Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Soma'da Işıklar maden ocağında üretime başlandı O madende üretim başladı

        Manisa'nın Soma İlçesi'nde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Eynez Maden Ocağı'nda 301 madencinin yaşamını yitirdiği facia sonrası faaliyeti durdurulan aynı şirkete ait Işıklar Maden Ocağı'nda üretim yeniden başladı. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. yetkilileri, gereken yetki ve izinleri olmasına rağmen henüz kömür çıkarmaya başlamadıklarını, şu an 3 vardiyadaki 1200 işçiyi bu sürece hazırlayıp, madendeki diğer bölümlerin açılmasını beklediklerini söyledi.

        Soma'da, Soma Kömürleri A.Ş.'ye ait Eynez Ocağı'nda geçen 13 Mayıs'ta çıkan yangında, 301 madenci yaşamını kaybetti. Faciadan sonra Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye bağlı diğer iki ocaktan önce 26 Mayıs'ta 'Atabacası', ardından 2 gün sonra da bin 500 kişinin çalıştığı 'Işıklar Maden Ocağı' da yapılan inceleme ardından süresiz kapatıldı.

        Maden İşleri Genel Müdürlüğü ve Çalışma Bakanlığı İş Güvenliği müfettişleri Işıklar Maden Ocağı'ndaki çalışmalarını bir süre önce tamamladı. Eksikliklerin giderilmesi ardından hazırlanan raporda üretimin kısmen başlayabileceği belirtildi. Geçen hafta yapılan son kontrollerde de üretime geçilebileceği ifade edildi. Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, eksikliklerin giderildiği bir ayakta bugün üretime başlandığını bildirdi. Yaklaşık 800 işçinin, bugün tekrar madene girerken, firmanın kendini hazır hale getirmesi halinde ocaktaki diğer ayaklarda (üretim bölümleri) da üretime geçilebileceği bildirdi. Kaymakam Atçı, firmanın Atabacası Ocağı'nda da bu hafta içinde üretime başlanmasını bekledikleini belirterek şöyle dedi:

        "Zaten yeterince madencilerimiz işsiz kaldı. Aynı üretimde düşüş yaşandı. Bu nedenle ocakların açılması gerekiyorodu. Müfettişler tarafından gerekli denetimden geçip, gerekli yenileme ve düzenlemeler yapıldı. Aldığım duyumlara göre işçilerin de tekrar madendeki işlerini başına dönen işçilerde bu nedenle mutlularmış. Madenler tekrar tam kapasite çalışmaya başlayınca ilçedeki işsizlik sorunu da bitmiş olacak."

        "ÜRETİME DAHA BAŞLAMADIK"

        Işıklar Maden Ocağı'nın açılmasıyla ilgili Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. adına yapılan açıklamada, kendilerinin sadece 30 metre uzunluğundaki bir alanda kömür üretimi yapmalarına izin verildiğini ancak, bunun kendileri için yeterli olmadığını dile getirdi. Bu konuda bilgi veren bir yönetici, şöyle dedi:

        "Yarın (Çarşamba) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı müfettişlerinin tekrar ocağa gelip, inceleme yapacak. Bizden istedikleri düzenlemeler vardı. Onları da hallettik. Bu incelemeden de olumlu sonuç çıkmasını bekliyoruz. Ondan sonra ancak bizim üçüncü ve dördüncü ayak dediğimiz esas üretim alanımızda kömür çıkarmaya başlayacağız. Şu an üç vardiyada toplam bin 200 işçimiz var. Bugün bile kömür çıkarmak için yetkimiz var. Ancak, işçilerimizi bu sürece hazırlayıp, diğer ayakların açılmasını beklemeyi planlıyoruz. Henüz kömürümüzü çıkarmadık."

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ