Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama görüştü, Erdoğan Obama görüşmesi, Erdoğan-Obama görüşme, Erdoğan ve Obama yarım saat başbaşa,

        HT GAZETE

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi kapsamında Cardiff’te, ABD Başkanı Barack Obama’yla 1.5 saat görüştü. Obama, “Avrupa ile Ortadoğu arasında köprü olduğu için Türkiye NATO ittifakında önemli” dedi.

        17 ay sonra ilk kez bir araya gelen iki lider 16 Eylül’de New York’ta toplanacak BM Genel Kurulu’nda ikinci randevu için sözleşti. Görüşmede Gülen’in iadesi ya da sınır dışı edilmesi ile ABD’nin Türkiye’yi dinlediği iddialarının da masaya yatırıldığı belirtiliyor.

        Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ABD Başkanı Barack Obama ile ilk yüz yüze görüşmesini Galler’de yapılan NATO Zirvesi’nde gerçekleştirdi. Dün yerel saatle 15.15’te bir araya gelen Erdoğan ve Obama, son yarım saati baş başa olmak üzere 1.5 saat görüştü. İki lider görüşme öncesi kısa açıklama yaparken Obama, seçim zaferi nedeniyle Erdoğan’ı tebrik etti. Obama, “Avrupa ile Ortadoğu arasında köprü olduğu için Türkiye NATO ittifakında önemli rol oynuyor” dedi. Obama, iki ülke arasında, IŞİD içinde yer alan “yabancılar” konusunda istihbarat paylaşımının önemini ve Suriye’de yaşanan krizin insani unsurunun altını özellikle çizdi. Erdoğan ise ABD ile Türkiye’yi birçok konuda yaklaştıran ortaklıktan övgüyle söz etti, terör tehdidi de dahil bir dizi konunun ele alınmasını istediğini kaydetti.

        YARIM SAAT BAŞ BAŞA

        Yaklaşık 1.5 saat süren görüşmenin son yarım saatinde Erdoğan ve Obama baş başa görüştü. Edinilen bilgiye göre, iki lider, samimi bir atmosferde gerçekleştirdikleri görüşme sırasında, ikili ilişkiler ve NATO Zirvesi’nin gündem maddeleri hakkında görüş alışverişinde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Obama, NATO konusunda iki ülkenin ortak pozisyonlarının altını çizdikleri görüşmede, Suriye ve Irak konularını da ayrıntılı biçimde ele aldı. İki lider de Irak’ta tüm kesimleri kucaklayan bir hükümetin ivedilikle kurulmasının, Suriye’de ise Cenevre Bildirisi doğrultusunda gerçek bir siyasi dönüşüm gerçekleştirilmesinin büyük önem taşıdığına işaret etti.

        ORTAK MÜCADELE

        Erdoğan ve Obama görüşmede, bölgedeki kaos ortamından nemalanan terör örgütlerine ve Şam rejimine karşı ortak mücadele konusunu da değerlendirdi. Erdoğan ve Obama, Filistin’deki ateşkesi kalıcı hale getirmeye yönelik çabaları destekleme hususunda da görüş birliği içinde olduklarını belirtti. İki lider, temasta bulunma ve BM Genel Kurulu sırasında New York’ta tekrar bir araya gelme hususunda mutabık kaldı. Görüşmeye ilişkin Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü Caitlin Hayden’in yaptığı açıklamaya göre iki lider, IŞİD tarafından Irak ve Suriye’de yaşanan şiddet olayları konusunda nasıl en iyi şeklide işbirliği yapılabileceğini konuştu. Obama ve Erdoğan, görüşmede Ukrayna ve Libya’da çatışmaların sona ermesi için bir an önce etkili diplomasi ve baskıya ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Görüşmede ayrıca antisemitizme karşı hoşgörülü ve kucaklayıcı toplum inşa edilmesinin önemi ele alındı.

        MERKEL İLE SICAK GÖRÜŞME

        Zirvenin 2’nci gününde ilk olarak Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ile görüşen Erdoğan, daha sonra Almanya Başbakanı Angela Merkel’i kabul etti. Erdoğan, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile görüşmelerde bulundu.

        SAMARAS'LA GÖRÜŞME SONUÇSUZ KALDI

        ERDOĞAN, zirvenin 2’nci gününde de ikili temaslarını sürdürdü. İlk olarak Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ile görüşen Erdoğan, daha sonra Almanya Başbakanı Angela Merkel’i kabul etti. Erdoğan, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile de görüştü. Erdoğan’ın Samaras ile gerçekleştirdiği yaklaşık 40 dakikalık görüşmenin ardından açıklama yapılmadı. Yunan Kathimerini Gazetesi, hükümet yetkililerine dayandırdığı haberinde, görüşmenin olumsuz bir havada geçtiğini ve hiçbir konuda anlaşma sağlanamadığını yazdı. Kathimerini’ye göre Samaras toplantıda, Ege hava sahanlığı, Kıbrıs ve Türkiye’nin AB üyeliği konularını masaya yatırdı. Erdoğan Kıbrıs’ta iki devletli çözümü savunurken, Samaras Kıbrıs’ın tek bir ülke olarak AB üyesi olduğunu ‘hatırlattı’.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ