Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan önemli açıklamalar

        HABERTURK.COM

        Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

        Toplantıda Avrupa Birliği sürecinin ele aldındığını ifade eden Arınç, "Çok önemli kararlar alındığını söyleyebilirim.3 aşamalı eylem planında yeni argümanların ne olacağı ele alındı.Bugünün bence en flaş konusu Türkiye’nin AB konusundaki pozitif yaklaşımının üyeler için de kabul edilir bir noktaya gelebilmesidir" dedi.

        Arınç, bedelli askerlikle ilgili bir soruya ise "Bir beklentinin olduğunu biliyorum. Her gün konuşalacak bir konu değildir. Bedelli askerlik konusu gündeme gelmedi" şeklinde yanıt verdi.

        Torba Yasa ile ilgili soru üzerine Arınç, son çıkan çok maddeli kanuna kamuoyunda "torba" denildiğini ancak kendisinin bu sözü kullanmamaya özen gösterdiğini vurguladı.

        Arınç, "İnşallah bundan sonra da bu ismi hiç kullanmamak istiyoruz. Yani çok maddeli yasa tasarıları yerine sadece o işle ilgili tasarıları getirmeye gayret edeceğiz. Bundan sonra bu kadar maddeli bir tasarıyı umarım ki görmeyeceksiniz, Sayın Başbakanımızın talimatı budur. Artık 3-5-10-15 ne ise o iş için gerekli olan, tasarılar Meclisimize gönderilmiş olacaktır" ifadelerini kullandı.

        Başbakanlık Merkez Bina'da, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki toplantı, yaklaşık 7 saat sürdü. Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç toplantı sonrası açıklama yaptı.

        Arınç'ın açıklamalarından satır başları:

        Avrupa Birliği süreci masaya yatırıldı, çok önemli kararlar alındığını söyleyebilirim. 3 aşamalı eylem planında yeni argümanların ne olacağı ele alındı.

        Avrupa Birliği'ne yeni ama takvimleştirilmiş yani süreç içinde, belirli zaman dilimleri içinde gerçekleştirilecek bir eylem planı yapılıyor. Bunun hazırlığı yapılmıştı, taslağı üzerinde çalışmalar gözden geçirildi. Bu eylem planı hazırlığı mademki takvimleştirilmiş olarak ifade ediyorum, bugünkü günden itibaren 2014 sonuna kadar, takriben 3,5 aylık bir takvim içerisinde bir eylem planı, 2015 Ocak'tan, muhtemelen haziran ayında yapılacak seçimlere kadar ikinci bir eylem planı, 2015 seçimlerinden sonra 2019'a kadar da bir eylem planı olarak dikkat çekici bir çalışma üzerinde duruyoruz.Bizim eylem planımız üzerinde müzakere sürecini siyasal stratejiyi ve algı sürecini dikkate aldığımızı söyleyebilirim.

        Hazırladığımız eylem planından bu konuya pozitif baktığımızı göreceksiniz. Bugünün bence en flaş konusu Türkiye’nin AB konusundaki pozitif yaklaşımının üyeler için de kabul edilir bir noktaya gelebilmesidir.AB Bakanı Volkan Bozkır, yurt dışında bir çalışma yapmak üzere ayrıldılar.

        Epeyce dikkat çeken bir çalışma oldu. AB hedefinden vazgeçmediğimizi dikkate alarak bu çalışmayı yaptık. Bu eylem planından bu konuya pozitif olarak baktığımızı göreceksiniz.

        ASKERİ KANUN DÜZENLEMESİ

        Sayın Bakanımızın bu konudaki endişeleri Anayasa Mahkemesinin Askeri Ceza Kanunu'nun bazı maddelerine yönelik iptallerini de dikkate alarak yeni ve çağdaş bir askeri ceza kanunun yapılanmasına gidilmesidir. Bu konuda bazı bakan arkadaşlarımız kendi görüşlerini ifade ettiler. Askeri mahkemeler, Askeri Ceza Kanunu, asker şahıslar, askeri suçlar, bu konuların net olarak ortaya çıkabilmesi ve kamuoyunda da bazı istifhamların giderilmesi yönünde daha kapsamlı bir çalışma yapılması konusunu Sayın Başbakanımız talimatlandırdılar. Bundan sonra benim başkanlığımda bazı bakan arkadaşlarımla ve bürokratlarla bir araya gelerek taslağın, yani daha doğrusu tasarıya dönüşmemiş olan taslağın üzerinde acilen bir çalışma yapacağız ve belki önümüzdeki Bakanlar Kurulu toplantılarında da bu çalışmaları tekrar gündeme getiriceğiz.

        İŞ GÜVENLİĞİ

        İş güvenliği eylem planının ön görüşmesi yapıldı.Sayın Başbakanımız iş kazalarının önlenmesi ile ilgili düzenlemeler için talimatını vermişti.Geçtiğimiz günlerde Çalışma Bakanlığımızın ev sahipliğinde faydalı yararlı bir çalışma yapıldı. O çalışma sonrası elde edilen veriler bugün ele alındı. Yararlı faydalı olduğunu gördük. Bunu sonuçlandıracağız.Bütün taraflarla birlikte belki eylem planı tekrar masaya yatırılacak.

        Gördük ki kanunları çıkartmak yetmiyor. Kanunları uygulamak gerekiyor.İnsan hayatı tehliye giriyorsa, bunun sorumluların bulunması, eksikliklerin giderilmesi, bir daha yaşanmaması gerekiyor.

        SORU-CEVAP

        KÜRTÇE EĞİTİMİ YAPILACAĞI SÖYLENEN OKULLAR

        Son demokratikleşme paketinde, 2014’ün de ocak ayında kanun olarak çıkan önemli bir paket var.Burada özel eğitim kurumlarında Türkçe esas olmak üzere Kürtçe dersler verilebileceği kararlaştırılmıştı. Seçmeli ders olarak da Kürtçe ders verilebileceği kararlaştırılmıştı.

        Anayasamızdaki hükümler duruyor. Ancak özel eğitim kurumlarında Kürtçe dersler verilebilir. Bunun hayata geçmesi için özel bir kurumun olması gerekiyor.Bu kurumun tam donanımlı özel bir eğitim kurumu olması gerekir.Bir yerde tuğlalar üst üste konulmuş ve buranın Kürtçe eğitim verilecek bir okul olacağı söyleniyor.

        "YAPAY BİR TARTIŞMADIR"

        Bugün yapılması istenen şey yapay bir tartışmadır. Bu propagandaya yönelik bir çalışmadır.

        Güvenlik güçlerimiz adli görevlilerimiz oraya gitmişlerdir ancak oradakiler buranın Kürtçe eğitim verilecek bir okul olduğunu beyan etmemişlerdir. Ne kadar taş atarsa atsınlar bu provakasyona yönelik bir girişimdir.Bu provokasyona yönelik sadece dedikoduyla Türkiye’yi meşgul etmektir.

        Diyarbakır Bağlar'da belediyenin bir binasının okula çevrilmesi istenmesi soruşturulmuştur. Ortada açılmış bir okul yoktur. Belediye ifade etmektedir.Öğretmen var mı yok. müracaat ettiniz mi hayır. Biz burayı açarız, Kürtçe eğitimi yaparız. Hayır yapamazsınız.

        Bunu yapabilmeniz izcin bir özel eğitim kurumu nasıl vücuda geliyorsa onu yapmanız gerekir.Okul bile denemez böyle bir girişimin yasa dışı olduğu valilik tarafından kendilerine bildirilmiştir.Yetkililer yasa dışında hiçbir uygulamaya müsade edilmeyeceği aşikardır.

        BAZI OKULLARA SALDIRI DÜZENLEMESİ

        Bazı yerlerde örgüt tarafından bazı okullarda yakma girişimi olduğu bildirilmiştir.Zarar gören okullarda tamir ve tadilat çalışmaları en kısa sürede tamamlanacaktır.Adli süreç devam etmektedir.Bu okulları yakma girişiminde bulunan yangına sebebiyet verildiği bir gerçektir. Ancak derhal bunların giderilmesi için gerçekleştirilmiştir.

        SURİYELİ SIĞINMACILAR

        Sığınmacılara nüfus cüzdanı verilmesi mümkün değildir.Ancak sığınmacılara misafir tanıtma kartı verilmektedir. Bu hiçbir zaman nüfus cüzdanı yerine vatandaşlık verilmiş gibi değerlendirilemez.Bu kart geçici barınma merkezi içi ve dışı olarak ikiye ayrılmaktadır.Bu kart verilirken biyometrik tanıtma yapılmaktadır.Suriye’deki şartlar normale dönüp ülkelerine dönmeye başladıklarında bu kartlar ellerinden alınacaktır.

        IŞİD İLE MÜCADELE

        Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız düşencelerini ifade etti. Sayın Kerry geldiği zaman da toplantı yapıldı. Cidde toplantısına katıldık, Galler'de sayın Cumhurbaşkanımız NATO Zirvesi'ne katıldı. Türkiye'nin düşünceleri açıkça ifade edildi.

        Cidde toplantısında neden imza atılmadığı konusunda Başbakanımız Davutoğlu, katıldığı bir televizyon programında "ABD ne istediği ne kadar belliyse bizim de neden imza atmadığımız belli" demiştir.

        Biz bölgesel istikrarı ve refahımızı tehdit eden terör yapılanmaları karşısında, bölgesel eşgüdüm mekanizmalarına önem vermekteyiz çünkü biz terörle mücadelenin bütün dünya için bir ortak platform haline gelmesinin netice alıcı olabileceğini düşünüyoruz. Tehditler karşısında Türkiye, tüm dost ve müttefikleriyle yakın bir işbirliği içinde hareket etmeye her zaman gayret, özen gösterdi

        "TORBA'YI LİTERATÜRDEN ÇIKARACAĞIZ"

        İnşallah bundan sonra da bu ismi hiç kullanmamak istiyoruz. Yani çok maddeli yasa tasarıları yerine sadece o işle ilgili tasarıları getirmeye gayret edeceğiz. Yoksa her kanunun bir maddesini değiştiren, sonunda da maalesef haklılık payı da olan 'torba' gibi bir lafı yasama literatürüne sokma gayreti içinde değiliz. Bunu literatürümüzden çıkaracağız inşallah. Yasama sıfır hata kabul eden bir şeydir. Çok uzun çalışmaların sonucunda ve en iyi şekilde uygulanmak üzere çıkarılmalıdır. Ama o kanunun bir maddesini, bu kanunun iki maddesini, bir başkasının üç maddesini değiştirerek sonunda 49 kanundan ayrı ayrı değişikliğe gidecek, belki zaman yetersizliği sebebiyle veya bir başka anlayışla bunlar getirilmiş olabilir. Bundan sonra bu kadar maddeli bir tasarıyı umarım ki görmeyeceksiniz, Sayın Başbakanımızın talimatı budur. Artık 3-5-10-15 ne ise o iş için gerekli olan, tasarılar Meclisimize gönderilmiş olacaktır. Taşeronlarla ilgili bu kanun içerisinde olmayan hükümleri şüphesiz Meclis'e getireceğiz. Ama onun da sadece öze yönelik bir çalışma, düzenleme olacağını söyleyebilirim. Artık bu kadar yüksek maddeli, çok maddeli tasarılar Meclis'e gönderilmeyecektir. Bugün veya dünden itibaren de 'yeni bir torba yasa çalışması var. Bunun içerisine şu da girecek mi, bu da girecek mi' diye bir tartışma var. Bir torba yasa çalışması veya hazırlığı içinde değiliz. Onu da bugünden söylemem doğru olabilir

        BEDELLİ ASKERLİK

        Bir beklentinin olduğunu biliyorum. Her gün konuşalacak bir konu değildir. Bedelli askerlik konusu gündeme gelmedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ