Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa adanada bonzai savaşı
        1

        Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, yaygınlaşan uyuşturucu kullanımıyla ilgili anne-babaları bilgilendirme toplantıları düzenleniyor. Özellikle bonzai olarak anılan ve son dönemde çok sayıda gencin bağımlısı olduğu sentetik uyuşturucuyla ilgili ailelere bilgi vermeye başladı.

        2

        Sağlık İşleri Daire Başkanı Opr. Dr. Fatih Karayandı başkanlığındaki ekip, bonzai tehlikesine karşı bilgilendirme çalışmalarına Fevzipaşa, Aydınlar ve Barış Mahallerinde başladı. Mahalle muhtarlıklarında yapılan toplantılara çok sayıda aile katıldı.

        3

        Opr. Dr. Karayandı, bonzai denen kimyasal-sentetik uyuşturucunun Adana'da kullanımının önüne geçmeyi amaçladıklarını belirterek, "Bu tür maddelere başlanmasının önüne geçmek çok önemli. Bağımlı olunduktan sonra kurtulmak, hiç başlanmamasını sağlamaktan daha zor" dedi.

        4

        SONU KESİN ÖLÜM

        Ekipte yer alan Dr. Mustafa Tekin de bonzai hakkında bilgi verdi. Bonzai denildiğinde akla sentetik esrar maddesinin geldiğini belirten Dr.Tekin, şunları söyledi:

        5

        "Bu sentetik esrar, esrara adeta Fatiha okutturuyor. Esrardan yüz kat daha etkin, bağımlılık yapan zararlı bir madde. Önceden esrar kullananlar bonzaiye başladığı zaman yeniden esrar içemiyor. Bonzai kullananlarda ölüm riski esrardan yüz kat daha fazla. Başladıktan sonra 3-4 içimle bağımlı hale geliyorlar. Bazen ilk içişte dahi ölebiliyorlar.

        6

        Bonzaiye başlayanın sonu ölümdür. En fazla iki, üç yıl içinde ölümle kucaklaşıyorlar. Tedaviyle sağlıklarına kavuşabilirler ama bir çoğu maalesef tedaviden önce ölüyor. Bonzai denilen uyuşturucuda 400 çeşit kimyasal madde var."

        7

        "ÇOCUKLARIMIZI YAKIN TAKİBE ALMALIYIZ"

        Dr. Tekin, bonzai bağımlılığına karşı özellikle çocukların yakın takibe alınması, gözetlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Dr. Tekin, "Bonzai kullananlarda genellikle aşırı dalgınlık, unutkanlık, yalan söyleme, evde veya dışarıda hırsızlık yaparak maddeye ulaşma amaçlı para edinme çabası görülür.

        8

        Kullanan kişinin üzerinde pis bir koku oluşur, vücutta muhtelif lekeler ve morarmalar görülür, yüzde sivilceler çıkar, halüsinasyonlar görülür, gündüz vakti olmayan şeyler görülür ve sesler duyulur, birilerinin kendini takip ettiğini ve öldüreceğine, pusu kurulduğuna, aleyhine çalışıldığına dair saplantılı fikirler oluşur, iştahsızlık, bir süre sonra aşırı zayıflama gibi belirtiler ortaya çıkıyor.

        9

        Bu sonuçlar, maddeyi kullananların tespiti için bize işaret veriyor. Çocuklarımızın bonzai kullanıp kullanmadığını böylece anlayabiliriz. Elbette kan ve idrar testiyle kesin sonuç ortaya çıkıyor" dedi.

        AHT

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ