Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Mühendislik ve öğretmenlikte bile boş kontenjanlar var, Ek yerleştirme, 2014-ÖSYS.

        PERVİN KAPLAN / HT GAZETE

        YAZI DİZİSİ - 3

        Merkezi yerleştirmenin ardından üniversitelerde 30 bini lisans programlarında olmak üzere yaklaşık 60 bin kontenjan boş kaldı. Ek yerleştirme dönemine gelindiğinde bu sayı yerleştiği halde kayıt yaptırmayanlar ve yeni açılan programların kontenjanlarıyla birlikte 199 bin 758’e ulaştı. Bu kontenjanın 72 bin 970’ini lisans, 126 bin 788’ini ise önlisans programları oluşturuyor. Lisans programlarında boş kontenjanların üniversitelere göre dağılımına bakıldığında en fazla devlet üniversitelerinde olduğu görülüyor. Devlette lisans programlarında boş kontenjanların sayısı 45 binin, vakıfta 18 binin, KKTC üniversitelerinde ise 8 binin üzerinde.

        SAYISAL VE EŞİT AĞIRLIK

        Lisans programlarını puan türlerine göre incelediğimizde en fazla boş kontenjan üç puan türünde görülüyor. FEM Yayınları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç’ın yaptığı çalışmaya göre bunlar arasında en fazla boş kontenjan “kontenjanlı” hale gelen yani öğrenci sayılarına sınırlama getirilen açıköğretim programları. Bu lisans programlarında boş kalan kontenjanların sayısı 18 bin 229. En fazla boşluk iki puan türü MF-4 ile TM-1’de görülüyor. Bu puanlardan MF-4’te boş kontenjan 12 bin 838. Bu puan türüyle öğrenci alan programlar arasında mühendislikler, denizcilik ve teknik bölümler yer alıyor. 12 bin 841 kontenjanın boş kaldığı TM-1 puanıyla ise iktisat, işletme, istatistik, ekonometri, maliye gibi programlar öğrenci alıyor.

        Programlar olarak değerlendirildiğinde ise son yıllarda en çok ilgi gören programlardan ikisi olan rehberlik ve psikolojik danışmanlıkta boş kontenjanların 515, okulöncesi öğretmenliğinde ise 748 olduğu dikkat çekiyor. Diş hekimliğinde 50, bilgisayar mühendisliğinde bin 85, öğretmenlik programlarının tümünde ise 4 bin 391 kontenjan boş.

        KOŞULLARI İYİ OKUYUN

        Merkezi yerleştirme işlemi ile bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan adayın kaydını yaptırabilmesi, ilgili yükseköğretim kurumunun aradığı bütün koşulları taşımasına bağlıdır. Bu koşullar arasında yaş, cinsiyet, kilo, sağlık raporu gibi koşullar yer alabilir. Yerleştirildiğiniz halde programın istediği koşulları taşımıyorsanız kaydınızın yapılmayacağını unutmayın.

        KİMLER TERCİH YAPAMAZ?

        2014-ÖSYS merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değiller. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, 2014- ÖSYS merkezi yerleştirmede hiçbir yere yerleştirilmemiş olmak gerekiyor.

        HANGİ PROGRAM TERCİH EDİLECEK?

        Yeni açılan yükseköğretim programları ile merkezi yerleştirmede kontenjanı dolmayan ve en küçük puanı oluşmayan yükseköğretim programlarını, tüm adaylar tercih edebilecek.

        Merkezi yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan, ancak kayıt yaptırmayanlardan boşalan lisans programlarını ve klavuzda 3B tablosunda yer alan ön lisans programlarını en küçük puanına eşit veya büyük puana sahip olan adaylar tercih edebilecek.

        YERLEŞTİRMENİN KURALLARINI ÖĞRENİN

        Her yükseköğretim programına, kılavuzda belirtilen ve bilgisayarla denetlenebilen koşulları taşıyan adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilecek.

        Yerleştirme puanlarına göre yapılacak yerleştirme işleminde ilgili yerleştirme puanı yüksek olan adaya öncelik verilecek.

        Bir aday, puanları ne denli yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilir. Bu program, adayın puanlarıyla girebildiği en üst tercihidir. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz.

        Adayın kayıt hakkı kazandığı programı sonradan değiştirmesi, bir başka deyişle, daha düşük puanla öğrenci alan başka bir programa kaydolması mümkün değildir.

        Kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üst tercihinize, daha sonra istediğiniz programı ikinci tercihinize yazmanız ve bütün tercihlerinizi bu şekilde sıralamanız yararınıza olacaktır.

        Tercihlerinizi, Tablo 3A, Tablo 3B ve Tablo 4’te verilen yükseköğretim programlarının en küçük puanlarına göre sıralamanız şart değildir.

        Tercihlerin baştan birkaç tanesini “Puanım yeterli olmayabilir” endişesine kapılmadan, sadece ilginizi göz önüne alarak belirleyebilir, buralara en çok istediğiniz programları yazabilirsiniz.

        Kazansanız bile kaydolmayı istemediğiniz bir programa tercih listenizde yer vermeyiniz.

        MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİNE AYRICALIK VAR

        Meslek lisesi öğrencisiyseniz 2014 YGS ya da LYS’ye girmediniz ve sadece sınavsız geçişe başvurduysanız ya da sınava girerek 140’ın altında YGS puanı aldıysanız tercih edeceğiniz programlar yalnızca kılavuzda 3-A tablosunda yer alan kendi alanınızdaki yükseköğretim programları olacak. Bu tablo önlisans programlarını ifade ediyor.

        Bu programlara önce meslek lisesi mezunları yerleştirilecek. Daha sonra bu programlarda boş kontenjan kalırsa bu kez mezun oldukları alanlar dışında tercih yapan meslek lisesi ile diğer lise türlerinin öğrencileri yerleştirme işlemine alınacak.

        Ancak bu iki grupta da bu programlara yerleşecek öğrencilerden YGS’deki ilgili puan türünde 140 puanı aşmış olmaları şartı aranacak. Bu şartı taşımayanlar yerleşemeyecek.

        KÜÇÜK PUAN ARANMAYACAK

        Tablo 3-A’da her programın karşısında o programa genel yerleştirme sırasında oluşan en küçük puan ile bu yerleştirmede kullanılan önceliklere göre yerleşen en son adayın öncelik durumu gösteriliyor. Bu bilgiler adaylara tercih yapmalarında kolaylık sağlamak amacıyla veriliyor. Puanınız bu tabloda verilen puanların altında olsa bile tercih yapabilirsiniz.

        AÇIKÖĞRETİM PROGRAMLARI

        Meslek lisesi mezunuysanız ve YGS’de 140 ve 179.9999 arasında bir puan aldıysanız hem kendi alanınızdan hem de alan dışından Tablo 3-A ve Tablo 3-B’deki programlar ile Tablo-4’teki açıköğretim programlarını tercih edebilirsiniz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ