Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP'de Parti Meclisi kesinleşti, CHP'de kota krizi CHP'de yeni kriz CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'den açıklama

        CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, partisinin 18. Olağanüstü Kurultayı'na ilişkin, Çankaya İlçe Seçim Kurulunun açıkladığı kesin sonuçlara göre, eski CHP İstanbul İl Başkanı Ali Özcan'ın Parti Meclisi'ne (PM) giremediğini bildirdi.

        Tezcan, yaptığı açıklamada, Özcan'ın yerine, Kılıçdaroğlu'nun, "Birlik ve Kardeşlik Listesi"nde bulunan Saliha Sera Kadıgil'in PM'ye girdiğini belirtti.

        Sencer Ayata'nın ve Mehmet Bekaroğlu'nun, Bilim Yönetim ve Kültür Platformu'na (BYKP) girdiğini ifade eden Tezcan, seçimlerde, cinsiyet kotasının uygulanmasında bir yanlışın olmadığını kaydetti.

        Yüksek Disiplin Kurulu'na (YDK) giren Ali Paşa Tan'ın da liste dışı kaldığını ifade eden Tezcan, Tan'ın yerine Gülsüm Filorinalı'nın YDK üyeliğine seçildiğini söyledi.

        Çankaya İlçe Seçim Kurulu tarafından açıklandı. Cinsiyet kontenjanı nedeniyle PM'ye giren yeni isimler oldu.

        Seçim Kurulu tarafından açıklanan CHP PM üyelerinin listesi şöyle:

        "İhsan Özkes, Şafak Pavey, Veli Ağbaba, Tuncay Özkan, Durdu Özbolat, Tekin Bingöl, Haluk Koç, Volkan Canalioğlu, Kadir Gökmen Öğüt, İlhan Cihaner, Ercan Karakaş, Onursal Adıgüzel, İdris Yıldız, Levent Gök, Özgür Özel, Mehmet Ali Susam, Candan Yüceer, Faik Öztrak, Bülent Tezcan, Şenal Sarıhan, Aytun Çıray, Fikri Sağlar, Gülseren Onanç, Zeynep Altıok, Zekeriya Temizel, Elif Uzunşimşek, Gül Çiftçi, Sena Kaleli, Serpil Öztürk, Engin Özkoç, Enis Berberoğlu, Gürkut Acar, Halit Toraman, Nihat Matkap, Yakut Akkaya, Sezgin Tanrıkulu, Alaattin Yüksel, Ahmet Ertuğrul, Gürsel Tekin, Cemal Canpolat, Ümran Köksüz, Ekrem Kerem Oktay, Didem Gültekin, Ezgi Akar, Bülent Kuşoğlu, Rana Bozkurt, Aykut Erdoğdu, Hüseyin Yaşar, Fevzi Gümüş, Yasemin Öney Cankurtaran, İrfan Önal, Saliha Sera Kadıgil."

        CHP'nin 15 kişilik PM yedek üyelerinin isimleri ise şöyle:

        "Ali Özcan, Murat Özçelik, Mehmet Tüm, Hakkı Süha Okay, Tanju Özcan, Erdoğan Toprak, Yaşar Seyman, Mustafa Balbay, Hakkı Akalın, Zeki Eker, Seyfi Oktay, Berhan Şimşek, Atilla Kart, Aytuğ Atıcı, Bora Gezmiş."

        BİRGÜL AYMAN GÜLER 33 CİNSİYET KOTASINA UYULMADIĞINI İDDİA ETMİŞTİ

        CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, kurultayda cinsiyet kotasına uyulmadığını öne sürerek, kotaya uyulduğu taktirde parti meclisine giren Mehmet Bekaroğlu, Sencer Ayata'nın üyeliğinin düşeceğini öne sürmüştü.

        CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, kurultayda PM belirlenirken yüzde 33 cinsiyet kotasına uyulmadığını ileri sürerek yazılı açıklama yapmıştı. Güler açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:

        "Cinsiyet kotasının, siyasette dezavantajlı konumda olan kadınlar için olumlu ayrımcılık yöntemi olduğu herkesçe bilinir. Kotaya 'kadın' denmemiş olması, erkek-egemen zihniyetten farkı vurgulamak ve gerçekten eşitlikçi bir anlayışın yükselmesi için taşınan iyi niyeti ilan etmek içindir. Cinsiyet kotası, siyasetin toplumsal bir ideal için öncü olduğuna ilişkin en güçlü işaretlerden biridir. Şimdi karşılaşılan erkek kotası uygulaması, büyük bir toplumsal ideal aracının sıradan örgütsel niyetler uğruna kırılıp atıldığını göstermektedir. Genel Başkan, 12 kişilik adaylar önerisinde dokuz kadın ile üç erkek adaydan oluşturmuştur. Böylece, cinsiyet kotasını genel gerçek amaca aykırı kullanarak, kabul edilemez bir yola başvurmuştur. Listelere baktığımızda, böyle bir kurgu yapılabileceğine ihtimal vermemiz mümkün olmadığı için olsa gerek, bir kurgu, seçim sonuçlarıyla birlikte ortaya dökülmüştür. Genel Başkan tarafından doğrudan önerilen Mehmet Bekaroğlu, Sencer Ayata delege tarafından elenmişlerdir. Toplam bin 119 delegenin kullandığı oylarda Ayata 9'uncu sırada ve Bekaroğlu sonuncu olarak 12'nci sırada kalmış ve onay bulamamışlardır. Ayata ve Bekaroğlu'nun siyasette yapılan bu yanlışı bilim insanları olarak düzeltmeye, örgütün iradesine saygıya ve PM üyeliğini kazanamadıklarını kabule davet ediyorum. Aksi halde kendileri, bilimin asla kabul edemeyeceği bir muvazaa, danışıklı dövüş ilişkisi içinde oldukları suçlamasını kabul etmiş olacaklardır."

        AA/DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ