Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Olmayan bir devleti kurtarmak için...", Sultan Vahideddin, Türk Tarih Kurumu, Mehmet Ali Beyhan.

        Aykut YILMAZ / HT GAZETE

        ANKARA’da ekim ayında gerçekleştirilmesi planlanan “Sultan Vahideddin” sempozyumu, sadece 9 tarihçinin başvurması üzerine iptal edildi. Türk Tarih Kurumu Başkanvekili Mehmet Ali Beyhan, “Ne yazık ki Sultan Vahideddin tarih dünyasında hâlâ mayınlı bir alan olarak görülmektedir” diyerek ilginin az olmasına sitem etti.

        9 kişilik “Vahideddin” sempozyumunun kabul edilemez olduğunu belirten Beyhan, Vahideddin’in olmayan bir devleti kurtarmak için ateşten gömlek giydiğini savundu.

        ‘İNTİHAR ETMESEYDİ’

        Beyhan, şunları söyledi: “Diplomatları, askerleri, komutanları, bürokratları bir tarafa bırakıyorsunuz; faturayı Vahideddin’e çıkarıyorsunuz. Olmayan bir devletin tahtına, kaderin bir rolü olarak çıkmıştır. 4 Temmuz 1918’de Abdülmecid’in oğlu, 1861 doğumlu Mehmet Vahideddin, 4 hükümdardan sonuncusu olarak tahta çıkmıştır. Muhtemelen 1916’da kuzeni Abdülaziz’in oğlu Yusuf İzzettin Efendi intihar etmeseydi, Vahideddin’in yaşamış olduğu kaderi o yaşayacaktı.

        Vahideddin, olmayan bir devleti ‘Nasıl kurtarabilirim’ endişesiyle ateşten gömleği giymiştir. Diğer taraftan ise aciz, korkak ve hain bir Vahideddin imajı oluşturulmaya çalışılıyor. ”Beyhan, “Tarihçiler, kendi rahatlarının bozulmasını istemiyor. ‘Eleştiri alır mıyım’ ve ‘Üniversitede kadro sıkıntısı yaşar mıyım’ endişesi yaşıyor. Dolayısıyla 9 kişiyle sempozyum yapılması düşünülemez. Biz Tarih Kurumu’nda bir panel yapacağız. Bu panel sonrası tarihçilerin ürkekliği üzerinden kalkar da tarih konuşur, tarih yazarlar” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ