Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kayıpları ''multikopter'' bulacak
        1

        Kütahya Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri, teknolojik gelişmelerden yararlanılarak oluşturulan çalışmalar kapsamında kayıp kişilerin bulunması için "multikopter" cihazını kullanmaya başladı.

        2


        Afyonkarahisar'da geçen hafta bazı illerden AFAD ekiplerinin katıldığı tatbikatta ilk kez denenen cihaz, aynı anda binlerce metrekare alanın taranıp görüntüleri iletmesiyle kayıplara kısa sürede ulaşmayı sağlayacak.

        3

        Kütahya AFAD Müdürü Ahmet Ali Artun, yaptığı açıklamada, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının, "Bütünleşik Afet Yönetimi Sistemi" çerçevesinde hazırlık, risk ve zararı azaltma ile mücadele ve iyileştirme çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

        4

        Afet yönetiminin yanında mevcut müdahale kapasitesiyle trafik kazası, su altı ve üstü olaylar, sel, yangın, kayıpların aranması gibi çalışmalarda da yer aldıklarını belirten Artun, "Müdahalede içerik olarak en zorlandığımız olaylardan biri, kayıp vakalarıdır. Bunun için mümkün olan en yüksek teknolojiyi kullanmaya çalışıyoruz. Multikopter, bu amaç doğrultusunda kullandığımız donanımlardan biridir. Kısa sürede mümkün olan en geniş alanın taranması, sonuç elde etmek bakımından çok önemlidir" ifadesini kullandı.

        5

        Artun, multikopterin dikeyde 500 metre, yatayda ise bin 500 metre çapında bir mesafeden kontrol edilebildiğini aktardı. Cihazın, yüksek çözünülürlükte görüntü elde edip aktarabildiğine işaret ederek, "Görüntü, internet olmasa bile kablosuz bağlantı alanı (Wi-Fi) yardımıyla tablet veya akıllı telefona aktararak takip edebilmekte veya üzerindeki hafıza kartına kayıt yapabilmektedir.

        6

        Multikopterimiz şu an sadece Kütahya AFAD tarafından kullanılmaktadır. Yaptığımız çalışmaların neticelerine baktığımız zaman, verim açısından bundan sonra Türkiye'de yaygınlaşacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

        7

        Teknisyen Mehmet Öğlek ise multikopterin, küçük ve pratik olduğu için arazideki arama ve kurtarma çalışmalarında çok yardımcı olduğunu vurguladı.

        8

        Multikopteri çalıştırmadan önce bir koordinat noktası aldığını dile getiren Öğlek, şunları kaydetti:

        9

        "Cihazımızı uçurmadan önce bir koordinat noktası alıyoruz. Daha sonra bir kumanda vasıtasıyla kaldırıyoruz. Joistikler vasıtasıyla da cihazımızı ne kadar mesafeye göndereceksek oraya yönlendiriyoruz.

        10

        Herhangi bir aksaklık durumunda veya kumandamız dışına çıktığı anda cihazımız, daha önce alınan koordinat noktasına geri dönmektedir.

        11

        Bu vesileyle de cihazımız herhangi bir zarar görmemektedir. Üzerindeki yüksek çözünürlüklü kamerayla görüntü alınıp ya aşağıya aktarıyor ya da kaydettiğimiz görüntüleri diz üstü bilgisayarda izleyerek kazazedelere olay yerinde ulaşmış oluyoruz."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ