinin önündeki engelleri kaldıracağız. CHP iktidarında dünya fındık borsası Karadeniz’de kurulacaktır bunu söylemek sağcılık mıdır?Kaçak çay var tonlarca geliyor. Rizelinin hakkını Rizeli olan koruyamadı. Onu ben koruyacağım. Bu mu sağcılık. Sosyal açıdan bakalım. İşsizlik ve Kürt sorunu. İktidarda işsizlik sorunu çözülemedi. İşsizliği bitirmek boynumuzun borcudur. Biz kendimizi halka adamış parti olarak işsizliği çözeceğiz. Bunun için mi sağcı olduk?

        "RAKI SOFLARINDA KONUŞAN ADAM LAZIM DEĞİL"

        İş kazalarını biliyorsunuz. Davutpaşa’daki olayları, Somayı unuttuk mu? Unutturmayacağız. Hedefimiz iş güvenliği olan Türkiye. Birileri yılbaşını arkadaşları iş huzur içinde kutlarken bu kardeşiniz Van’da depremzedelerle, maden işçileri ile yılbaşını kutladı. Taşeronlaşmayı Türkiye’nin gündemine getiren kim? Sendikalaşmanın yetmeyeceğini Türkiye’nin gündemine getiren kim? Emeklilerin hakkını savundum. İntibak yasasını dile getirdim. Ben sağcı mı oldum. Biz haklı bildiğimiz davayı sonuna kadar götüreceğiz. Düne kadar CHP proje üretmez deniyordu, CHP çözümler üretemez diyordu. Şimdi bunu kimse söyleyemiyor. Sorun çözümleri yeteri kadar anlatamıyoruz. Ben hesap uzmanlığı yaptım. Benim ağzımdan çıkan söz benim telaffuz ettiğim rakamlar gece yatıp sabah telaffuz ettiğim rakamlar değildir. Araştırma, inceleme, gelir, gider nedir iyi bilirim. Çiftçiye söz verdim mazot 1,5 olacak dedim yeni çalışma yapıyoruz ne kadar olacak göreceğiz. Geliri olmayan ailelere 600 lira gelir sözü vermiştik onun da çalışmasını yapıyoruz.

        Diyorlar ki CHP elitist bir parti. Elit olmak ayrı, elitist olmak ayrı. Elitlere yani seçkinlere saygım var, aydındır bunlar. Otururlar, konuşurlar, düşüncelerini topluma aktarırlar ve toplumu aydınlatırlar. Ama bir de elitistler var, rakı sofralarında Türkiye'yi kurtarırlar. Bunlardan partiyi temizleyeceğim. Herkes çok iyi bilsin. Bana çalışan adam lazım, rakı sofralarında konuşan adam değil.

        "DERSİMLİ KEMAL'İM BEN"

        Projeleri ürettik çıkıp anlattılar mı? Her şey genel başkandan beklenemez. Adam gibi çalışacağım. Elitizmi reddediyorum. Dersimli Kemal’im, devrimci Kemal’im ben. İnsanıma aşığım ben, Siyasetten bir şey bekliyorum millete hizmet etmek. En büyük ablam, annem okuma yazma bilmez. İçlerinde üniversiteye giden tek çocuk benim. Ben Cumhuriyet çocuğuyum. Haram lokma yemedim. Kitabımda hırsızlık, kul hakkı yemek yoktur.

        "KURALLARA YA UYARSINIZ YA DA AYRILIRSINIZ"

        Kimse bana demokrasi dersi vermesin. Demokrasinin ne olduğunu bilirim. Disiplinin de ne olduğunu bilirim. Eğer benim genel başkanlığım dönemimde tüzük değişikliği olmasaydı, yeni genel başkan adayı çıkamazdı. Genel başkan adayları çıksın diye çaba harcıyorum. Demokratik şekilde yarış olmalı. Yan yana oturuyoruz telefon ettik ne kadar istiyorsa davetiye gönderelim. Biz demokrasiden yanayız. Siyasi partiye üyeyseniz sizi kurallar bağlar. Ya uyarsınız ya ayrılırsınız.

        "KADINLARIMIZ SİYASETE DAMGA VURACAK"

        Tüzük değiştirdim kadınlar siyasete girsin evet ama bunu söylemekle olmuyor. Cinsiyet kotası getirdik hiçbir partide olmayan kuralı getirdik. 2015 seçimlerinde kadınlarımız siyasete damga vuracak. Gençlik kotası getirdik. Parti meclisinde temsil ediliyorlar. Daha değişim bitmedi. Aktif pasif üyelik getireceğiz. Aidatını ödeyen seçme seçilme hakkını kullanacak. Sendika ağları ve parti ağları var. Parti ağlarını da sileceğim yok öyle şey. Demokrasiyi madem ki biz getirdik demokrasiyi partiye CHP olarak getireceğiz.

        "BEN KENAN EVREN ATATÜRKÇÜSÜ DEĞİLİM"

        CHP geçmişi ilen yüzleşemez diyorlar. Niye yüzleşmeyelim. Yeri zamanı geldiğinde yüzleşiriz. Geçmişimizle onur duyuyoruz. Korkarak siyaset yapılmaz. Ben Deniz Gezmiş ve ailesinin mezarına, Celal Bayar’ın mezarına, Adanan Menderes’in mezarına ziyarete gittim. Kavga, değil yeni anlayışı egemen kılmak zorundayız. Diyorlar ki CHP Atatürk’ü dışladı. Atatürk kimsenin tekelinde değildir. 77 milyonun yüreğinde olan kişidir. Mustafa Kemal Atatürk’ten söz edildiği zaman tüm CHP’lilerin yüreği oynar, gözleri dolar. Ben Kenan Evren’in Atatürkçüsü değilim.

        "SOL KİMSENİN TEKELİNDE DEĞİL"

        Mustafa Kemal’in Atatürkçülüğü çağdaş uygarlığı yakalamaktır. Kişiye endeksli Atatürkçülük mü olur. Atatürkçülük kimsenin önünde diz çökmemektir. Atatürkçülük büyümek, üretmek ve kazanmaktır. Atatürkçülük ne ezen ne ezilen düzendir. Atatürkçülüğü dar kalıba sokamazsınız onu Kenan Evren ve arkadaşları yaptı. CHP sağa kayıyor bunu neden söylüyorlar. Ben merkezli sol anlayış bunu söyletiyor. Sol kimsenin tekelinde değil. Ben merkezli sol anlayıştan halk merkezli anlayışa geçtik.

        "KÜRT SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ"

        Halkıma açık çağrıda bulunuyorum. Oy versen de vermesen de senin çıkarlarını savunuyorum. Barışı, umudu vaat ediyorum. Birileri köşeyi dönecekse bu milletin kendisidir. Ben değişiyorsan sen de değişeceksin. İşsizlik sorunu ne kadar büyükse Kürt sorunu da o kadar ağırdır. Biz bu sorunu çözeceğiz. Bu sorunun temelinde özgürlük ve demokrasi var. Kürt sorunu silahla çözülmez.

        "BİRLİKTEN YANAYIM"

        Demokrasi ortak ses çıkartmaktır. Farklı ses çıkaranların ayrılacakları yol vardır. Bu kurultay tavsiye kurultayı değil. Her kişiyi ihtiyacımız var. Birlikten yanayım. Karar çıkar ve onaylanırsa kimse o kararın aleyhine televizyona çıkıp konuşamaz izin vermeyeceğiz. CHP’nin kimliğini aldıktan sonra programının, tüzüğünün dışına çıkamazsın. Kavgaya izin vermeyeceğimiz söyleyeyim de sonra sen niye bunu yaptın kimse demesin.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ