Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı 553 hâkim ve savcı HSYK seçimlerinde oy kullanmayacak YSK kararını verdi Mesleğe kabul edilen ancak göreve başlamayan hakim ve savcılar oy kullanamayacak

        Fevzi ÇAKIR / ANKARA

        Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 12 Ekim’de yapılacak Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimlerinde, mesleğe kabul edilen ancak kura çekip göreve başlamayan hâkim ve savcıların oy kullanamayacağına karar verdi. Karardan 553 yargı mensubunun etkileneceği öğrenildi.

        300 BAŞVURU

        YSK, mesleğe kabul edilerek Türkiye Adalet Akademisi’ndeki eğitimlerini tamamlayan ancak henüz kura çekip göreve başlamayan yargı mensuplarının HSYK seçiminde oy kullanma taleplerini değerlendirdi. 300 civarındaki başvuruyu birleştirerek inceleyen kurul, oyçokluğuyla bu talebin reddine karar verdi. Bu karara göre, fiilen göreve başlamayan hâkim ve savcılar HSYK seçiminde oy kullanamayacak. Kararın gerekçesinde, seçimlerde oy kullanacak hakim ve savcıların tespit edilerek seçmen listelerinin oluşturulduğu belirtildi. Ataması yapılmayan hâkim ve savcıların görev yerlerinin belli olmadığına dikkat çekilerek, bu statüdekilerin HSYK seçimde oy kullanamayacağı vurgulandı. YSK’nın kararı, avukatlıktan hâkimlik ve savcılığa geçen 193’ü idari 360’ı adli olmak üzere toplam 553 yargı mensubunu ilgilendiriyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ