Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Salih Mirzabeyoğlu'na cezaevi yolu göründü, Salih Mirzabeyoğlu cezaevine mi girecek

        Kamuoyunda "Salih Mirzabeyoğlu" olarak tanınan Salih İzzet Erdiş'in ''hükümlü veya tutukluların ayaklanması'' ve ''kasten yangın çıkarma'' suçlarından yargılandığı davada, aldığı cezanın infazının devamına karar verildi.

        Erdiş'in avukatı Hasan Ölçer, müvekkilinin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde İBDA/C ana davasında "yasadışı örgüt lideri" olduğu iddiasıyla yargılandığını belirtti.

        Ölçer, ana davayla ilgili mahkemenin 22 Temmuz'da yeniden yargılama kararı verdiğini ve Erdiş'in cezasının infazını durdurduğunu ifade ederek, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesiyle bu davanın ilgisinin olmadığını söyledi.

        Erdiş'in, Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 1999 yılında Metris Cezaevine yapılan baskın sırasında isyan ve yangın çıkartma iddiasıyla açılmış bir davada yargılandığını, bu dosyadaki cezaların 2012 yılında kesinleştiğini hatırlatan avukat Ölçer, süreci şu şekilde anlattı:

        ''Müvekkilime cezaevindeki isyan suçundan 1 yıl 8 ay, yangın suçundan da 1 yıl 8 ay olmak üzere toplam 40 ay hapis cezası verildi. Mahkemenin bu karar kesinleşti. 2013 yılında bu 'Ergenekon' davalarında mahkum olan jandarma istihbarat elemanı olan Okan İşgör, 1999 yılında Metris Cezaevi'nde İBDA/C tutukluları arasında kalıyordu. Dolayısıyla biz dedik ki 'bu adam istihbarat elemanı. Bir takım ifadeleri de var'. İşgör'ün 'Ben istihbarat elemanıyım, görevlendirildim. Onun için cezaevine girdim, karışıklık yaratmak için' gibi ifadeleri vardı. Biz de bu ifadeleri üzerine, yeniden yargılanma talebinde bulunduk. Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi de yeniden yargılanma talebimizi kabul etti ve infazın durdurulmasına karar verdi.''

        Avukat Ölçer, 24 Mayıs 2014'te Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin heyetinin değiştiğini, hiçbir gerekçe göstermeden ve duruşma yapılmadan yeniden yargılanma taleplerinin mahkemece reddedildiğini ve infazın devamına karar verildiğini söyleyerek, bu karara karşı Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz ettiklerini bildirdi.

        Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin ''yeniden yargılanma'' taleplerini kabul ettiğini ancak ''infazın devamı''na karar verdiğini kaydeden Ölçer, ''Yargılama devam ettiğinde, insanlar beraat ettiği zaman ne olacak? Bunun telafisi mümkün değil. Sıkıntı burada. Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi, infazı yapmak üzere dosyayı savcılığa gönderdi. Müvekkilimin cezaevine girme tehlikesi var. 1-2 gün içinde belli olacak. Mahkeme mahsup dilekçemizi değerlendiriyor. Cezaevine girerse, cezanın 5'te 2'sini yani 16 ay yatacak'' dedi.

        DAVANIN GEÇMİŞİ

        İBDA/C davasından hükümlüyken tahliye edilen "Salih Mirzabeyoğlu" olarak tanınan Salih İzzet Erdiş, Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ''hükümlü veya tutukluların ayaklanması'' suçundan 1 yıl 8 ay ve ''kasten yangın çıkarma'' suçundan da 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkemenin kararı, 2012 yılında Yargıtayca onandı.

        Erdiş'in avukatları tarafından müvekkillerinin ''yeniden yargılaması'' ve ''infazının durdurulması'' için Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan başvuru, kabul edildi. Daha sonra, Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin heyetinin değişmesi üzerine, mahkeme ''yeniden yargılanma'' ve ''infazın durdurulması'' taleplerini reddetti.

        Erdiş'in avukatlarının itirazı üzerine, dosya Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi de sanığın yeniden yargılanmasına ancak infazının devamına karar verilmesine hükmetti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ