Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Genelkurmay'dan açıklama, Suriye tarafından F-16'ya taciz

        Genelkurmay Başkanlığı,Suriye’ye ait bir uçağın sınıra yaklaşması üzerine F-16’ların bölgeye yönlendirildiğini, sınır hattında devriye uçuşu yapan F-16’ların ise Suriye’de konuşlu füze sistemleri tarafından taciz edildiğini bildirdi.

        Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklama şöyle: "Türkiye-Suriye hudut bölgesinde hava muharebe devriye görevi icra eden iki F-16 uçağı, Suriye'ye ait bir SU-22 uçağının, Cilvegözü/Hatay güneyinde Türk sınırına doğru yaklaşması üzerine bölgeye yönlendirildi ancak Suriye'ye ait söz konusu hava aracı, sınıra iki deniz mili kala geri dönerek bölgeden uzaklaştı.

        Türkiye-Suriye hudut hattı boyunca 8 F-16 ile devriye uçuşu icra edildi. İcra edilen bu görevler esnasında, 1 F-16 uçağına Suriye'de konuşlu S-60 füze sistemi tarafından, 10 saniye süre ile radar kilidini muhafaza etmek suretiyle tacizde bulunuldu.

        Ayrıca 4 F-16 ile Ege'de eğitim uçuşu yapıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı ise 3 bot ile Türkiye-Suriye hududunda, deniz trafiğinin kontrolü görevini icra etti."

        5 OKULA SALDIRI

        Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yurt içinde meydana gelen olaylara yer verildi.

        Genelkurmay Başkanlığı, sayıları 15-20 kişi arasında değişen gruplar tarafından, ''Şırnak'ın Cizre ilçesi Nur Mahallesi'nde Kürtçe eğitim için açılan sözde okulun mühürlenmesini protesto etmek'' maksadıyla 5 okula molotofkokteyli ile saldırıda bulunulduğunu bildirdi.

        Açıklamaya göre, sayıları 15-20 kişi arasında değişen gruplar tarafından, ''Cizre ilçesi Nur Mahallesi'nde Kürtçe eğitim için açılan sözde okulun mühürlenmesini protesto etmek'' maksadıyla 5 okula molotofkokteyli ile saldırıda bulunuldu.

        Saldırı sonucu, okullarda yangın çıktı, 2 okulda ağır, diğer okullarda hafif hasar meydana geldi.

        Bölücü terör örgütü mensubu silahlı üç terörist, Şırnak'ta hayvanlarını otlatmak maksadıyla bulunan iki kişinin yanına gelerek propaganda yaptı ve bu kişilere ait 18 küçükbaş hayvanı gasbetti.

        Öte yandan bölücü terör örgütü mensubu bir terörist, Bingöl/Adaklı ilçe merkezinde silahlı ve teçhizatlı olarak yakalandı.

        HUDUT HATTINDAKİ OLAYLAR

        Hudut hattında meydana gelen olaylara ilişkin yapılan açıklamaya göre ise mobil yol kontrol unsuru (MYKU) tarafından, Suriye'den Türkiye doğru bir aracın, hududa yaklaştığı ve huduttan kaçak malzeme geçirmeye çalıştığı tespit edildi.

        Bunun üzerine, olay bölgesine taktik tekerlekli zırlı araçlı bir MYKU intikal ederek şahıslara "dur" ikazında bulundu. İkaza uyulmaması üzerine, MYKU tarafından havaya uyarı ateşi açıldı, açılan ikaz ateşini müteakip kaçakçılık girişiminde bulunan şahıslar geldikleri araçla Suriye istikametine geri kaçtı.

        Ancak kısa bir süre sonra, Suriye tarafından ve zeytinlik bir alan içerisinden, Türk unsurlarına Kalaşnikof piyade tüfeği ile hedef gözetmeksizin ateş açıldı. Açılan ateşe, MYKU personeli tarafından derhal ateşle karşılık verildi. Bunun üzerine, şahıslar araçları ile Suriye istikametine kaçarak gözden kayboldu ve kaçakçılık girişimi engellendi.

        Türkiye-Suriye hududunda, Kara Kuvvetleri 2'nci Hudut Alayı (Hatay) Ziyaret ve Şht. Ütğm. M. A. DEMİRBÜKEN Hudut Karakol Komutanlıkları sorumluluk sahasında, bölgede hudut devriye faaliyeti icra eden mobil yol kontrol unsurları tarafından, Asi Nehri üzerinde ve çevresinde kaçakçılık faaliyetlerinde kullanıldığı değerlendirilen sekiz sal tespit edildi.

        Sallar, Altınözü Cumhuriyet Savcılığının talimatı ile tutanak tutularak olay yerinde kullanılmaz hale getirildi.

        Türkiye-Suriye hududunda, Kara Kuvvetleri 2'nci Hudut Alayı (Hatay) Görentaş Hudut Karakol Komutanlığı sorumluluk sahasında, bölgede hudut devriye faaliyeti icra eden mobil yol kontrol unsurları tarafından, Asi Nehri üzerinde ve çevresinde kaçakçılık faaliyetlerinde kullanıldığı değerlendirilen akaryakıt dolu yirmi beşer litrelik içinde 160 litre akaryakıt olan 6 bidon tespit edildi.

        Akaryakıt dolu 6 bidon, yasal işlem başlatılmak üzere Kışlak Jandarma Karakol Komutanlığına teslim edildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ