Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Kürtçe okullar için resmi başvuru yapıldı

        Ahmet YUKUŞ-DİYARBAKIR

        Diyarbakır, Şırnak ve Hakkâri'de 15 Eylül'de gayriresmi olarak açılan Kürtçe ilkokullar, Anayasa'nın 42. maddesi ve Milli Eğitim Temel Kanunu'na aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle valilikler kararıyla mühürlendi. 3 kez faaliyetleri durdurulan okullarda mühürler sökülüp eğitim-öğreteme başlandı.

        Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın; "Kürtçe okul açılmasını istiyorlarsa başvuru yapsınlar, izin vermeye hazırız' açıklaması üzerine Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği (Kürdi-Der) harekete geçirdi.

        BELEDİYELERİN DESTEĞİ

        HDP Iğdır Milletvekili Mülkiye Birtane, Kürdi Der Genel Başkanı Sebahattin Gültekin ve DBP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, Kürtçe okullar için resmi başvuruyu Diyarbakır Vali vekili Mehmet Demir'e yaptı.

        Resmi dilekçede, Diyarbakır'da açılan Ferzad Kemanger Kürtçe İlkokulu'nun 2014-2015 eğitim ve öğretim yılı çalışmalarının; Kurdi-Der tüzel kişiliğinde, büyükşehir ve ilçe belediyeleri ile Eğitim-Sen tarafından ortak bir sözleşme dahilinde gerçekleştirildiğine dikkat çekildi.

        Yazılı dilekçede "Kurumumuz Kürdi Der, tüzüğünün 3.maddesi gereğince velilerimizin bu talebini, Anayasa'nın 24. ve 90. maddeleri gereği, uluslararası sözleşmelerde bulunan eğitim hakkıyla ilgili belirlemelerin ve evrensel hukukun üstünlüğüne dayanarak ‘çok dilli, çok kültürlü, cins ve inanç özgürlüğüne dayalı, eğitim ve öğretimde asimilasyoncu politikaların olmadığı, anadilinde parasız ve zorunlu eğitim öğretim' hakının kullanılması ile ilgili çalışmalarını dosyalayarak, hazırlıklarını tamamlamıştır" denildi.

        EĞİTİM DEVAM EDECEK

        Kürtçe okullar için gerekli yasal prosedörlerin işleme konulması için başvuruyu yaptıklarını ifade eden Kürdi Der Genel Başkanı Sebahattin Gültekin: "Başvuruyu Milli Eğitim Müdürlüğü'nden sorumlu vali vekili Mehmet Demir ve Milli Eğitim Şube müdürlerine yaptık. Kendileri son derece olumlu bakıp nazikçe bizi karşıladılar. Müfettişlerin okulda inceleme yapacaklarını ifade ettiler. Sanırım bakanlıktan görüş alınacak. Bu yasal işlemelerin ne kadar süreceğini bilmiyoruz ancak, sonucu elimize ulaşıncaya kadar okullarda eğitim devam edecektir "dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ